Sos kurkowy: wartości odżywcze, przygotowanie, wykorzystanie

0 90
Sos kurkowy: wartości odżywcze, przygotowanie, wykorzystanie
5 (100%) 5 votes

Kurki to grzyby, które dosyć często lądują na naszych talerzach, najczęściej w postaci przepysznego sosu, który może być dodawany do przeróżnych potraw. Kurki można obecnie zakupić w każdym sklepie, jednak warto zebrać je samodzielnie, o ile oczywiście ma się pewność, jak one wyglądają. Kurki cenione są głównie za swój delikatny smak, jednak nie każda osoba może zajadać się sosem przygotowywanym na ich bazie. Czy sos kurkowy ma jakieś wartości odżywcze? W jaki sposób można go przygotować oraz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych potraw?

Wartości odżywcze kurek i sosu kurkowego

Kurki nie zawierają niestety zbyt wielu wartości odżywczych, jednak w grzybach tych można znaleźć śladowe ilości fluory, cynku, wapnia, potasu, jodu, witamin z grupy B, a także witaminy C, E oraz PP. Jeśli chodzi natomiast o sos kurkowy, to z uwagi na zawartość śmietany zaliczany jest on do grona dosyć kalorycznych produktów, dlatego też osoby, które chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Do sosu kurkowego dosyć często dodawana jest posiekana natka pietruszki, która jak wiadomo stanowi świetne źródło witaminy C (o ile oczywiście nie zostanie ona podgrzana do wysokiej temperatury).

Kto nie powinien spożywać sosu kurkowego?

Sos kurkowy z uwagi na zawartość grzybów, zaliczany jest do grona ciężkostrawnych produktów spożywczych, dlatego też nie powinny go spożywać osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, a także małe dzieci. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe osoby, to raz na jakiś czas mogą one spożywać sos kurkowy, jednak nie na krótko przed snem. Po spożyciu takiego sosu warto zafundować sobie napar z mięty, który wspomoże trawienie grzybów.

Jak obchodzić się z kurkami przed przygotowaniem sosu?

Kurki po zakupie można przechowywać w lodówce przez około 2 dni, jednak najlepiej od razu przygotować z nich przepyszny sos kurkowy. W pierwszej kolejności z grzybów należy odciąć końcówkę nóżki, cienko ją obierając. W następnym kroku grzyby należy oczyścić z zabrudzeń, pamiętając jednak o tym, aby nie moczyć ich w wodzie, ponieważ pochłaniają one bardzo duże ilości wody, przez co tracą niestety swój smak. W takim przypadku warto się nieco pomęczyć przy pomocy tępego nożyka lub pędzelka, usuwając tym samym to, co niepotrzebne.

Przepis na sos kurkowy

Składniki:

  • 0,5 kg kurek,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 80 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku,
  • garść posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • opcjonalnie 50 ml białego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyścić, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni roztopić 50 g masła oraz 1 łyżkę oleju, wrzucając na nią następnie cebulę, aby się lekko zarumieniła. Następnie należy dodać do niej czosnek, a po upływie jednej minuty, należy wlać wino. Całość należy dokładnie wymieszać, gotując przez około 2 minuty. Po upływie tego czasu na patelnię należy wrzucić pozostałą część masła i oliwy, a także grzyby, smażąc całość przez około 5 minut. Po upływie tego czasu do sosu należy dodać śmietankę oraz posiekany koperek lub natkę pietruszki. Tak przygotowany sos na koniec doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz sokiem z cytryny.

Wegański sos kurkowy

Składniki:

  • 0,5 kg kurek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 400 ml roślinne śmietanki (przepis poniżej),
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pęczek natki pietruszki

Składniki do przygotowania śmietanki roślinnej:

  • 1/2 szklanki płatków ryżowych,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 szklanka wody,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta soli do smaku,
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania śmietanki:
Płatki należy zamoczyć w mleku, gotując przez około 10 minut na małym ogniu. Wystudzone płatki należy razem z mlekiem przełożyć do blendera, dodając pozostałe składniki (oprócz oleju) oraz miksując całość do uzyskania kremowej masy. Na koniec do śmietanki należy dodać olej, aby nieco ją zagęścić. Taką śmietankę można wprawdzie zakupić w sklepie ze zdrową żywnością, jednak bardziej opłaca się przygotować ją w domu.

Sposób przygotowania sosu:

Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę oraz zeszklić na patelni na odrobinie oliwy. W tym momencie do cebuli należy dodać tymianek oraz kurki (wcześniej należy bardzo dokładnie je oczyścić), krojąc je wcześniej na mniejsze kawałki (jeśli s małe, to nie trzeba ich kroić). Całość należy dusić przez około 7 minut, dodając następnie do grzybów przygotowaną wcześniej śmietankę, odrobinę soli i pieprzu oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki:

  • 350 g polędwiczki wieprzowej,
  • 300 g kurek,
  • 1 bardzo mała cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 50 ml bulionu warzywnego,
  • garść posiekanego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Kurki należy dokładnie oczyścić (można je lekko opłukać wodą i dokładnie osuszyć). W średniej wielkości garnku rozpuścić masło, dodając do niego następnie pokrojoną w kostkę cebulę, przez cały czas ją mieszając do momentu, aż się zeszkli. Do garnka należy następnie wrzucić grzyby, smażąc je przez około 2 minuty. Całość należy doprawić odrobiną soli i pieprzu, wlewając następnie bulion warzywny oraz śmietankę. Gdy sos się zagotuje, należy dodać do niego posiekany drobno koperek, odstawiając go na chwilę na bok. Polędwiczki należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry (ok. 1,5cm). Tak przygotowane polędwiczki należy posolić i popieprzyć, smażąc je następnie na rozgrzanym maśle. Po około 2 minutach mięso należy przewrócić na drugą stronę, smażąc je przez kolejne 2 minuty. Tak usmażone polędwiczki należy połączyć z przygotowanym wcześniej sosem kurkowym, podgrzewając je przez około 2 minuty.

Makaron z sosem kurkowym

Składniki:

  • 250 g kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 opakowania makaronu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę należy obrać, umyć pod bieżącą wodą i posiekać w drobną kostkę. Kurki należy dokładnie oczyścić, krojąc na nieco mniejsze części. Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulkę, dodając do niej następnie grzyby, podsmażając całość przez kilka minut. Do grzybów należy następnie dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewając do garnka po upływie około 1 minuty śmietanę. Całość należy chwilę poddusić, doprawiając sos odrobiną soli i pieprzu oraz wrzucając do niego natkę pietruszki. Przygotowany wcześniej makaron należy polać przygotowanym sosem, posypując całość odrobiną natki pietruszki.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.