Chlorella – właściwości, działanie i skutki uboczne

0 13 137
3.6/5 - (26 votes)

Chlorella to jedna z najpopularniejszych alg, która z uwagi na wyjątkowe właściwości odżywcze znalazła bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pomimo tego, iż najbardziej znana jest jako środek na odchudzanie, to wykazuje jednak szereg cennych dla zdrowia właściwości.

Wartości odżywcze i właściwości

Chlorella to alga, która rośnie w zbiornikach wodnych na Dalekim Wschodzie a najważniejszą substancją wchodzącą w jej skład jej chlorofil, który nadaje jej charakterystycznego zabarwienia. W składzie tej rośliny można również znaleźć kwas foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwasy nukleinowe oraz aminokwasy. Jakie jednak właściwości lecznicze wykazuje ta niezwykła roślina?

Chlorella oczyszcza organizm

Chlorella wykazuje silne właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Najkorzystniej oddziałuje jednak na wątrobę, ponieważ wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, alkoholu oraz innych szkodliwych substancji znajdujących się w pożywieniu. Regularne spożycie chlorelli pomaga ponadto usunąć nieprzyjemny zapach z ust, który jest wynikiem odkładania się w organizmie toksycznych substancji. Substancją odpowiedzialną za oczyszczające właściwości chlorelli jest chlorofil, który wiąże toksyczne substancje, a także wspomaga ich wydalanie z organizmu.

Chlorella a kac

Spożycie chlorelli na co najmniej dwie godziny przed piciem alkoholu powoduje, iż kac nie pojawia się w ogóle lub też jest mniej dokuczliwy. Dlaczego tak się dzieje? Głównie z tego względu, gdyż alga dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, które podczas upojenia alkoholowego ulegają wypłukaniu z organizmu. Warto jednak wiedzieć o tym, iż spożycie chlorelli po ciężkiej nocy nie da żadnego efektu, a jeśli chodzi o stan wątroby, to uniknie ona niestety skutków ubocznych związanych z nadmiernym piciem alkoholu.

Chlorella a nowotwory

Licznie przeprowadzone badania dowiodły, iż chlorella może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niebezpieczne nowotwory a w szczególności na raka jelita grubego oraz raka piersi. Z tego też względu osoby, które ze względów genetycznych znajdują się w grupie ryzyka, powinny na stałe wprowadzić do codziennego menu chlorellę.

Odporność organizmu

Z uwagi na fakt, iż chlorella wspomaga produkcję białych komórek krwi, pomaga ona wzmocnić odporność organizmu, ochraniając go przed atakiem chorobotwórczych mikroorganizmów. Chlorella powinna zatem stanowić nieodłączny element menu osób, które bardzo często zmagają się z objawami przeziębienia oraz grypy.

Anemia w ciąży

Chlorella to prawdziwa skarbnica żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, czyli składników odżywczych, które w czasie ciąży są nieocenione, ponieważ mogą zapobiec anemii. Po suplementy z chlorellą powinny zatem sięgać nie tylko kobiety, które w danym momencie są błogosławionym stanie, ale również te, które planują zajście w ciążę.

Chlorella na problemy trawienne

Zaparcia najczęściej są wynikiem diety, która uboga jest w błonnik, a chlorella oprócz tego składnika zawiera również korzystne dla naszego układu pokarmowego bakterie ze szczepu Lactobacillus, których obecność przyczynia się do poprawy trawienia. Chlorella wspomaga ponadto walkę z zatruciami pokarmowymi, a także pomaga pozbyć się uporczywych gazów.

Chlorella a proces starzenia się organizmu

Chlorella to jedno z lepszych źródeł cennych dla zdrowia i urody przeciwutleniaczy, które walcząc z wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia się skóry oraz całego organizmu. Dzięki tej aldze skóra każdego dnia wygląda promiennie i zdrowo, jednak najważniejsze jest to, iż rozwój zmarszczek zostaje w bardzo skuteczny sposób zahamowany.

Chlorella a dieta wegetariańska

Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska wykluczają możliwość spożywania mięsa, które jak wiadomo, dostarcza organizmowi bardzo ważnego budulca, a mianowicie białka. Osoby, które decydują się na tak restrykcyjną dietę, powinny włączyć do codziennego menu chlorellę, ponieważ jest ona jednym z lepszych źródeł pełnowartościowego białka i zawiera go znacznie więcej niż mięso.

Suplementy z chlorella
Kliknij TUTAJ!

Pozostałe właściwości lecznicze chlorelli

Lista leczniczych właściwości chlorelli jest bardzo długa, jednak warto również wiedzieć o tym, iż ta niezwykła alga pomaga także:

  • odkwasić organizm
  • zminimalizować nieprzyjemne skutki zmęczenia i stresu
  • obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy
  • obniżyć poziom cukru we krwi

Działanie chlorelli

  • ochrania organizm przed powstawaniem stanów zapalnych i infekcji
  • pomaga wiązać metale ciężkie
  • uzupełnia niedobory składników odżywczych w organizmie
  • ochrania narządu wewnętrzne przed szkodliwym działaniem toksycznych substancji
  • wspomaga utratę zbędnych kilogramów

Skutki uboczne stosowania chlorelli

Chlorella to całkowicie naturalny produkt, który nie wywołuje praktycznie żadnych skutków ubocznych. Warto przy tym podkreślić fakt, iż nie jest również możliwe jej przedawkowanie. Z uwagi na bardzo dużą zawartość błonnika spożycie chlorelli może przyczynić się do krótkotrwałych problemów ze strony układu pokarmowego. Z tego też względu osoby, które rozpoczynają kurację chlorellą, mogą zmagać się z bólem brzucha lub biegunką, jednak warto wiedzieć o tym, iż objawy te związane są z oczyszczaniem się organizmu. W wyniku spożywania chlorelli przemiana materii ulega bowiem przyspieszeniu, dlatego też należy liczyć się z takimi właśnie skutkami ubocznymi. Nie należy się jednak nimi przejmować, ponieważ zazwyczaj po 2 dniach samoczynnie ustępują.

Dawkowanie chlorelli

Lekarze zalecają przyjmowanie co najwyżej 2-3 gramów chlorelli każdego dnia, co odpowiada około 10 lub 15 tabletkom. Może się to wydawać dosyć dużo, jednak należy wziąć pod uwagę fakt, iż w jednej tabletce ilość zielonej algi nie jest zbyt imponująca. Obecnie chlorellę można zakupić nie tylko w postaci tabletek, ale również pełnowartościowego proszku, który może być z powodzeniem dodawany do przygotowywanych posiłków, sałatek, jogurtów naturalnych oraz soków i koktajli.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.