Babka płesznik – wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć

0 511
4.3/5 - (3 votes)

W obecnych czasach coraz więcej osób męczą różne dolegliwości żołądkowe. Powstało całe mnóstwo lekarstw pomagających uporać się z tym, jakże przeszkadzającym w życiu problemem. Jednakże każdy, kto próbował poradzić sobie w ten sposób już wie, że środki te działają krótkotrwale i potrafią mieć także wiele skutków ubocznych. Jednym z nich jest z całą pewnością spustoszenie naszych portfeli. Tymczasem z powodzeniem możemy znaleźć skuteczną pomoc wśród naturalnych produktów, które na dodatek okażą się dla nas cennym źródłem zdrowia.

Babka płesznik – podstawowe informacje

Babka płesznik pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i południowej Azji i obecnie zrobiło się o niej głośno ze względu na liczne właściwości zdrowotnBe, które oferuje włączenie tej rośliny do swojej diety. Obecnie uprawia się ją również w Europie, także w Polsce. Jest to roślina jednoroczna, która osiąga do 40 centymetrów wysokości. Właściwości lecznicze tej rośliny posiadają nasiona. Są one gładnie i lśniące, posiadają podłużną bruzdę wzdłuż nasionka, a niektórzy twierdzą, że nasiona babki płesznik przypominają pchłę. Współczesne badania pokazują, że babka płesznik ma wiele właściwości zdrowotnych, ale używano jej już w medycynie ludowej, m.in.: na kaszel, czerwonkę i w bólach reumatycznych. Obecnie zrobiło się o niej głośno ze względu na właściwości wspomagające odchudzanie, ale warto poznać też inne jej zalety.

Wartość odżywcza babki płesznik na 100 g.

  • Wartość energetyczna w 100 g: 259 kcal,
  • Tłuszcz: 6,8 g.
  • Błonnik: 66 g.
  • Białko: 16 g.
  • Węglowodany: 0,3 g.

Babka płesznik – zastosowanie

Na zaparcia, biegunki

Nasiona babki płesznik zawierają w sobie sporo błonnika i to właśnie on pomaga uregulować problemy związane z zaparciami i biegunkami. Ponadto po kontakcie z wodą, nasiona tworzą śluz, który również pomaga przesuwać masy kałowe przez jelita. Jej spożywanie pozytywnie wpłynie też na dobre bakterie jelitowe, dlatego może ona być pomocna w poprawie flory bakteryjnej jelit. Dodatkową zaletą babki płesznik jest to, że z jej właściwości mogą również korzystać kobiety w ciąży, których częstą bolączką są właśnie zaparcia. Babka płesznik to bezpieczna alternatywa dla wszystkich lekarstw pomagających uporać się z zaparciami.

Na hemoroidy i wrzody

Wszelkie badania potwierdzają, iż babka płesznik może być pomocna również dla osób cierpiących na hemoroidy i wrzody. Babka płesznik działa w tym wypadku osłonowo i przeciwzapalnie. Pomaga również złagodzić ból, świąd oraz zmniejszyć krwotoki.

Na nowotwory

Babka płesznik wykazuje też właściwości cytotoksyczne, które pomagają przy leczeniu nowotworów nerek, piersi i skóry. Ponadto uważa się, że dostarczanie sobie dużej ilości błonnika może ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Na wysoki cholesterol

Badania potwierdzają właściwości babki płesznik na zwiększenie dobrego cholesterolu i obniżenie tego złego. Już teraz wykorzystuje się ją w terapii podwyższonego powyżej normy cholesterolu.

Obniża poziom cukru

Stosowanie babki płesznik w swojej diecie pomaga obniżyć poziom cukru o około 12 procent. Jest to bardzo przydatna informacja dla osób chorujących na cukrzycę. To działanie babki płesznik zawdzięczamy również obecnemu w nim błonnikowi.

Na odchudzanie

Do diety osób pragnących stracić na wadze, zaleca się włączenie babki płesznik. Ma ona działanie ograniczające wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz przyśpiesza przemianę materii. Dzieje się tak, ponieważ nasiona babki płesznik pęcznieją w żołądku, powodując, że osoba na diecie nie odczuwa głodu.

Na łuszczycę i inne choroby skóry

Śluz z babki płesznik można również stosować jako okłady na łuszczycę, atopowe zapalenie skóry oraz trądzik różowaty. Taki okład pomoże także osobom zmagającym się ze suchą skórą, gdyż babka płesznik podziała w tym wypadku nawilżająco i odżywczo.

Babka płesznik
Klinik tutaj i sprawdź ceny!

Babka płesznik – jak stosować ?

Pierwsze, o czym należy pamiętać chcąc włączyć babkę płesznik do swojej diety, jest to, że pod wpływem wysokiej temperatury traci ona swoje właściwości. Z tego powodu należy ją spożywać na chłodno. Można dodawać ją do odziennych posiłków lub przy pomocy wody zrobić z niej kleik.Taki kleik najlepiej spożyć na czczo.

Propozycje spożycia babki płesznik

  • po zalaniu wodą lub sokiem, z herbatą,
  • jako dodatek do jogurtów, kefirów, past kanapkowych,
  • do różnego rodzaju deserów, takich jak: kisiel, budyń,
  • jako dodatek do wypieku pieczywa.

Chcąc uporać się z nieregularnym wypróżnianiem dorośli powinni spożywać 2 łyżeczki babki płesznik do trzech razy dziennie przed posiłkiem. Dzieciom natomiast można podać dawkę maksymalnie 2 łyżeczek na dzień. Ważne jest również to, aby podczas stosowania babki płesznik wypijać więcej niż zazwyczaj wody. Zaleca się, aby było to minimalnie 2 litry wody dziennie.  Osoby, u których występuje niedrożność jelit nie powinny przyjmować babki płesznik, gdyż może ona spowodować nasilenie się objawów. Należy pamiętać, aby kupować babkę ze sprawdzonych źródeł. Jest to produkt stosunkowo drogi, dlatego warto zadbać o to, aby jakość zakupionych ziaren była jak najlepsza.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.