Wzdęcia – objawy, przyczyny, leczenie

0 227
5/5 - (5 votes)

Wzdęcia – objawy, przyczyny, leczenie

Wzdęcia brzucha (nazywane również bębnicą) stanowią jedną z najczęstszych dolegliwości strony jamy brzusznej. Poprzez termin „wzdęcia” rozumiemy nienaturalne zwiększenie ilości gazów w żołądku oraz jelitach. Problem polega na zaburzeniu czucia trzewnego i motoryki jelit, co należy do obrazu zespołu zaburzeń czynnościowych. Objawia się to wzdęciem brzucha, uczuciem pełności w jamie brzusznej, skurczami jelit, a czasami nawet dusznościami oraz silnymi bólami. Osoby cierpiące na wzdęcia skarżą się także na nieprzyjemne uczucie 'przelewania’ oraz nadmierne oddawanie gazów.

Problem ten dotyczy zwłaszcza kobiet po czterdziestym roku życia oraz osób, które nie dbają o zdrowe odżywianie. Na szczęście istnieje wiele prostych i skutecznych sposobów, które pozwolą ci na nowo cieszyć się dawną swobodą.

Wzdęcia – przyczyny

U podstaw wzdęć leży kilka przyczyn. Pierwsza z nich, to po prostu połykanie powietrza. Nawet gdy jemy, przyjmujemy gazy z zewnątrz do wnętrza naszego organizmu. Za każdym kęsem połykamy od 2 do 3 ml powietrza. Oznacza to, że cyrkulacja powietrza wewnątrz organów trawiennych jest procesem jak najbardziej naturalnym. Powietrze znajduje się nawet w wielu pokarmach, które na codzień spożywamy. W ten sposób, w ciągu całej doby, jesteśmy w stanie przyjąć do żołądka nawet do 3 litrów powietrza oraz gazów trawiennych. Opuszczają one organizm w formie wiatrów, a cała ich droga od żołądka do odbytu trwa około 35 minut

Kolejną przyczyną powstawania gazów są procesy rozkładu węglowodanów przez bakterie jelitowe. Objętość gazów w układzie pokarmowym człowieka jest wprost proporcjonalna do ilości dostarczonych węglowodanów, które nie są trawione przez nasze enzymy. Najniebezpieczniejsza jest celuloza zawarta w wielu pokarmach roślinnych. Jest to ważna wskazówka dla wszystkich osób cierpiących na wzdęcia – rodzaj spożywanych pokarmów ma bezpośredni wpływ na wzdęcia. Działanie środkami farmakologicznymi nie ma sensu, jeśli nie dokonuje się zmian w swojej diecie. Nasilenie gazów, a w efekcie wzdęć następuje szczególnie po spożyciu produktów bogatowłóknikowych. czyli chleba gruboziarnistego, płatków kukurydzianych, orzechów, a także niektórych warzyw i owoców.

Będąc w temacie węglowodanów, nie sposób nie dodać kilku słów na temat fruktozy i laktozy. Wiele osób ma problemy z trawieniem powyższych związków, które de facto są bardzo popularnymi składnikami występującymi w pożywieniu. Na przykład niestrawiona laktoza powoduje tworzenie się dwutlenku węgla i kwasu mlekowego. Jej nadmierne spożycie może skończyć się nawet biegunką. Z kolei niestrawiona może przynieść co najwyżej wiatry oraz wzdęcia.

Następny potencjalna przyczyna wzdęć bezpośrednio dotyczy niewłaściwej gospodarki dwutlenkiem węgla. Niektórzy z nas dostarczają go sobie na własne życzenie – na przykład spożywając napoje gazowane. Dodatkowo nadmiar dwutlenku węgla w układzie pokarmowym może pojawić się w wyniku neutralizacji kwasu solnego i kwasów tłuszczowych przez produkty wydzielania gruczołów trawiennych. Naturalnie, jelito cienkie wchłania gaz, by następnie wydaliły go płuca. Niemniej jednak, kiedy eliminacja gazów nie odbywa się w odpowiedni sposób, mogą powstawać nieprzyjemne dolegliwości związane z organami trawienia, a w tym również wzdęcia.

