Owoc Liczi, czyli egzotyka i zdrowie w Twojej kuchni.

0 295
Owoc Liczi, czyli egzotyka i zdrowie w Twojej kuchni.
5 (100%) 6 votes

    Nie wszyscy możemy sobie pozwolić na dalekie, egzotyczne podróże, wyprawy w nieznane lub trochę mniej nieznane w celu odkrywania nowych smaków. Dzięki współczesnemu handlowi, wiele egzotycznych owoców możemy z powodzeniem znaleźć w kraju.

Liczi – czym jest?

    Liczi, mały czerwony owoc z białym kremowym wnętrzem nazywany także chińską śliwką, jak można się już domyślić, pochodzi z Państwa Środka. Uprawiany jest tam od wielu wieków, a Chińczycy potrafią docenić jego wartości odżywcze. Roślina ma piękne i barwne kielichy kwiatów, które cudownie owocują. Liczi zdobiło ogrody chińskich cesarzy. Doceniali oni właściwości odżywcze tych owoców, które uważano za środek na poprawę nastroju i wzmocnienie organizmu. Mówi się, że owocem liczi zachwycali się mistrzowie taoistyczni, a nawet sam Konfusjusz.
Liczi często jest używane do przyrządzania deserów z uwagi na smak. Można je jeść zarówno na surowo, o ile znajdziemy owoce świeże, lub suszone, jako dodatek do kremów, deserów jak i lodów.

Wartości odżywcze

Liczi to bardzo bogate źródło witaminy C, antyoksydantów, błonnika i potasu. Antyoksydanty usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, które niszczą tkanki. Pamiętajmy, że osoby, które przyjmują zbyt mało antyoksydantów, są podatne na problemy ze stresem oksydacyjnym, prowadzącym do wielu chorób serca, Alzheimera, Parkinsona i wielu innych dolegliwości.  Antyoksydanty wpływają bezpośrednio na spowolnienie procesu starzenia się organizmu i poprawiają stan naszej skóry.
Owoc liczi zawiera również flawonoidy, które wspierają zdrowie serca. Owoc zwiększa także wydzielanie tlenku azotu, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia naczyń krwionośnych, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi. Flawonoidy to substancje, które wspomagają nasz organizm przy chorobach przewlekłych, pozwalają uchronić od problemów z sercem i nowotworami.
Dzięki zawartości polifenoli obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także podwyższają frakcje „dobrego” HDL. Liczi hamuje także utlenianie się cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się miażdżycy. Liczi to również świetne źródło kwercetyny – substancji o szerokim, pozytywnym działaniu na cały nasz organizm.

   Dzięki zawartości minerałów, takich jak magnez, miedź, witamina C, kwas foliowy, mangan czy żelazo, których przeważnie brakuje w naszej codziennej diecie, liczi poprawia parametry krwi i wpływa bardzo korzystnie na jej krążenie. Ważny aspekt dla osób cierpiących na anemię.

Ze względu na obecność rutyny, liczi zmniejsza stany zapalne w organizmie. Owoc ten ma również silne działanie wirusobójcze, które pomaga w pokonaniu na przykład opryszczki.
Liczi, jak również wiele innych roślin o właściwościach leczniczych, przez wiele lat było lekceważone przez medycynę tradycyjną. W wyniku ostatnich badań na jego temat, które potwierdziły, że roślina ta ma wiele korzystnych działań na ludzki organizm, współczesna medycyna zainteresowała się tym owocem. Potwierdzono również jego działanie antynowotworowe, przeciwbólowe czy diuretyczne. Wyciąg z owocu zwalcza komórki raka piersi, a także wątroby (raka wątrobowokomórkowego). Ekstrakty z owocu liczi ochronią nasz organizm przed różnymi wirusami, mają działanie antycukrzycowe – ale uwaga, ze względu na dużą zawartość cukru, osoby chore na cukrzycę, nie powinny spożywać tego owocu w dużych ilościach – chronią przed otyłością i poprawiają pracę naszej wątroby. To także idealny owoc do spożycia po treningu. Liczi uzupełnia poziom straconych elektrolitów.

Liczi także w kosmetyce

Liczi znajduje swoje zastosowanie także w produkcji kosmetyków, takich jak balsamy, mleczka, peelingi i maski odżywcze. Cieszą się one dużą popularnością głównie z powodu pięknego zapachu, jaki wyciąg z liczi nadaje preparatom. Ale ma on również pozytywne działanie na skórę nawilżając ją i odżywiając. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ekstrakt z tego owocu stymuluje produkcję kolagenu, wygładza i chroni komórki skóry przed działaniem wolnych rodników.

Szeroki wybór kosmetyków z liczi
Kliknij TUTAJ!

Jak jeść owoc liczi – właściwości i wartości odżywcze.

Tak jak już wspomnieliśmy na początku artykułu, owoc można jeść na surowo, pod warunkiem, że kupimy go świeżym. Liczi otwiera przed nami egzotyczne doznania smakowe. Z tego owocu możemy zrobić zarówno pyszne konfitury jak też galaretki czy kompot. Smakowe właściwości liczi, najlepiej i najpełniej docenimy, jeżeli podamy je surowe ze śmietaną lub zatopione w syropie na bazie alkoholu. Suszony owoc liczi może być przechowywany przez dłuższy czas. Kurczy się on do rozmiarów dużych rodzynek i jest czasem nazywany orzechami liczi. Dodane do potraw wzbogacą ich smak i uczynią go zdecydowanie oryginalnym. Owoce są wykorzystywane między innymi do sałatek, mięsa, ryb, jogurtów, drinków i wielu innych potraw. Jeśli więc chcesz zachwycić swoich gości niepowtarzalnym smakiem dań czy deserów, podaj owoc liczi!
Wiele osób twierdzi, że bez liczi kuchnia staje się uboższa i nudna. Kiedy raz sięgniemy po ten owoc i posmakujemy jego egzotyki, nigdy z niego nie zrezygnujemy.

Liczi na surowo.

Surowe liczi smakuje najlepiej. Wystarczy jedynie odciąć część skórki z ogonkiem i delikatnie ściągnąć pozostałą skórkę. Dostaniemy się wówczas do słodkiego i orzeźwiającego wnętrza z kwaskową nutą miąższu, którego konsystencja powinna być ścisła. Na koniec usuwamy brązowoczarną pestkę, którą wystarczy naciąć z jednej strony i delikatnie wyjąć. Pamiętajmy, że jeśli obranie owocu nastręcza nam problemów, znaczy to, że owoc nie jest jeszcze dojrzały. Warto wiedzieć, że owoc liczi po zerwaniu nie dojrzewa.

Ile kosztuje liczi i gdzie je kupić?

Owoc liczi, można kupić w dużych hipermarketach, czasem również na bazarach. Jego cena waha się w granicach 15 – 20 zł za kilogram. Kupując liczi, wybierajmy owoce jędrne, by skórka łatwo odchodziła od miąższu – łatwo to sprawdzimy, dotykając lekko owocu. Dojrzałe liczi powinno mieć jasnoczerwoną skórkę. Nie wybierajmy owoców, których skórka jest matowa, ciemna i sucha, znaczy to, że owoc jest już przejrzały i nie nadaje się do spożycia. Warto pamiętać, że liczi po kilku dniach zaczyna się psuć.

Jeśli jeszcze nie spróbowaliście liczi, naprawdę warto to nadrobić! W tych małych i niepozornych owocach ukryte jest bogactwo witamin i minerałów, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i dostarczą nam niepowtarzalnego, egzotycznego smaku.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.