Zupa grzybowa: przygotowywanie, wartości odżywcze, przepisy
Zupa grzybowa przygotowywana jest najczęściej w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia, jednak warto się na nią skusić również wtedy, gdy jest sezon na grzyby. Można ją z powodzeniem przygotować zarówno ze świeżych i mrożonych, jak i suszonych grzybów. Wiele osób uważa, że grzyby nie mają żadnych wartości prozdrowotnych, jednak nic bardziej mylnego. Jakie zatem cenne dla zdrowia substancje można znaleźć w zupie grzybowej, o czym należy pamiętać podczas zbioru grzybów i w jaki sposób można przygotować przepyszną zupę grzybową?
Przygotowanie oraz podawanie zupy grzybowej
Zupę grzybową można przygotować nie tylko zw świeżych, ale również mrożonych oraz suszonych grzybów. Po jakie jednak grzyby warto sięgnąć? Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się podgrzybki, borowiki lub kurki, jednak można również sięgnąć po pieczarki oraz rydze.
Zupę można przygotować tylko z jednego gatunku grzyba, jednak lepiej zdecydować się na mieszankę różnych grzybów, ponieważ dzięki temu zupa będzie miała bogatszy smak. Z jakimi jednak dodatkami można podawać zupę grzybową? Zazwyczaj podaje się ją razem z makaronem, jednak można ją również serwować z ziemniakami lub lanymi kluskami z niewielką ilością śmietany do zabielenia. Z uwagi na fakt, iż grzyby mają dosyć specyficzną strukturę, która nie każdej osobie może przypaść do gustu, to podczas przygotowywania z nich zup, można je zblendować na gładki krem.
Wartości odżywcze zupy grzybowej
Zupa grzybowa (niezabielana śmietaną oraz niezawierająca zasmażki) nie zawiera zbyt wielu kalorii, ponieważ grzyby składają się w większości z wody. O kaloryczności zupy decydują jednak nie tylko znajdujące się w niej dodatki, ale również rodzaj wywaru, z którego została przygotowana (mniej kalorii będzie zawierać zupa ugotowana na wywarze jarzynowym niż ta na bazie mięsa).
Warto również wiedzieć o tym, iż zupa, która przygotowywana jest z suszonych grzybów, zawsze będzie zawierać większą liczbę kalorii niż ta powstająca na bazie świeżo zebranych lub zakupionych grzybów. Niestety z uwagi na fakt, iż grzyby zaliczane są do grona ciężkostrawnych produktów, to zupy na ich bazie nie powinny spożywać osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi oraz chorobami układu pokarmowego. Jeśli chodzi natomiast o cenne dla zdrowia wartości odżywcze, to zupa grzybowa dostarcza naszemu organizmowi nieznacznych ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów (żelazo, sód, wapń, potas, cynk, fosfor, magnez) oraz witaminy (A, C, D, E oraz z grupy B).
O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów na zupę?
W lesie można znaleźć całą masę przeróżnych grzybów, zarówno tych jadalnych, jak i tych trujących. Każda osoba, która wybiera się do lasu, powinna pamiętać o tym, aby wybierać wyłącznie zdrowe grzyby, co do których ma się pewność, iż nie są trujące. Powszechnie przyjęło się, że grzyby jadalne nie mają blaszek, jednak wśród tych trujących również można znaleźć takie okazy, które łudzącą przypominają jadalne grzyby. Które jednak grzyby warto zrywać, mając pewność, iż z pewnością będą one nadawały się do przygotowania przepysznej zupy grzybowej? Najlepiej sięgać po prawdziwki, podgrzybki oraz kurki, których raczej nie da się pomylić z niejadalnymi okazami.
Podczas zbierania grzybów niezwykle ważne jest to, aby nie umieszczać ich w plastikowych reklamówkach, tylko wiklinowych koszykach, dzięki czemu grzyby będą mogły swobodnie oddychać, nie zaparzając się przy tym. Kolejną bardzo ważną kwestią jest prawidłowe zbieranie grzybów, co oznacza, iż aby chronić grzybnię i umożliwić jej dalszy rozwój grzybów nie należy na siłę wyciągać z ziemi a raczek odcinać je nożykiem. Grzyby po zebraniu najlepiej od razu wykorzystać, jednak można je również włożyć do lodówki, sięgając jednak po nie na drugi dzień. Jeśli chodzi o obieranie grzybów, to czynność tę należy wykonać tuż przed przygotowywaniem zupy, pamiętając o tym, aby bardzo dokładnie umyć je pod bieżącą wodą oraz osuszyć.
Zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów
Składniki:
- 0,5 kg grzybów świeżych lub mrożonych (najlepiej podgrzybków i borowików),
- 1,5 litra bulionu mięsnego (wołowego lub wołowo-drobiowego),
- 1 mała cebula,
- 2 łyżka masła,
- sok z 1/2 cytryny,
- 200 ml śmietany kremówki,
- garść natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby należy opłukać pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszyć. W następnym kroku należy pokroić je na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w średniej wielkości garnku na maśle, dodając następnie do niej grzyby i smażąc całość przez około 5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu do garnka należy wlać bulion, zagotować zupę i gotować ją przez około 15 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie spienić śmietankę, dodając do niej odrobinę soli i pieprzu i wlewając ją następnie do zupy. Całość należy gotować przez około 3 minuty, ściągając garnek z palnika, dodając do zupy sok z cytryny oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków i borowików),
- 150 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 2 pietruszki,
- 3 małe marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietany (najlepiej 30%),
- 2 łyżki masła,
- 1,5 litra bulionu jarzynowego,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- odrobina soli i pieprzu do smaku,
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby przełożyć do małego garnka, zalewając je wodą i pozostawiając tak przez całą noc do namoczenia. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półplasterki. Pieczarki również umyć, osuszyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Cebulę posiekać w drobną kostkę, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodając do nich następnie grzyby oraz odrobinę soli. Po upływie kilku minut do garnka należy dorzucić pietruszkę, marchewkę oraz pieczarki, zalewając całość bulionem. Zupę należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania do zupy należy dolać śmietanę, doprawiając ją przyprawami oraz poszatkowaną natką pietruszki.
Zupa krem z grzybów
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- po 200 g podgrzybków, prawdziwków i kurek,
- 1 mała cebula,
- mały kawałek pora,
- 100 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 2 łyżka masła,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli, pieprzu i tymianku
Sposób przygotowania:
Cebulę należy obrać, umyć pod bieżącą wodą, drobno poszatkować oraz podsmażyć w garnku na maśle. Po upływie kilku minut do garnka należy włożyć oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, dolewając kilka łyżeczek wody. Grzyby z cebulą należy dusić przez około 10 minut, mieszając je od czasu do czasu, aby nie przywarły do garnka. Następnie do garnka należy wlać bulion, dodając również pokrojonego w kostkę pora, sól, tymianek oraz pieprz. Zupę należy gotować przez około 15 minut, miksując ją następnie na gładki krem oraz dodając do niej śmietanę, oraz posiekaną natkę pietruszki.