Za nieodpowiednią gospodarkę gazową mogą odpowiadać również bakterie beztlenowe. Produkują one metan z wodoru i dwutlenku węgla. Przy okazji powoduje to brzydki zapach uwalnianych wiatrów. Dodatkowo może on by potęgowany przez rozkład i fermentację niestrawionych produktów spożywczych. W efekcie tworzą się gazy takie jak siarkowodór, amoniak, indol, skatol, lotne kwasy tłuszczowe oraz wiele innych.

Z czym ludzie mylą wzdęcia

Mimo, iż wzdęcia są bardzo charakterystyczną dolegliwością, niektórzy mylą jej objawy z objawami innych dużo poważniejszych chorób. Należą do nich:

  • wodobrzusza, najczęściej w przebiegu marskości wątroby lub nowotworów
  • powiększenia objętości narządów wewnętrznych jamy brzusznej, takich jak wątroba, śledziona czy nerki lub pojawienia się guzów albo dużych torbieli.

Ponadto niektóre objawy przypominające wzdęcia mogą towarzyszyć także nagłemu przytyciu lub zatrzymywaniu nadmiaru wody przez organizm.

Leczenie wzdęć

Wzdęcia same w sobie nie są dolegliwością aż tak poważną, by podejmować kosztowne kroki w celu jej wyleczenia. Rzadko kiedy do terapii włącza się środki farmakologiczne, gdyż świetne rezultaty w walce z wzdęciami można osiągnąć jedynie dzięki wprowadzeniu do swojej diety kilku prostych zmian.

Taktyki leczenia wzdęć dzielimy na dwie grupy:

  • leczenie przyczynowe
  • leczenie objawowe

Jeżeli wzdęcia danego pacjenta są przewlekłe, niemniej jednak występują w natężeniu, które nie utrudnia mu życia, lekarz może podjąć leczenie przyczynowe. Co prawda potrafi trwać ono długo, niemniej jednak z założenia powinno przynieść dalekosiężne rezultaty.

Z kolei leczenie objawowe jest doraźnym środkiem, który można stosować w krytycznych sytuacjach. Jeżeli wzdęcia są naprawdę mocne, pacjentowi w celu ulgi można podać środki, które złagodzą objawy dolegliwości. Obie taktyki leczenia można łączyć ze sobą, co daje z resztą najlepsze rezultaty.

Aby odnieść sukces w leczeniu wzdęć, należy koniecznie wprowadzić kilka zmian w swoim stylu życia oraz zwyczajach żywieniowych. Poniżej przedstawiono najważniejsze z nich:

  • Wyłącz ze swojej diety produkty mleczne oraz pszenne. Oddziałują one negatywnie na każdego – bez względu na to, czy jesteśmy uczuleni na gluten, kazeinę i laktozę, czy też nie.
  • Jedz łagodniejsze potrawy. Nie dodawaj więcej do swych potraf ostrych przypraw w proszku, takich jak czerwona papryka. Zacznij używać łagodnych, suszonych roślin, takich jak rozmaryn, mięta, szałwia, bazylia, koperek czy estragon. Pikantne jedzenie stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych, które z kolei drażnią układ pokarmowy i wywołują wzdęcia.

Wzdęcia
Kliknij i sprawdź ceny!

  • Pamiętaj o spożywaniu odpowiednich ilości wody. Dzienna dawka dla dorosłego człowieka to około 2 litrów. Tylko dobrze nawodniony organizm będzie w stanie pozbyć się zalegających w jelitach gazów
  • Unikaj roślin strączkowych. Jak dobrze wszystkim wiadomo, rośliny takie jak bób lub fasola sprzyjają pojawianiu się wiatrów oraz wzdęć. Jeśli masz problem z tego typu dolegliwościami, wyłącz strączki ze swojej diety.
  • Unikaj ciężkich potraw. Wszystko co ciężkostrawne i smażone obciąża nasz układ trawienny. Sprzyja to zaburzeniom w prawidłowej gospodarce gazowej.
  • Żyj według zegara biologicznego. Jedz trzy posiłki dziennie zaczynając od obfitego śniadania. Nie najadaj się na noc. Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej trzy godziny przed snem.

Podsumowanie

Nie ma nic lepszego, niż jeść, pić i cieszyć się życiem! Niestety jednak to, co wkładamy do swoich ust, bezpośrednio oddziałuje na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Jeśli chcesz więc uniknąć wzdęć oraz innych przypadłości związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego, stale dbaj o zdrową i zbilansowaną dietę. W przypadku uciążliwych i nieprzemijających dolegliwości udaj się do lekarza rodzinnego lub gastrologa.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.