Wątróbka drobiowa: wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, przepisy

0 838
5/5 - (5 votes)

Wątróbka drobiowa zaliczana jest do podrobów, które nie każdej osobie smakują, jednak od czasu do czasu warto ją przygotować z uwagi na zawartość wielu cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Jakie jednak funkcje spełnia wątróbka, jakie są jej wartości odżywcze i w jaki sposób można ją przygotowywać?

Cała prawda o wątróbce

Wątroba to bardzo ważny organ, ponieważ spełnia ona funkcje detoksykacyjne, a także magazynowe. Wiele osób uważa, iż nie należy jej spożywać, ponieważ gromadzi ona toksyczne substancje, jednak warto mieć świadomość tego, iż odpowiada ona za wydalanie z organizmu toksyn i nie jest nimi przesiąknięta, dlatego też bez obaw można po nią sięgać. W jej składzie można znaleźć wiele cennych dla zdrowia substancji takich jak witaminy z grupy B, witaminy A i K oraz żelazo i choliny.

Kto nie powinien spożywać wątróbki drobiowej?

Zarówno wątróbka drobiowa, jak i inne podroby nie powinny być spożywane przez kobiety będące w okresie ciąży z uwagi na bardzo duża zawartość witaminy A. Kobiety w ciąży nie powinny dostarczać organizmowi witaminy A w dawce przekraczającej 25 tys. IU a w 10 g wątróbki drobiowej znajduje się aż 18 tys. IU a jedna porcja tego podrobu zawiera znacznie więcej gramów. Czym jednak może grozić zjedzenie większej ilości wątróbki drobiowej? Do wystąpienia bardzo poważnych wad płodu a biorąc pod uwagę fakt, iż kobiety w ciąży spożywają bardzo duże ilości innych produktów spożywczych zawierających witaminę A, to najlepiej, aby po wątróbkę drobiową w ogóle nie sięgały.

Wątróbka drobiowa podczas odchudzania

Wątróbka drobiowa stanowi jedno z lepszych źródeł pełnowartościowego białka, które jak wiadomo nie od dziś, wspomaga proces odchudzania. Dzięki dużej ilości białka w diecie można w skuteczny sposób walczyć z nadmiarem kilogramów, ponieważ po spożyciu produktów białkowych w tym właśnie wątróbki przez wiele godzin można odczuwać uczycie sytości. Z tego też względu osoby, które chciałyby poprawić wygląd swojej sylwetki, zamiast sięgać po mięso wołowe czy też wieprzowe powinny wprowadzić do swojej diety wątróbkę drobiową, jednak z rozsądnych ilościach. Oczywiście podczas przygotowywania wątróbki nie należy jej smażyć na dużej ilości oleju, podając ją najlepiej z warzywami gotowanymi na parze.

W jaki sposób należy przygotowywać wątróbkę drobiową?

Wątróbkę drobiową można przygotować na wiele przeróżnych sposobów, jednak tradycyjnie smaży się ją na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. Podczas jej przygotowywania należy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie, a mianowicie o tym, iż należy ją solić dopiero po usmażeniu, gdyż dzięki temu nie będzie ona twarda, a raczej soczysta i pełna aromatu. Osoby, które zmagają się z nadwagą lub określonymi problemami gastrycznymi nie powinny sięgać po smażoną wątróbkę, ponieważ z pewnością nie poprawi ona stanu ich zdrowia. W jaki zatem sposób należy ją przygotowywać? Najlepiej na parze, co wydaje się dosyć nietypowe, jednak dzięki temu mięso zachowa wszystkie swoje wartości odżywcze. Jeśli chodzi natomiast o osoby, które nie zmagają się z żadnymi chorobami, to mogę one od czasu do czasu sięgać po wątróbkę drobiową, pamiętając jednak o tym, aby smażyć ją najlepiej na maśle klarowanym lub smalcu. Można ją również usmażyć na oleju rzepakowym, jednak nie należy wlewać go na patelnie w zbyt dużych ilościach. Niezwykle ważne jest również to, aby wątróbkę przed smażeniem oprószyć mąką, aby nie pryskała, a także wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nie wchłonie ona zbyt dużej ilości tłuszczu.

