Zróżnicowana dieta jest niezwykle ważna dla naszego dobrego samopoczucia jak i ładnej sylwetki. Bardzo wielu specjalistów namawia do tego, by spożywać duże ilości owoców i warzyw. Jednak nie bez znaczenia są produkty pochodzenia zwierzęcego, na które również należy zwrócić swoją uwagę. Wiele osób, które postanowiły zadbać lepiej o swoją sylwetkę zastanawia się nad tym, jak powinna wyglądać dieta, by można było dostarczać do organizmu właściwie wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Z tego właśnie powodu od samego początku należy pamiętać o tym, jak wiele korzyści może dać zjadanie ryb, mięsa jak i również jajek. Co interesujące, zarówno to pierwsze jak i to drugie można zjadać w różnej formie jak i również w różnej postaci, a nawet na surowo. To niezwykle interesujące rozwiązanie, zwłaszcza dla kogoś, kto do tej pory nie do końca wiedział, w jaki sposób rozszerzyć swoją dietę, by móc spożywać różnorodne dania jak i zacząć zdrowo się odżywiać. W ostatnim czasie niezwykle popularna jest dieta jajeczna. Jednak diety opierające się na jednym składniku nie zawsze są polecane przez dietetyków, dlatego warto jest sprawdzić jaką role może mieć jajko w codziennej diecie jako dodatek.
Śniadanie z jajkami
To właściwie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinien zostać w taki sposób skomponowany, by móc zapewnić dawkę energii dzięki której uda nam się zmobilizować do pracy. Niestety wciąż bardzo wiele osób wypija jedynie kawę i wychodzi z domu. Koniecznie więc należy to zmienić, by móc upewnić się w przekonaniu, że to naprawdę pomoże w lepszym samopoczuciu, poprawi koncentracje, jak i da szansę na to, by dobrze zacząć dzień. Przykładowe śniadania, które są dobrym rozwiązaniem:
- Jajecznica- forma zrobienia i podania może być naprawdę przeróżna. Niektórzy preferują same jajka, inni dodają do nich pomidory, cebulkę czy kiełbasę. Generalnie jajka na śniadanie będą mogły dostarczyć wiele energii, jak i również poprawić humor.
- Jajka na miękko- są osoby, które je uwielbiają ale są i tacy którzy nie są w stanie na coś takiego popatrzeć. Prawdą jest, że jajka zawierają bardzo wiele odżywczych wartości, dlatego można je spożywać właściwie w każdej postaci i mieć z tego korzyści.
- Jajka na twardo- doskonale sprawdzą się jako składnik sałatki z pomidorem i ogórkiem, którą można będzie zabrać do pracy. Świetnie będzie mogło smakować również jako składnik kanapki.
Obiady z jajkiem
Pozornie jajko kojarzone jest ze składnikiem śniadań, ale jednak jeśli chodzi o obiady również będzie mogło odgrywać bardzo ważną role. Przeważnie można spotkać jajko jako dodatek do danych składników obiadowych. Gdzie można je znaleźć?
- Zapiekanki- to właśnie tutaj jeśli chodzi o przeróżnego rodzaju zapiekanki warzywne w domu bardzo często jajko jest pewnego rodzaju łącznikiem. Nie jest go zbyt dużo, ale wystarczająco by móc poczuć jego obecność jak i działanie.
- Schabowy- uwielbiamy schab panierowany w jajku i bułce lub mące. To właśnie tutaj jajko odgrywa bardzo ważną rolę. Dlatego warto jest zadbać, by była go odpowiednia ilość.
- Jajko sadzone- doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań, w których są ziemniaki. Wiele osób uwielbia ten dodatek i stosuje niezwykle często. Rozpływające się żółtko może doskonale zastąpić inny rodzaj tłuszczu.
- Sałatka na gorąco- z pewnością bardzo wiele osób ją zna z rodzinnego domu. Składnikami są ugotowane: ziemniaki, jajko, marchew, pietruszka. Całość kroi się w kostkę i podaje w formie podgrzanej z sosem pomidorowym i schabowym.
Kolacje z jajkiem
Pozornie jajko może wydawać się ciężkostrawne. Jednak wiele zależy od samego przyrządzenia. Dlatego warto jest zastanowić się nad tym, w jaki sposób wyglądało to do tej pory. Jak wiadomo, jeśli chodzi o smażone jajko, to lepiej jest tego unikać. Jeśli natomiast ktoś ugotuje jajka w skorupce i będą one podawane z kanapkami, to pomysł jest jak najbardziej słuszny.
- Jajka gotowane w skorupce- doskonały dodatek do kanapek, czy też sałatki z pomidorem i ogórkiem.
- Jajka w koszulce- można je podawać z pieczywem czy też jakaś delikatną sałatką i będą one mogły idealnie się sprawdzić.
Ile przyrządzać jajka?
Pomimo tego, że same jajka są obecne w naszej kuchni, można je spotkać w naprawdę wielu daniach to i tak wciąż wiele osób ma problem z ugotowaniem ich do konkretnego stanu. Wciąż można spotkać pytania : ile gotować jajka na miękko? I tak przykładowo:
- Jajka na miękko – powinny być gotowane(w zależności od wielkości jajka) od 2-4 minut
- jajka na pół miękko- powinny być gotowane (w zależności od wielkości jajka) od 5-6 minut
- jajka na twardo- powinny być gotowane(w zależności od wielkości jajka) od 8-10 minut
Nie takie jajko straszne
Przyrządzanie jajek wcale nie jest skomplikowane, ponieważ wiele zależy od typu jajka, jak również samego doświadczenia osoby gotującej. Pomimo tego, że czas przyrządzania jest wszystkim pozornie znany i tak w sieci co jakiś czas pojawiają się pytania o to, ile gotować jajka na miękko? Czy też ile gotować jajka na twardo? Przede wszystkim należy mieć wyczucie jeśli chodzi o gotowanie. Nawet jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę, nie ma co się martwic, ponieważ z czasem to wszystko będzie mogło wydawać się proste.
Jeśli ktoś nadal nie bardzo jest zorientowany, a chciałby częściej jadać jajka, warto jest zaopatrzyć się w przeróżnego rodzaju gadżety. I tak przykładowo niezwykle fajnym rozwiązaniem jest gadżet w kształcie jajka, który wrzucamy razem z jajkami do garnuszka. To według jego zabarwienia można będzie ocenić stan ugotowania jajek. Jest to więc bardzo przydatne rozwiązanie, z którego każdy mniej doświadczony kucharz będzie w stanie skorzystać. Coraz więcej osób korzysta z różnego rodzaju gadżetów kuchennych, gdyż to właśnie one będą mogły na samym początku pomóc w nauce gotowania. W późniejszym czasie będzie już wyczucie, które spowoduje, że można będzie odstawić je w kąt. Dlatego warto jest korzystać z tego, co daje nowoczesna technologia, by gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością.