Wytrawne przetwory na polskie stoły
Dzięki przetworom również po sezonie można cieszyć się smakami wielu owoców i warzyw. Obok słodkich dżemów i soków są jeszcze przetwory o ostrzejszym, wytrawnym smaku, wykorzystywane jako dodatek do rozmaitych potraw. Na jakie smaki warto zwrócić swoją uwagę?
Niezastąpiony dodatek do mięs
W polskiej kuchni przetwory zajmują bardzo ważne miejsce. Te wytrawne dodawane są przede wszystkim do mięs, jak tarty chrzan, buraczki, chutney czy karmelizowana cebulka, coraz większą popularnością cieszy się także ostrzejsza salsa oraz dodatki wegańskie, na przykład dostępny w Eterno Jamonez z ciecierzycy i czosnku lub Smalowidło z cebuli, oleju, czosnku i wędzonej papryki.
Wytrawnym dodatkiem, jak żurawina kresowa z gruszką, można po prostu posmarować upieczone mięso lub na bazie takiego przetworu przygotować marynatę. Salsa to idealna baza po pikantne sosy, a jeśli smak zwykłej musztardy już się trochę przejadł, wystarczy sięgnąć po musztardę z dodatkami, na przykład pigwą.
Przetwory pasują do każdego typu mięsa, także do dań grillowanych, kotletów czy kiełbasek. Do delikatnego mięsa warto dodawać przetwory o mocniejszym smaku, jak chrzan tarty z imbirem lub salsa paprykowa, z kolei mięso czerwone dobrze się komponuje także z tymi słodszymi smakami, jak przecier gruszkowy czy wytrawna konfitura z owoców.
Coś smacznego na kanapkę
Startym chrzanem, hummusem, wegańskim smalczykiem można ożywić każdą kanapkę. Niektóre przetwory mają tak ciekawy, wyrazisty smak, że nie trzeba dodawać nic więcej, w zupełności wystarczy świeże pieczywo i gruba warstwa ulubionego dodatku. Co oczywiście nie znaczy, że kanapka nie może mieć bogatszego składu – wytrawne przetwory doskonale się komponują z warzywami, żółtym serem, wędliną, jajkami ugotowanymi na twardo.
Przetwory można nawet łączyć ze sobą, smarując bułkę na przykład ostrym sosem pomidorowym i dokładając jeszcze skarmelizowaną cebulkę. Smakowite smarowidła ożywią smak hamburgerów i hot-dogów domowej roboty, pasują także na pizzę oraz małe zapiekanki.
Dodatki do przekąsek
Przekąski takie jak chipsy albo warzywa smakują lepiej, gdy podawane są w towarzystwie gęstych sosów i dipów. Znowu sprawdzi się salsa, prócz tego chutney, sosy musztardowe, przeciery z cebuli, hummus, baba ghanoush, guacamole.