Serwis dla kobiet

Olej z czarnuszki na włosy i nie tylko!

299

Czarnuszka siewna jest rośliną, która pochodzi z rodziny jaskrowatych. Znana była już w Starożytnym Egipcie, ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Można ją bez problemu znaleźć na południu Europy, ale uprawia się ją również w Polsce. Jej nasiona pozwalają na wytworzenie oleju, mającego niesamowite działanie. Często dodawana jest (w postaci nasionek) do różnego rodzaju potraw jako przyprawa o korzennym smaku. Największą popularnością cieszy się jednak olej z czarnuszki.

W jaki sposób działa czarnuszka?

Ze względu na swoje wyjątkowe własności, czarnuszka stosowana była już w szesnastym wieku przed naszą erą. Na początku traktowano ją jedynie jako roślinę o ciekawych walorach smakowych, ale później odkryto jej lecznicze właściwości. Średniowieczni mnisi dbali o to, by znajdowała się ona w przyklasztornych ogródkach. Czarnuszka ma następujące działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • poprawiające przemianę materii i funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • rozkurczające,
  • regulujące problemy z miesiączką,
  • przeciwgrzybicze,
  • wzmacniające odporność.

Oprócz tego, produkty zawierające czarnuszkę, świetnie sprawdzają się w leczeniu cery trądzikowej, atopowego zapalenia skóry oraz w pielęgnacji włosów.

Co wchodzi w skład oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki zawiera mnóstwo substancji odżywczych. W jego składzie znajdują się, między innymi, nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy omega-6 (kwas linolowy), omega- 9 (kwas oleinowy) oraz omega- 3 (kwas alfa- linolenowy). Zawiera również witaminę E, będącą bardzo skutecznym antyoksydantem. Poza tym, posiada w swoim składzie także beta- karoten, przeciwutleniacze i biotynę. Głównym składnikiem oleju, wytwarzanego z nasion czarnuszki, jest tymochinon, czyli substancja o własnościach przeciwzapalnych oraz przeciwbólowych. Olej z czarnuszki zawiera też fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy oraz alkaloidy. Jest źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku i selenu.

Jak można stosować olej z czarnuszki?

Ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, olej z czarnuszki stosowany jest w kosmetyce oraz w lecznictwie. Oto przykłady jego zastosowania:

  • Zwalczanie dolegliwości, związanych z alergią– w związku z tym, że tymochinon blokuje wytwarzanie histaminy (czyli białka powodującego reakcje alergiczne), olej z czarnuszki zwiększa tolerancję organizmu na wszelkie alergeny. Dzięki niemu, zmniejsza się częstotliwość i natężenie objawów, spowodowanych różnego rodzaju uczuleniem. Olej można spożywać doustnie, przyjmując łyżeczkę trzy razy w ciągu dnia. Warto również stosować go zamiast maści antyhistaminowych i smarować miejsca na skórze, gdzie pojawiły się wykwity, spowodowane alergią.
  • Ochrona przed promieniowaniem– olejek z czarnuszki pomaga w ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV, ma więc działanie przeciwstarzeniowe- ogranicza powstawanie zmarszczek, spowodowanych promieniowaniem słonecznym. Poza tym, chroni przed złymi skutkami radioterapii, stosowanej w leczeniu chorób nowotworowych.
  • Pielęgnacja włosów– czarnuszka świetnie sprawdza się jako środek leczący nadmierne wypadanie włosów. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, pomaga w pozbyciu się uciążliwego łupieżu i stanów zapalnych skóry głowy. Dodatkowo, znacząco wzmacnia, wygładza, nabłyszcza i nawilża włosy. Warto nałożyć łyżkę oleju z czarnuszki na włosy i skórę głowy przed myciem, by cieszyć się zdrowymi cebulkami i piękną fryzurą.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Kliknij TUTAJ!

  • Pomoc w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego– warto stosować kurację olejem z czarnuszki, w celu pozbycia się problemów z nieregularnym wypróżnianiem się, biegunką, wymiotami oraz nadmierną ilością gazów, wywołujących wzdęcia.
  • Zwalczanie wrzodów– naukowcy udowodnili, że olej z czarnuszki zwiększa ilość mucyny w żołądku (a konkretniej w jego błonie śluzowej). Przeciwstawia się bakterii Helicobakter Pylori, która powoduje chorobę wrzodową. Ma skuteczne działanie w łagodzeniu refluksu żołądkowo- przełykowego.
  • Leczenie atopowego zapalenia skóry– w związku z tym, że olej z czarnuszki ma niesamowite właściwości nawilżające i odżywiające skórę, to stosowany jest w zwalczaniu atopowego zapalenia skóry. Wynika to z bardzo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wygładzają i koją skórę. Warto wcierać olejek z czarnuszki w miejsca, gdzie ciało jest bardzo przesuszone. Działanie będzie podobne do tego, jakie dają przepisywane przez dermatologa maści sterydowe, ale unikniemy przykrych skutków ubocznych, spowodowanych ich stosowaniem.
  • Poprawa funkcjonowania układu odpornościowego– czarnuszka znakomicie wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego. Zwiększa ilość limfocytów i makrofagów. Jest polecana na przełomie zimy i wiosny oraz w okresie jesienno- zimowym, gdy najbardziej narażeni jesteśmy na wszelkiego rodzaju przeziębienia i choroby układu oddechowego.
  • Pozbywanie się komórek nowotworowych– ze względu na zawartość tymochinonu, olej z czarnuszki pomaga w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych. Niekiedy przyczynia się również do całkowitego pozbycia się komórek, które doprowadziły do wyniszczającej choroby. Wynika to z bardzo silnego działania antyutleniającego. Poza tym, czarnuszka przeciwdziała powstawaniu nowych komórek nowotworowych.
  • Skuteczne leczenie astmy– stosowanie oleju z czarnuszki pomaga w pozbyciu się astmy. Dzięki niej, zwiększa się wydolność płuc i można przyjmować znacznie mniejszą ilość środków farmaceutycznych, przeznaczonych do leczenia osób cierpiących z powodu astmy.
  • Wsparcie w zwalczaniu stanów lękowych i depresji– czarnuszka pomaga w zredukowaniu poziomu szkodliwego stresu. Skutecznie poprawia samopoczucie i przeciwdziała wszelkim stanom lękowym. Ma potwierdzone naukowo działanie uspokajające, które przyczynia się do pozytywnego wpływu podczas terapii, mającej na celu wyleczenie depresji.
  • Nawilżanie i leczenie zmian skórnych– olej z czarnuszki jest szczególnie polecany osobom, mającym problem z cerą. Łagodnie pomaga w pozbyciu się trądziku i zaskórników. Poprawia koloryt cery i redukuje objawy zmęczenia. Może być z powodzeniem stosowany zamiast serum, nakładanego po demakijażu. Warto regularnie go używać, by zniwelować przetłuszczanie się skóry.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.