Kasza bulgur pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i czasem jest określana mianem arabskiej pszenicy. Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo zawiera kwas foliowy i żelazo, które są polecane kobietom w ciąży i anemikom, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Występujący w tej odmianie kaszy chrom powinien pomóc zapanować nad nadmiernym apetytem i napadami głodu. Warto też wspomnieć o obecności witamin z grupy B, które zbawiennie wpływają na działanie naszego układu nerwowego a także pomagają w zmniejszaniu stresu.
Co nieco o kaszy bulgur
Kasza bulgur to kasza pszeniczna, która zawiera bardzo dużo błonnika – aż 4,5 g/100g po ugotowaniu. Jest najmniej kaloryczna ze wszystkich pszenicznych kasz, ponieważ 100g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal. Posiada niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę. Jest bogata w potas, który dobrze oddziałuje na nasze serce, a także fosfor, czyli składnik budulcowy zębów i kości. Kasza bulgur występuje w trzech postaciach. Drobnoziarnista odmiana zazwyczaj dodawana jest do sałatek czy zup, jako dodatek. Średnio- i gruboziarnista odmiana zazwyczaj staje się składnikiem dań głównych. Kasza bulgur swoim wyglądem przypomina trochę kuskus, a jej ziarna charakteryzuje żółto-brązowa barwa o lekkim zapachu i smaku podobnym do orzechów.
Przepisy z kaszą bulgur
Poznajcie przepisy z kaszą bulgur, które są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Co najlepsze, kaszę bulgur możemy łączyć z wieloma innymi składnikami, co oznacza, że możemy odkrywać ją wciąż na nowo. Jednego dnia można przyrządzić ją na słodko, innym razem sprawić, aby dominował smak innego składnika, a kasza była zdrowym dodatkiem uzupełniającym nasz posiłek.
Sałatka z kaszy bulgur i krewetek
Składniki:
- 250 g kaszy bulgur
- 1 sztuka czerwonej papryki
- 6 sztuk mini kolb kukurydzy
- 1 sztuka czerwonej cebulki
- pół ogórka
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 200 g krewetek bez skorupek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- ¼ łyżeczki zmielonych, suszonych płatków chili
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wstawiamy na kuchence jednocześnie dwa małe garnki z wodą. Do jednego z nich wlewamy 650 ml wody i solimy. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy tam kaszę i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas czas mieszając. W drugim garnku gotujemy krewetki przez około 3 minuty. Wyciągamy krewetki do ostygnięcia, to samo robimy z kaszą.
- Kroimy warzywa – pomidor, ogórek i papryka powinny być pokrojone w kostkę. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka, a kukurydzę na 3-4 kawałki.
- Robimy sos – do miski wlewamy oliwę, sok z limonki, dodajemy rozgnieciony czosnek, chili i pieprz. Mieszamy wszystko ze sobą.
- Warzywa, kaszę i krewetki wsypujemy do większej miski i zalewamy sosem. Trzeba je dokładnie wymieszać i posolić do smaku
- Jeśli gustujemy w ostrych potrawach, można zwiększyć ilość dodanych płatków chili do połowy łyżeczki i podać z jogurtem do popicia.
Kasza bulgur z warzywami
Składniki:
- 300 g kaszy bulgur
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- sok z połowy cytryny
- zioła: natka pietruszki, bazylia, mięta
- sól i pieprz
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- 400 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Zagotuj bulion warzywny w 400 ml wody.
- Odmierz taką samą objętość kaszy i bulionu.
- Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw, aby kasza wchłonęła bulion (można kaszę również ugotować)
- Wlej oliwę i mieszaj łyżką, aż kasza zdąży trochę ostygnąć i zrobi się bardziej sypka
- Pomidory pokrój w kostkę, ogórka obierz i również pokrój w kostkę.
- Zioła posiekaj.
- Wymieszaj zioła z warzywami, kaszą i oliwkami.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kasza bulgur na słodko
Składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 25 g suszonej żurawiny
- szczypta soli
- pół słoiczka dżemu jabłkowego
- kilka truskawek
- 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz zimną wodą.
- Do garnka wlej około 2 szklanki wody i zagotuj.
- Dodaj szczyptę soli.
- Do wrzącej wody wsyp kaszę. Gotuj do miękkości, czyli około 6-8 minut.
- Kaszę przełóż na sito, aby straciła nadmiar wody, po czym ją ostudź.
- Przełóż kasze do miski, dodaj dżem i wymieszaj.
- Truskawki pokrój na kawałki.
- Kaszę wyłóż na talerz, a następnie dodaj do niej truskawki i żurawinę. Całość polać miodem.
Kasza bulgur po meksykańsku
Składniki:
- 250 g kaszy bulgur
- 1 paczka mrożonki – mieszanki meksykańskiej
- 1 por
- 1 cebula dymka
- ulubione zioła
- pieprz, sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Na dno szerokiego naczynia z grubym dnem wsyp kaszę bulgur. Zalej ją wodą i posyp ziołami. Posól, dodaj pieprz i oliwę z oliwek.
- Na doprawioną kaszę wsyp mrożonki, dodaj pora i cebulę.
- Przykryj i duś na małym ogniu. Kiedy czerwona fasolka z mieszanki będzie miękka, danie będzie gotowe.
Kasza bulgur z kurczakiem w sosie szpinakowo-jogurtowym
Składniki:
- 4 łyżki kaszy bulgur
- 3 kostki mrożonego szpinaku
- 1 mały filet z kurczaka
- 1 żabek czosnku
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka podsmażamy razem z przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak.
- Kiedy szpinak się rozmrozi i połączy z kurczakiem, trzeba dodać jogurt naturalny.
- W razie potrzeby można jeszcze raz doprawić do smaku.
- Podajemy z ulubionymi warzywami – może to być marchewka, fasolka czy papryka.
Cukinia faszerowana kaszą bulgur
Składniki:
- 3-4 młode cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- szczypiorek
- pół szklanki kaszy bulgur
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
- Cukinię przeciąć w połowie i wydrążyć miąższ.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Wrzucić na patelnię pokrojony miąższ cukinii, paprykę, cebulę i czosnek.
- Smażyć wszystko około pięciu minut.
- Dodać ugotowaną kaszę i przyprawić.
- Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek.
- Wszystko wymieszać i nakładać do łódeczek z cukinii, które powstały przy drążeniu miąższu.
- Zawinąć folię aluminiową i piec na grillu.
Sprawdź również właściwości kaszy jaglanej!