6 Najlepszych ziół i produktów na odchudzanie – poznaj nasz ranking

163
6 Najlepszych ziół i produktów na odchudzanie – poznaj nasz ranking
Oceń artykuł

Podejmując decyzję o odchudzaniu warto zwrócić się w stronę naturalnych rozwiązań. Chemiczne leki mogą pomóc, ale muszą zostać przepisane przez lekarza i dobrze dostosowane do stanu pacjenta. Przy ich braniu wymagana jest też duża dyscyplina – trzeba je zwykle przyjmować o określonej porze i w konkretnych dawkach. Tańszym i zwykle łatwiejszym sposobem na schudnięcie są naturalne zioła. Wybierając te ekologiczne lub z dobrego źródła zyskujemy pewność, że są bezpieczne. Po które szczególnie warto sięgnąć?

1. Kruszyna

To krzew o czarnych owocach, który można znaleźć niekiedy w polskich lasach. Z kory i owoców tworzy się napary, które mają silne działanie przeczyszczające. To ważne dla osób, które mają wolny metabolizm, źle się odżywiają i potrzebują wsparcia w czasie przygotowywania się do diety lub w pierwszych dniach po jej rozpoczęciu. Warto jednak wiedzieć, że jej długotrwale stosowanie może rozregulować pracę jelit. Układ wydalniczy przyzwyczajony do takich środków pracuje sprawnie tylko wtedy, gdy mu ich dostarczamy. Dlatego kurację można stosować przez kilka dni, po których musi zawsze nastąpić kilkudniowa przerwa.

Kruszyna
Kliknij TUTAJ!

2. Imbir

To korzeń rosnący w krajach azjatyckich, który pochodzi z tej samej rodziny, co żeń-szeń i chrzan. Ma silne działanie rozgrzewające. Dzięki temu wspomaga układ trawienny cz wątrobę, które łatwiej pozbywają się złogów i tym samym ułatwiają chudnięcie. Ciekawą właściwością imbiru jest to, że można go przyjmować w wielu różnych formach. Zimą poleca się zacząć dzień od napoju z soku z cytryny, gorącej wody i drobno pociętego korzenia imbiru. Znakomicie rozgrzewa i pobudza układ trawienny do pracy. Można też trzymać sproszkowany w torebce i dodawać w pracy do kawy czy herbaty, dzięki czemu napoje te będą miały lepsze właściwości prozdrowotne. Wreszcie można go jeśc w formie dodatku do dań czy w marynacie. To ostatnie rozwiązanie jest dobre dla osób, które nie przepadają za jego ostrym smakiem. Każda zupa zyska na walorach zdrowotnych, jeśli zostanie wzbogacona o szczyptę imbiru. Niektórzy polecają też syrop z imbiru i chrzanu, który poprawia odporność i sprzyja chudnięciu.

3. Chilli

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Laval w Kanadzie udowodniły kilka lat temu, że picie na czczo wody z sokiem z cytryny i szczyptą chilli pomaga schudnąć. Ostre przyprawy poprawiają metabolizm i podwyższają temperaturę ciała, a chilli to najsilniejsza z nich. Co ciekawe, poprawia ono szczególnie termogenezę węglowodanów, a więc sprawdzi się w przypadku osób, które lubią często sięgać po spaghetti czy bułki. Wypicie takiego napoju na czczo sprawia, że przez cały dzień łatwiej bedzie trawić te produkty. Zawarta w chilli kapsaicyna (którą można znaleźć też w pieprzy cayenne) to silna substancja pobudzająca organy do pracy. To również wydajniejsza praca wątroby, która przez intensywne smaki, takie jak kwaśny i ostry, jest pobudzana do działania. Dlatego chilli jest uniwersalną przyprawą ziołową, która przyda się każdej osobie będącej na diecie.

4. Bratek

Napar z bratka od wieków stosowano w celu poprawienia cery. Teraz wiadomo, że takie działanie ma dlatego, ponieważ oczyszcza cały organizm ze złogów. To ważne zarówno w fazie przygotowań do diety, jak i już po przejściu na nią. Osoby, które nie są w stanie odżywiać się zdrowo, również powinny skorzystać na takiej kuracji, bo usunie ona pozostałości niezdrowych produktów z organizmu. Kubek naparu z bratka dziennie połączony z aktywnością fizyczną pozwoli „wypocić” toksyny, a tym samym łatwiej schudnąć. Bratek ma też lekkie działanie moczopędne, więc pomoże pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. To właśnie zastoje wodne są często przyczyną opuchniętego brzucha czy nóg. Wystarczy z jego liści zrobić napar.

Bratek w kapsułkach
Kliknij TUTAJ!

5. Zielony jęczmień

Zielony jęczmień można znaleźć wczesną wiosną na każdym polu, a wygląda jak zwyczajna trawa. Jednak w rzeczywistości to młoda forma popularnego zboża, która pod koniec lata zamienia się w złote kłosy. W tej formie zawiera gluten, który wielu osobom szkodzi, a nawet sprzyja tyciu czy problemom z trawieniem. Z ziaren zamieniany jest na białą mąkę i traci w tym procesie prawie wszystkie substancje mineralne. Jednak to własnie wczesną wiosną młody jęczmień jest najbardziej korzystny dla zdrowia. Z jego trawy można wtedy wyciskać sok lub suszyć go. W takiej formie zawiera bardzo dużo chlorofilu, który odpowiada za zdolność roślin do zabarwiania się na zielono. Jak wiemy, pożółkłe czy uschnięte liście są zwykle objawem chorób, a te intensywnie zielone świadczą o zdrowiu kwiatu. Chlorofil dostarczonyd o naszego organizmu ma podobne działanie pozwala oczyścić krew. Dzięki temu tlen jest lepiej transportowany do komórek ciała wraz z krwiobiegiem. To ważne przy aktywności fizycznej (ważnej w czasie diety) ale też dla ogólnego samopoczucia i wysokiego poziomu energii. Zielony jęczmień zawiera też dużo ważnych substancji odżywczych, takich jak żelazo, miedź czy cynk a także szereg witamin. Warto po niego sięgać na diecie eliminacyjnej, w celu uniknięcia niedoborów.

Zielony jęczmień
Kliknij TUTAJ!

6. Zielona herbata

Zielona herbata to liście krzewu rosnącego w krajach azjatyckich, takich jak Chiny, Japonia czy Korea. Nie każdy wie, że z tej samej rośliny pochodzi hebrata czarna. Różnica pomiędzy nimi polega tylko na przetwarzaniu. W przypadku herbaty zielonej jest ono krótsze, co pozwala zachować większą ilość dobroczynnych polifenoli, które chronią organizm przed uszkodzeniami. Pozwala to zachować bardziej elastyczną skórę i zdrowie serca. Ponadto z wielu badań, m. in,. tych przeprowadzonych w Japonii w latach 90. wynika że zielona herbata może bezpośrednio sprzyjać utracie wagi. W badaniach dwóm grupom osób odchudzających się przez kilka miesięcy podawano placebo lub zieloną herbatę. Okazało się, że w grupie, która piła napar z herbacianych liści, utrata wagi była o 02, – 3,5 kg większa, niż w drugiej grupie. Zielona herbata zawiera też pobudzającą metabolizm kofeinę, jednak z tego powodu powinny na nią uważać osoby nadwrażliwe na ten składnik. Pozostałym zaleca się picie nawet kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie. To dobra alternatywa dla kawy o porównywalnym, ale łagodniejszym działaniu.

CLA z zieloną herbatą
Kliknij TUTAJ!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.