Kurkuma – poznaj jej właściwości i zastosowanie

0 375
5/5 - (4 votes)

Kurkuma to jedna z najpopularniejszych przypraw należąca do rodziny imbirowatych, której cenne właściwości od wielu wieków wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kuchni. Najcenniejszą substancją znajdującą się w kurkumie jest kurkumina, czyli naturalny związek polifenolowy, który wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Pochodzenie przyprawy

Kurkuma pochodzi z Indii i otrzymuje się ją z korzenia rośliny zwanej ostryżem. Przyprawa znalazła bardzo szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej i stanowi jeden z podstawowych składników popularnej na całym świecie przyprawy curry. Kurkumina wchodząca w skład kurkumy nadaje wszystkim przygotowywanym daniom charakterystycznego żółtopomarańczowego zabarwienia, dlatego też wykorzystuje się ją do barwienia różnych produktów spożywczych takich jak np. makarony. Przyprawa od wielu wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, ponieważ wykazuje szereg niezwykle korzystnych dla zdrowia właściwości.

Kurkuma poprawia pracę mózgu

Niemieccy naukowcy, którzy przeprowadzili jakiś czas temu liczne badania nad właściwościami lecznicznymi kurkumy, udowodnili, iż znajdujący się w przyprawie tumeron, czyli jeden z olejków eterycznych pomaga przyspieszyć procesy naprawcze w mózgu. Wspomniany związek pobudza namnażanie się komórek nerwowych w mózgu, co przyczynia się do poprawy zaburzeń pamięci. Dzięki tym badaniom, a także odkryciu tumeronu możliwe będzie w przyszłości wykorzystanie tej substancji do walki z chorobą Alzheimera.

Właściwości antynowotworowe

Kurkumina znajdująca się w przyprawie wykazuje bardzo silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego też wspomaga ona leczenie wielu nowotworów a w szczególności raka płuc, trzustki, prostaty, piersi, szyjki macicy, wątroby oraz jamy ustnej. Regularne spożycie niewielkiej ilości kurkumy pomaga kilkukrotnie obniżyć ryzyko zachorowania m.in. na raka piersi oraz raka płuc. Warto przy tym podkreślić fakt, iż kurkumina w czystej postaci nie wchłania się niestety w przewodzie pokarmowym, dlatego też należy połączyć ją z czarnym pieprzem lub papryką.

Kurkuma na problemy trawienne

Kurkuma działa żółciopędnie, przeciwzapalnie i oczyszczająco na organizm, a także pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych. Powinny po nią sięgać w szczególności osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi, ponieważ pomaga pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym substancje znajdujące się w kurkumie pomagają zneutralizować bakterię Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za wrzody żołądka.

Na infekcje i odporność organizmu

Naukowcy, którzy jakiś czas temu przeprowadzali badania nad właściwościami leczniczymi kurkumy, dowiedli, iż kurkumina przyczynia się do wzrostu poziomu tzw. katelicydyn, zapobiegając tym samym rozwojowi infekcji wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych. Bardzo dużą popularnością cieszy się Złote Mleko, czyli tradycyjny ajuwerdyjski napój rozgrzewający, który pomaga podnieść odporność, a także walczy z różnego rodzaju infekcjami. W jaki jednak sposób przygotować ten magiczny napój?

Przepis na Złote Mleko

Składniki:

  • 1/4 szklanki kurkumy
  • 1/2 szklanki wody
  • świeże mleko krowie, kozie lub roślinne

Przygotowanie:

Do garnka należy wlać wodę i wsypać kurkumę podgrzewając całość na średnim ogniu przez około 6 minut, nie doprowadzając do zagotowania. Kiedy mieszanka nabierze konsystencji pasty, należy ją przełożyć do małego słoika i umieścić w lodówce. Następnie w szklance ciepłego mleka należy rozpuścić 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty, dosładzając ją w razie potrzeby miodem. Aby czerpać jak największe korzyści ze Złotego Mleka, warto dodać do niego odrobinę czarnego pieprzu.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkuma znalazła bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ stanowi nieodłączny element przyprawy curry, jednak wykorzystywana jest również przy produkcji musztardy oraz sosu Worcestershire. Wykorzystywana jest również jako barwnik spożywczy, ponieważ nadaje takim produktom jak np. makarony lekko żółtego zabarwienia. Z powodzeniem można ją dodawać do zup, owoców morza oraz duszonych potraw.

Zastosowanie kurkumy w kosmetyce

Kurkumę można obecnie znaleźć w podkładach do makijażu, szminkach, płukankach do włosów, a nawet w perfumach. Świeżą przyprawę można natomiast wykorzystać do przygotowywania domowych kosmetyków. Maseczka z 1/2 łyżki kurkumy oraz 2 łyżek jogurtu naturalnego pomoże rozjaśnić skórne przebarwienia, a także wyrówna koloryt skóry. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać kurkumę w pielęgnacji skóry?

Właściwości antyoksydacyjne

Sekretem pięknej skóry mieszkanek Indii jest stosowanie kosmetyków przygotowywanych na bazie kurkumy, ponieważ pomaga ona przyspieszyć odnowę komórek skóry, a także zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek. Aby cieszyć się promienną i młodą skórą wystarczy przygotować upiększającą maseczkę na bazie kurkumy, jogurtu naturalnego oraz odrobiny miodu.

Na popękaną i przesuszoną skórę

Połączenie kurkumy z dowolnie dobranym olejkiem pomaga nawilżyć nie tylko przesuszone usta, ale również popękaną skórę dłoni oraz pięt. Wystarczy jedynie zmieszać w misce odrobinę kurkumy z olejkiem kokosowym lub arganowym, mocząc stopy lub dłonie przez co najmniej kilka minut.

Na łupież

Wyleczenie łupieżu nie jest niestety zbyt łatwym zadaniem, ponieważ nie wszystkie szampony przeciwłupieżowe są dobrze tolerowane przez skórę głowy z uwagi na znajdujące się w nich chemiczne substancje. W takim przypadku warto sięgnąć po mieszankę kurkumy i oliwy z oliwek, która pomoże poprawić krążenie krwi, a także załagodzi nieprzyjemne objawy łupieżu, ponieważ zawarta w przyprawie kurkumina wykazuje właściwości przeciwgrzybicze.

Redukcja rozstępów

Maseczka przygotowana z kurkumy, olejku oraz odrobiny soku z cytryny pomaga rozjaśnić nie tylko posłoneczne przebarwienia, ale również rozstępy. Najlepiej sprawdza się w przypadku bardzo świeżych rozstępów, które mają czerwone zabarwienie, ponieważ możliwe jest całkowite ich usunięcie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.