Olej krokoszowy — co powinniśmy o nim wiedzieć?

0 1 365
5/5 - (9 votes)

Wśród różnych cennych olejów roślinnych pomijamy najczęściej te, o których wiemy najmniej. Sięgamy zatem po oleje słonecznikowe i rzepakowe, ufając, że są najlepsze. Owszem, być może są łatwo dostępne i najlepsze dla naszego portfela, ale niekoniecznie dla zdrowia. Zanim sięgniemy więc po ich kolejną butelkę, powinnyśmy poznać właściwości innych olejów, aby wybierać mądrze i w pełni świadomie. Pod uwagę możemy wziąć chociażby olej krokoszowy, który znajdzie zastosowanie w naszej diecie i przyczyni się jednocześnie do polepszenia stanu naszego zdrowia i wyglądu.

Ten cenny płyn pozyskiwany jest z nasion krokosza — rośliny o ciemnożółtych kwiatach, znanej jeszcze w czasach starożytnych. Nasi praojcowie wykorzystywali roślinę przede wszystkim do farbowania tkanin oraz żywności, ale z czasem zaczęto wykorzystywać ją w lecznictwie ludzi i zwierząt, ponieważ zauważono poprawę stanu zdrowia chorego, który pił lub wdychał napary z zasuszonych liści i płatków krokosza. Z czasem zaczęto wykorzystywać również jego nasiona, alby wytłoczyć z nich krople leczniczego oleju. Pozyskiwanie płynu z maleńkich nasion jest zajęciem trudnym, dlatego cena oleju nie zachęca, zwłaszcza, gdy sięgamy po ten tłoczony na zimno, ale kryje on w sobie tak wiele cennych składników i kwasów tłuszczowych, że warto wydać pieniądze nawet na niewielką butelkę, aby sprawdzić, czy jest to coś dla nas.

Zastosowanie w leczeniu

Olej z krokosza posiada tak wiele właściwości i zastosowań, że powinien zająć ważne miejsce w domowej apteczce, albo lepiej — w każdej polskiej kuchni. Sprawdzi się w profilaktyce u osób posiadających podwyższony cholesterol, ponieważ wyrównuje i stabilizuje poziom dobrych i złych tłuszczów w organizmie. Ze względu na wysoką obecność kwasu linowego (ok.80%) wpływa także na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, dlatego powinien być stosowany u osób cierpiących na nadciśnienie, a także u osób z zagrożeniem miażdżycy czy zawału. W naturalny sposób wspomaga ponadto odporność organizmu i przyspiesza zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ ma właściwości wykrztuśne i może zastąpić leki i syropy. Znany jest także jako środek moczopędny, wspomagający pracę układu trawiennego i przyspieszającego wypróżnianie, dlatego stosowany jest nawet u dzieci, zmagających się z zatwardzeniami.

Pomimo leczniczych właściwości nie musi być zażywany jak lekarstwo, ale jako smaczny dodatek od potraw. W kuchni stosuje się go zazwyczaj na zimno, co nie oznacza, że nie może być dodawany do gorących potraw. Nie nadaje się jedynie do smażenia, ponieważ w tak wysokiej temperaturze, staje się dla naszego organizmu zbyt toksyczny. Dodany do sałatki czy sosu, wzbogaci je jednak smak o lekko orzechową nutę smakową i aromatyczną, przez co do naszej kuchni nie wkradnie się nigdy nuda. Olej świetnie smakuje, a w dodatku może wspomagać prawidłową pracę naszego układu krążeniowego.

Zastosowanie w pielęgnacji ciała

Znajduje także zastosowanie nie tylko w naturalnym lecznictwie, ale także w kosmetologii. Od dawna poszukuje się przecież produktów w pełni naturalnych i bezpiecznych dla naszego ciała, a badania składu oleju krokoszowego pokazują, że jest skarbnicą  drogocennej witaminy E i A. Regularne przyjmowanie witaminy E skutecznie opóźnia procesy starzenia, natomiast witamina A przyczynia się do doskonałego  i zdrowego wyglądu naszej skóry. Smarowanie skóry twarzy i ciała olejem krokoszowym sprawia, że staje się ona nawilżona, miękka i odżywiona, a co ważne — szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej i nieprzyjemnej w dotyku warstwy. Ponadto regularne smarowanie okolic, gdzie widoczne są już pierwsze zmarszczki, zahamuje ich pogłębiania się i sprawi, że będą one mniej widoczne.

Olej przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy chcą zachować zdrowy i witalny wygląd, a także (ze względu na właściwości antybakteryjne) sprawdzi się także w walce z oznakami cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Ponadto domowa maseczka na włosy z dodatkiem tego oleju poprawią kondycję kruchych, łamliwych i matowych włosów, przyspieszając zarazem ich wzrost i pobudzając nowe cebulki do pracy, dzięki czemu włosy będą gęstsze i piękniejsze.  Podobnie działa również na płytkę paznokci, sprawiając, że stają się mocne i pozbawione przebarwień.

Gdzie kupować i na co zwrócić uwagę?

Być może ktoś właśnie zada pytanie: na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu, skoro półki uginają się od towarów? Zdecydowanie, najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością, ponieważ tam znajdziemy wyszkolonego pracownika, który doradzi, po którą butelkę sięgnąć. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości i wybieramy sklep samoobsługowy lub jeśli dokonujemy zakupu w sklepie internetowym, na pewno musimy zwrócić uwagę na opakowanie. Nie chodzi o to, aby przyciągało wzrok, ale kluczowy jest tutaj wygląd, a raczej kolor butelki.

Musi być ona szklana i ciemna (zazwyczaj jest ciemnozielona), ponieważ naturalne oleje nie powinny mieć styczności z promieniami słonecznymi, dlatego w ciemnym szkle są lepiej chronione. Kiedy spojrzymy pod światło, zobaczymy być może, że na dnie zebrał się mętny osad, ale fakt ten nie musi nas martwić, ponieważ jest to zupełnie normalne i wcale nie świadczy o tym, że olej krokoszowy jest stary lub zepsuty. Warto również poszukać na etykiecie informacji na temat sposobu uzyskiwania oleju.

Często jest bowiem tak, że oleje wydobywane są po wcześniejszej obróbce termicznej i zachęcają nas do zakupu swoją atrakcyjną ceną, ale w rzeczywistości posiadają mniej odżywczych właściwości, dlatego powinniśmy zawsze sięgać po te tłoczone na zimno i nierafinowane, ponieważ mamy wtedy pewność, że olej jest w stu procentach naturalny i zdrowy dla nas i naszej rodziny. Przechowywanie produktu jest banalnie proste — olej należy przechowywać w pokojowej temperaturze, z dala od działania promieni słonecznych.

Jak widać, właściwości i działanie oleju krokoszowego są nieocenione, dlatego jako produkt o tak wielu możliwościach użycia, może być stosowany przez każdego członka rodziny. Od dzieci, poprzez rodziców, aż po dziadków. Jego spożywanie nie ma właściwie żadnych skutków ubocznych, pod warunkiem, że ilość przyjmowanego oleju nie przekroczy jednej łyżki dziennie na osobę. Większa ilość płynu może wywołać  biegunkę. Stosując natomiast olej na skórę twarzy, ciała, włosy i paznokcie nie musimy się niczego obawiać, ponieważ nie zauważono żadnych negatywnych zmian czy przedawkowania, dlatego możemy stosować olej krokoszowy tak często, jak jest to potrzebne.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.