Soda oczyszczona to środek, który od lat króluje w naszych domach i nie tylko. Cenimy go za jego wielofunkcyjność, bardzo niską cenę i realne efekty. Ale od początku, czym właściwie jest soda oczyszczona i czemu zawdzięcza swoje fenomenalne właściwości?
Soda oczyszczona, znana w chemicznym świecie jako wodorowęglan sodu jest nieorganicznym związkiem chemicznym z grupy wodorowęglanem. Jest to wodorosól kwasu węglowego i sodu o wzorze sumarycznym NaHCO3. W składzie produktów można ją spotkać pod oznaczeniem E500b. Jest białym, drobnym proszkiem o charakterystycznym smaku. Dzięki swojej wielofunkcyjności znalazła zastosowanie w:
- Medycynie
- Przemyśle spożywczym
- W gaśnicach pianowych
- Do zmiękczania wody
- Jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć
- W przemyśle kosmetycznym
Soda jest substancją delikatnie żrącą, dzięki czemu jest wykorzystywana w działaniu czyszczącym. Dzięki temu również zabija grzyby i pasożyty.
Dobry wybór dla alergików
Ludzie borykający się z alergią często są zmuszeni do rezygnacji z wielu detergentów albo środków za względu na ich negatywne działanie na ich stan zdrowia. W przypadku sody jest zupełnie inaczej. Soda oczyszczona jest produktem bardzo łagodnym, a co więcej, niezwykle ekologicznym, gdyż nie powoduje szkód w środowisku naturalnym. Nie posiada podrażniającego zapachu, w przeciwieństwie do znakomitej większości detergentów dostępnych na rynku. Soda nie podrażnia, ani nie powoduje swędzenia skóry.
Soda oczyszczona: zastosowanie w kuchni
Chyba najbardziej znanym zastosowaniem sody oczyszczonej jest jej zamienne stosowanie z proszkiem do pieczenia, dzięki czemu ciasto pięknie rośnie bez sztucznych składników. Co prawda, jest o odcień ciemniejsze po upieczeniu w porównaniu z ciastem upieczonym z pomocą proszka do pieczenia, ale jej działanie jest nawet odrobinę silniejsze. Właściwość ta została odkryta zupełnie przypadkowo przez mieszkańców kolonialnej Ameryki. Piekarze, którzy się tam osiedlili odkryli, że soda oczyszczona ma właściwości fermentujące, co wspomaga wypiek ciasta, dzięki czemu szybko znalazła zastosowanie w kuchni.
Oprócz wykorzystania sody oczyszczonej do pieczenia ciast warto zwrócić się do sposobów naszych babć, które wykorzystywały biały proszek również przy smażeniu ryb, gaszenia palącego się tłuszczu czy mycia warzyw i owoców. Jest to szczególnie istotne w profilaktyce przeciw robaczycom, które często infekują właśnie przez spożycie niemytych owoców i warzyw.
Jak należy używać sody oczyszczonej w smażeniu ryb? Wystarczy przygotowaną rybę przed smażeniem pozostawić w roztworze sody z wodą na czas około kwadransa, a następnie opłukać i doprawić wedle uznania. Mięso nadal zachowa jasny, piękny kolor, a o wiele ważniejsze, przy smażeniu tłuszcz nie będzie aż tak pryskać, co automatycznie zmniejsza ryzyko nie tylko pobrudzenia armatury, ale i ewentualnych poparzeń, które później goją się przez bardzo długi okres czasu. Dodatkową korzyścią uprzedniego wymoczenia ryby w roztworze sody będzie zminimalizowanie zapachu, jaki towarzyszy obróbce termalnej podczas przygotowywania posiłku.
Kolejnym trikiem, który można z łatwością wykorzystać w kuchni, to gotowanie kalafiora z łyżeczką sody oczyszczonej, którą wsypiemy bezpośrednio do garnka. Co to da? Działanie będzie bardzo zbliżone do tego ze smażeniem ryby: kalafior zachowa piękny, jasny kolor, a zapach towarzyszący gotowaniu będzie mniej intensywny.
Ratunek przed pożarem
Podczas przygotowywania potraw może zdarzyć się tak, że zapali się tłuszcz. Wówczas należy przede wszystkim uspokoić się i zachować zimną krew. Nie robić niczego pod wpływem impulsu, bo możemy tylko pogorszyć nasz stan. Przede wszystkim, należy szybko wyłączyć gaz pod naczyniem. W ten sposób zostanie odcięte źródło ciepła, które powstrzyma nieco żywioł. W żadnym wypadku nie wolno polewać pożaru wodą! Takie działanie może spowodować wybuch, a co za tym idzie, rozprzestrzenienie się pożaru i konieczność wezwania straży pożarnej. Wówczas należy szybko znaleźć sodę oczyszczoną i za jej pomocą gasić pożar. Przede wszystkim, tłuszcz nie będzie chlapał, jak w przypadku wody, a ponadto ograniczymy zapach swądu i spalenizny.
Soda oczyszczona jest również wykorzystywania do produkcji gaśnic pianowych. Takie gaśnice używa się przy opanowaniu pożarów zaliczanych do tak zwanej grupy B, w skład której wchodzą zagrożenia spowodowane spalaniem:
- Paliw
- Farb
- Lakierów
- Olejów
Warto też tutaj wspomnieć, że to jedne z najbardziej niedocenianych gaśnic, gdyż uważa się, że nie nadają się do gaszenia urządzeń elektrycznych, co jest absolutną nieprawdą. Takie gaśnice znajdziemy między innymi w obiektach przemysłowych, biurowcach, handlowcach, teatrach, kinach, muzeach, szkołach, biurach, urzędach a także szpitalach.
Soda oczyszczona: zastosowanie w czyszczeniu różnych powierzchni
Nie ma chyba lepszego, tańszego i bardziej naturalnego środka, który poradziłby sobie na takim wysokim poziomie z wieloma plamami, które towarzyszą nam na co dzień. Bez różnicy, czy to będzie osad po herbacie, czy armatura łazienkowa, soda oczyszczona poradzi sobie autentycznie z każdym zabrudzeniem, a co bardzo ważne, nie uszkodzi powłoki przedmiotów. Przypalony wierzch kuchenki można bardzo łatwo wyczyścić do stanu połysku, wykorzystując jedynie papkę z sody i wody. Taką papkę należy nanieść na gąbkę i pocierać przybrudzone miejsca, a następnie zmyć resztki wodą. Takim samym sposobem można wyczyścić:
- Wnętrze piekarnika
- Ruszt
- Armaturę
- Kuchenkę mikrofalową
W przypadku płytek w wypadku dużych zabrudzeń warto zostawić papkę na godzinę, do wyschnięcia, a dopiero później zmywać zaschnięte resztki. Efekt będzie murowany.
Soda oczyszczona: zastosowanie jako pochłaniacz zapachów
Wystarczy wsypać dwie łyżeczki białego proszku na mały talerzyk iw wstawić do lodówki, a przykry zapach pozostanie tylko wspomnieniem. Aby efekt pozostał długotrwały, należy wymieniać sodę średnio raz na tydzień. Tę samą właściwość warto wykorzystać do butów, które delikatnie mówiąc, nie najładniej pachną po ich użytkowaniu. Warto posypać ich środki sodą oczyszczoną, a wówczas łatwo będzie można pożegnać się z problemem.