Grzybica gardła – przyczyny, objawy, leczenie

0 4 795
5/5 - (9 votes)

Jeśli ktoś zauważy dziwną białą wysypkę wewnątrz ust, może wystąpić stan zwany grzybicą gardła. To infekcja wywołana najczęściej grzybem Candida, czyli drożdżycą. Może rozwijać się w ustach i innych częściach ciała. Grzybica gardła zazwyczaj rozwija się nagle, ale może stać się chroniczna, utrzymująca się przez długi czas.

Grzybica gardła fakty    

  • Grzybica (kandydoza gardła) jest chorobą, w której grzyb drożdżowy o nazwie Candida albicans rozprzestrzenia się w jamie ustnej i gardle.
  • Czynniki ryzyka dla wystąpienia przerostu grzybów obejmują palenie papierosów lub stres.
  • Grzybica może być leczona przez proste środki domowe, leki doustne lub leki ogólnoustrojowe.
  • Prognoza dla łagodnych przypadków grzybicy gardła jest dobra. Perspektywy poważnych przypadków zależą od przyczyny i statusu układu immunologicznego pacjenta.
  • W większości przypadków można zapobiegać grzybicy poprzez modyfikację czynników ryzyka.

Grzybica gardła – przyczyny, objawy, leczenie

Małe ilości grzybów są naturalne w ustach, przewodzie pokarmowym i skórze. To zazwyczaj jest pod kontrolą przez inne bakterie w ciele. Czasami niektóre choroby lub leki, takie jak kortykosteroidy lub antybiotyki, mogą zakłócić równowagę. Może to powodować, że grzyby wymykają się spod kontroli. Tak, więc może być wiele stanów medycznych, które przyczyniają się do wystąpienia grzybicy gardła. Długotrwała terapia antybiotykowa może zwiększyć ryzyko rozwoju drożdży. Niektóre leki, zwłaszcza te, które wysuszają jamę ustną, mogą powodować taki stan chorobowy. Ponad 70% populacji posiada na swoich błonach śluzowych Candida albicans, a mimo to pozostają zdrowi.

Przyczyny pojawienia się grzybicy gardła

  • Niekontrolowana cukrzyca.
  • Zakażenie HIV.
  • Nowotwór.
  • Suchość w ustach.
  • Zmiany hormonalne, które mają miejsce w okresie ciąży.
  • Przyjmowanie wziewnego leku kortykosteroidowego na astmę.
  • Niedobory żelaza oraz kwasu foliowego w organizmie.
  • Mający niską higienę jamy ustnej.
  • Chemioterapia lub radioterapia w celu leczenia raka.

Grzybica gardła – objawy

Białe, lekko podniesione zmiany w ustach to powszechne oznaki pleśniawek. Są one zwykle znalezione na języku lub policzkach. Mogą też pojawić się na ustach, dziąsłach, migdałkach lub grzbiecie gardła. Te obszary mogą wyglądać jak pokryte białym serem. Błona śluzowa może być obrzęknięta i lekko czerwona. Może to powodować dyskomfort lub pieczenie. Zmiany powstałe w jamie ustnej i gardle mogą być bolesne i lekko krwawić, niektórych przypadkach mogą rozprzestrzeniać się w przełyku i powodować:

  • Ból podczas połykania lub trudności w połykaniu.
  • Poczucie, że jedzenie jest zablokowane w gardle lub pośrodku klatki piersiowej.
  • Utrata smaku lub nieprzyjemny smak w ustach.
  • Zaczerwienienie w ustach i gardle.
  • Pęknięcia w narożach ust.
  • Bolesne, pieczenie w ustach.
  • Gorączka, jeśli zakażenie rozprzestrzenia się poza przełyk.
  • Osłabienie, zmęczenie.
  • Suchy kaszel.
  • Powiększone i bolesne szyjne i podżuchwowe węzły chłonne.

Grzyb może rozprzestrzeniać się na inne części ciała, takie jak płuca, wątroba i skóra. Zdarza się to częściej u osób z rakiem, HIV lub innymi chorobami, które mają osłabiony układ odpornościowy.

Jak stwierdzić, że objawy spowodowane są grzybicą gardła?

Lekarz prawdopodobnie stwierdzi grzybicę gardła oglądając jamę ustną. Lekarz może również wysłać niewielką próbkę pobraną z zainfekowanego miejsca do laboratorium tylko po to, aby się upewnić. Wykonywany jest także posiew mikologiczny. Jeśli wystąpią białe naloty na ścianie gardła, migdałkach podniebiennych i ścianach jamy ustnej czy języku, może przemawiać to za zakażeniem grzybiczym. Aby stwierdzić czy to na pewno grzybica gardła  może zaordynować jedynie lekarz specjalista, którym jest najczęściej laryngolog.

Jeśli grzyb, który powoduje grzybicę gardła rozprzestrzenia się w przełyku, może być konieczne przeprowadzenie innych testów, takich jak:

  • Kultury gardła (wymaz z tyłu gardła).
  • Endoskopia przełyku, żołądka i jelita cienkiego.
  • RTG przełyku.

Grzybica gardła – leczenie

Grzybica gardła jest łatwa do leczenia u zdrowych dzieci i dorosłych. Ale objawy mogą być gorsze i trudniejsze do leczenia u osób ze osłabionymi układem odpornościowym. Lekarz prawdopodobnie przepisze leki przeciwgrzybicze, które należy przyjmować od 10 do 14 dni. Są one w tabletkach, pastylkach do ssania lub płynach i ogólnie są łatwe do przyjęcia.
Zwykle występują w postaci żeli lub płynu, które nakłada się bezpośrednio wewnątrz ust (leki stosowane miejscowo), chociaż czasami używa się tabletek lub kapsułek. Te leki często nie powodują działań niepożądanych, chociaż niektóre mogą powodować mdłości, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę. Ponieważ zakażenie może być objawem innych problemów medycznych, lekarz może również chcieć przeprowadzić inne testy.

Laryngolog najczęściej zajmuje się leczeniem grzybicy gardła. Może on zalecić leki recepturowe, wykonywane bezpośrednio w aptece, które zawierają typowy lek przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny – kwas borny. Pomocniczo laryngolog może przepisać tabletki do ssania zawierające, które jest charakteryzują się działaniem przeciwpierwotniakowym, przeciwgrzybiczym oraz przeciwbakteryjnym.

Jak można zapobiec powstaniu grzybicy gardła?

Praktykowanie prawidłowej higieny jamy ustnej. Szczotkować przynajmniej dwa razy dziennie i używać nici dentystycznych, co najmniej raz dziennie.
Zgłaszać się regularne na wizyty do dentysty. Szczególnie, jeśli choruje się na cukrzycę lub nosi protezę zębową. Należy często poddawać się badaniom w celu ustalenia stanu zdrowia. Stan, taki jak HIV lub cukrzyca, może zakłócić równowagę bakterii w organizmie i prowadzić do grzybicy gardła.
Nie należy nadużywać płynów do płukania jamy ustnej. Stosować antybakteryjny płyn do płukania jamy ustnej raz lub dwa razy dziennie, aby utrzymać zdrowe zęby i dziąsła. Korzystanie z jakiegokolwiek innego niż taki może zakłócać normalne wyrównanie bakterii w ustach i powodować namnażanie się grzybów. Ograniczyć produkty zawierające cukier i drożdże. Chleb, piwo i wino powodują dodatkowy wzrost drożdży.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.