Yerba mate – naturalne pobudzenie

0 28
Rate this post

Yerba mate to coś, o czym chyba każdy chociaż raz gdzieś słyszał. Wielu kojarzy się ona z jakimś nowym, hipsterskim wynalazkiem, jednak nic bardziej mylnego.

Pochodzenie

Yerba, a właściwie ostrokrzew paragwajski została oficjalnie nazwana w 1822 roku, jednak znana była znacznie wcześniej przez indiańskie plemię Guarani, które poszczycić się mogło wysoką odpornością na zmęczenie i witalnością. Ta „herbata” z Ameryki Południowej jest bardzo ważnym elementem tamtejszej kultury i tradycji, największą popularnością cieszy się w Paragwaju, Brazylii i na Argentynie. Ceniona jest za świetne właściwości pobudzające, posiada je ze względu na wysoką zawartość mateiny (jest to tak naprawdę ta sama substancja co kofeina zawarta w dobrze nam znanej kawie), ale także za skuteczność w łagodzeniu głodu (co pomaga podczas odchudzania), poprawianiu koncentracji i profilaktyce chorób serca czy wątroby (dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom). Ten tradycyjny napój zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, co nie dziwi, gdy spojrzy się na jego właściwości, fani wskazują w szczególności na działanie pobudzające mocniejsze niż to osiągane dzięki kawie czy napojom energetycznym oraz na to, że według badań ostrokrzew paragwajski okazuje się ich zdrowszym zamiennikiem.

Rodzaje yerby

Rodzaje yerba mate wyróżnia się głównie ze względu na jej pochodzenie, podstawowe 3 to:

Mate argentyńska — najbardziej „podstawowy” gatunek, będzie zdecydowanie dobrym wyborem dla osoby początkującej, która dopiero zapoznaje się z tym światem, ponieważ jej smak jest zazwyczaj wyważony, nie za intensywny i nie za delikatny (co mogłoby odrzucić kogoś niewprawionego na samym początku jego przygody).

Mate paragwajska — uznawana za najmocniejszą zarówno w smaku, jak i w działaniu, suszona jest za pomocą dymu, co nadaje jej charakterystyczny, wędzony smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, jednak ma bardzo szerokie grono swoich miłośników, jeżeli lubisz mocne espresso, to będzie idealny wybór dla Ciebie.

mate brazylijska — bardzo zróżnicowany gatunek, a także zazwyczaj najdelikatniejszy. Podczas wyboru yerby brazylijskiej należy zwrócić uwagę na jej formę, może występować bowiem jako con palo (liście z patyczkami), sin palo (same liście bez patyczków), a także w formie cihmarrao, czyli bardzo drobno zmielonych liści, praktycznie o konsystencji mąki.

Jak zacząć pić yerbę

By zacząć przygodę z yerba mate, wystarczy nam paczka wybranego suszu i bombilla (metalowa rurka z sitkiem, za pomocą której pijemy napar), przydatne jest też matero, czyli kubek o specyficznym kształcie, jednak na sam początek wystarczy zwykły kubek czy szklanka.

Yerbę należy nasypać do naczynia w ilości zależnej od preferencji, najlepiej od 1/4 naczynia do 3/4, następnie przechylić naczynie na bok tak, by zrobić miejsce dla bombilli, która powinna dotykać dna, następnie zalać susz wodą o temperaturze ok. 80 stopni.

Mate to napój o bardzo specyficznym aromacie i gorzkim smaku, który ma swoich zwolenników oraz przeciwników, jednak jak najbardziej warto spróbować chociaż raz, ponieważ jest to smak, w którym można się zakochać.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.