Amoniak wykorzystywać możemy w naszej osobistej przestrzeni na wiele kreatywnych sposobów. Ma on bogate zastosowanie w kuchni, a także w utrzymaniu codziennej higieny. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę przez to, że amoniak nie pachnie zbyt przyjemnie. Głównie z tego powodu wiele gospodyń domowych woli się trzymać od niego z daleka. A może warto byłoby raz na jakiś czas zastosować amoniak do rozwiązania różnych problemów, żeby docenić jego szerokie spektrum działania? Amoniak to potoczna nazwa chemicznego terminu, który brzmi w pełni „wodorowęglan amonu”. Amoniak jest często wykorzystywany w różnych dziedzinach. Można do nich zaliczyć:
- ceramikę
- produkcję artykułów gumowych
- przemysł piekarniczy
- kuchnie
- higienę
Amoniak o przeznaczeniu spożywczym ma kwaśny odczyn. Można nim z powodzeniem zastąpić proszek do pieczenia. To dzięki temu specyfikowi ciasta po upieczeniu wychodzą pulchne i chrupiące. Każdy z nas kojarzy z pewnością pyszne ciastka amerykanki, które cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieci. Właśnie swój unikalny smak i zapach zawdzięczają amoniakowi.
Amoniak i szkodliwość
Amoniak może być szkodliwy, ale tylko wtedy, gdy zbyt często będziemy korzystać ze zbyt dużych jego ilości. W rozsądnych dawkach nie powoduje żadnych zagrożeń. Lęk przed stosowaniem amoniaku w kuchni spowodowany jest w dużej mierze niewiedzą oraz myleniem amoniaku o przeznaczeniu kuchennym z innymi typami węglanu amonu, który może być wykorzystywany w czynnościach higienicznych. Tam stężenie jest zupełnie inne, niż w przypadku amoniaku stosowanego w kuchni! Trzeba potrafić to rozgraniczyć. Jeśli pieczemy ciastka na bazie amoniaku, po wyjęciu ich z piekarnika możemy być pewni, że zapachu nie będzie. Górne granice temperatury podczas pieczenia sprawiają, że amoniak po prostu przepada. To dlatego w czasie pieczenia ciast i ciasteczek w całej kuchni czujemy zapach amoniakalny. Wszystko ulatnia się poza obszar piekarnika. Jeśli po pieczeniu zostanie nam trochę amoniaku w torebce, trzeba przełożyć go do zamykanego pojemnika. Amoniak bowiem posiada zdolności wyparowywania. Ciastka i ciasta pieczone na bazie amoniaku stają się bardziej pulchne i chrupkie. Trzeba wiedzieć jedynie, w jaki sposób proporcjonalnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Amoniak i zastosowanie w kuchni
Jeśli zaczynamy delektować się własnoręcznie przygotowanymi ciastkami na bazie amoniaku, po przegryzieniu zauważymy, że w przekroju ciastka znajdują się małe bąble. To oznacza, że amoniak jak najbardziej zadziałał prawidłowo. Ciastka pieczone z dodatkiem amoniaku nazywa się często amoniaczkami. Od amerykanek różnią się tym, że nie koniecznie potrzebują dodatku lukru lub polewy. Ciekawym pomysłem na deser z dodatkiem amoniaku kryje się w owocach powleczonych cynamonowym ciastem. Najczęściej stosuje się ananasy, brzoskwinie, banany lub jabłka. Do ciasta cynamonowego dodaje się amoniak, zanurza się w nim kawałki owoców, po czym rzuca na rozgrzaną olejem patelnię. Jest to bardzo pyszny specjał. Amoniak można dodawać jako substancję wzmacniająca pulchność prawie wszystkich gatunków ciast oraz ciasteczek. Z pomocą amoniaku przygotujemy specjały:
- czekoladowe
- kokosowe
- nadziewane
Sekretem udanego zastosowania amoniaku w pieczeniu ciast jest właściwe dobranie proporcji amoniaku do mąki, jaką wykorzystuje się w czasie wyrabiania ciasta. Zbyt późne dodanie amoniaku do reszty składników może skutkować tzw. „zakalcem”, czyli niejednorodnie wypieczonym ciastem, może się zdarzyć, że ciasto będzie po prostu półsurowe po wyjęciu z piekarnika.
Amoniak i zastosowanie w domu
W typowo domowych warunkach amoniak także znajdzie korzystne zastosowanie. Każda Pani domu powinna wiedzieć, do jakich czynności higienicznych, pielęgnacyjnych i konserwujących przydaje się amoniak. Dzięki niemu można między innymi:
- pozbyć się gryzącego zapachu farb po wykonanych remontach w domu, miska z amoniakiem wchłonie wszelkie zapachy chemicznych substancji
- wyczyścić powierzchnie glazury, zlikwidować pleśń i nieestetyczne naloty, a także usunąć plamy na powierzchniach betonowych, trzeba zmieszać pół szklanki amoniaku z kilkoma litrami wody i zmyć wyznaczoną powierzchnię
- zlikwidować pozostałości mydła, tłustych kosmetyków na wannach oraz umywalkach, pomoże mikstura z wody i amoniaku, wszystko po umyciu należy dodatkowo spłukać
- wyczyścić poplamione dywany, mebla, obicia tapicerskie, zabrudzone miejsca trzeba regularnie, czasem nawet po kilka razy zwilżać roztworem amoniaku i wody, niektóre plamy mogą stawiać opór, trzeba być jednak konsekwentnym
- umyć szyby oraz okna, gwarantowana czystość bez zarysowań, można zapomnieć o smugach
Amoniak – w czym pomaga?
Każda gospodyni domowa po zastosowaniu piekarnika zaczyna narzekać i odwlekać moment czyszczenia, który do najprzyjemniejszych nie należy. Każdy typ piekarnika czyści się z zastosowaniem jednak troszkę inaczej. Piekarniki elektryczne należy nagrzać do 65 stopni i wyłączyć. U góry umieszczamy naczynko z amoniakiem, a na dole z wodą. Trzeba zamknięty piekarnik pozostawić na noc. Rano wietrzymy i wyjmujemy naczynia z zawartością. Czyścimy piekarnik roztworem amoniakalnym i płynem do zmywania naczyń. Pozbędziemy się nawet najbardziej uciążliwych w usuwaniu śladów przypaleń. Jeśli chodzi o piekarniki gazowe, trzeba sprawdzać wyłączony dopływ gazu, gdy zabierzemy się za czyszczenie. Tłusty ruszt zanurzamy w roztworze amoniaku. Po kwadransie można go spłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Amoniak z dodatkiem wody oraz octu skutecznie pomoże usunąć nam sadzę z wewnętrznej strony drzwiczek kominka w naszym domu. Roztwór taki najwygodniej będzie przelać do spryskiwacza, jaki być może pozostał nam po zużytych wcześniej środkach czyszczących.
Amoniak – wady
Na pierwszy plan oczywiście rzuca się w oczy, a raczej w nos, jego uciążliwy zapach. Jeśli mamy małą tolerancję na charakterystyczny, ostry zapach amoniaku, możemy za każdym razem przy jego stosowaniu wykorzystywać maseczkę ochronną na twarz. Dzięki temu dyskomfort przy korzystaniu z jego dobrodziejstw będzie nieco mniejszy.