Zastosowanie wątróbki w kuchni

Wątróbkę drobiową najczęściej smaży się na patelni z cebulą, jednak na jej bazie można również przygotować przepyszny pasztet. Wiele osób podaje ją również z grzybami (najczęściej z kurkami), różnymi sosami (np. śmietanowym), a także niektórymi owocami i warzywami. Świetnym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad może być również ugotowanie wątróbki na parze i podanie jej z dodatkiem warzyw lub świeżo ugotowanego ryżu.

Wątróbka drobiowa z kurkami

Składniki:

  • 200 g wątróbki drobiowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kurek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 100 ml wytrawnego, białego wina,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Kurki opłukać pod bieżącą wodą, odciąć nóżki i usmażyć na połowie masła klarowanego razem z poszatkowaną cebulą. Po upływie kilkudziesięciu sekund patelnię ściągnąć z ognia, aby cebulka się nie zarumieniła. Wątróbkę drobiową opłukać, osuszyć, dokładnie oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną wątróbkę usmażyć na pozostałej części masła klarowanego i po upływie 10 minut dodać do niej uduszone z cebulką kurki, tymianek, pieprz i sól, smażąc całość przez około 3 minuty. Całość należy następnie zalać winek, ściągając danie z palnika po upływie kilku minut.

Wątróbka drobiowa ze smażonymi gruszkami i cebulą

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku,
  • po 2 sztuki cebuli i gruszek,
  • 1/2 cytryny,
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, umyć i pokroić na grube plastry. Gruszkę również obrać ze skóry, pokroić na ósemki, usunąć z ich wnętrza gniazda nasienne oraz skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, układając na niej następnie plastry cebuli i smażąc ją przez około 3 minuty z każdej strony. Gdy cebula się zarumieni (należy uważać, aby się nie rozpadła, tylko pozostała w całości) należy zdjąć ją z patelni, doprawiając pieprzem i solą. Na patelni, na której piekła się cebula usmażyć kawałki gruszek, dodając do nich pieprz i smażąc całość przez około 2 minuty, po czym ściągając ją z patelni oraz dodając do usmażonej wcześniej cebuli. Wątróbkę drobiową umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i obsypać mąką pszenną. Tak przygotowaną wątróbkę wrzucić na rozgrzaną patelnię (z dwoma łyżkami oleju), smażąc pod przykryciem przez około 5 minut, przewracając ją w międzyczasie, aby nie przywarła do dna patelni. Usmażoną wątróbkę doprawić solą i pieprzem wykładając ją razem z cebulą i gruszkami na talerzach wyłożonych liśćmi sałaty.

Wątróbka drobiowa w śmietanie

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 szklanka śmietany,
  • szczypta soli, pieprzu i tymianku do smaku,
  • odrobina mąki pszennej do oprószenia wątróbki

Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z błonek, dokładnie osuszyć i pokroić na małe kawałki, oprószając na koniec mąką pszenną. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego, wrzucając na nią następnie poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażąc całość przez kilka minut. Do podsmażonej cebuli dodać wątróbkę, wlewając odrobinę wody oraz doprawiając całość ziołami i przyprawami. Wątróbkę dusić na patelni przez około 15 minut, podlewając całość śmietaną i dokładnie mieszając.

Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i majeranku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć pieprzem oraz majerankiem. Cebulę obrać, umyć, pokroić na plastry i zeszklić na maśle klarowanym. Patelnię ściągnąć z palnika, przyprawić mieloną papryką i dokładnie wymieszać. Świeżą czerwoną paprykę przekroić na pół, usunąć z jej wnętrza gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dorzucając ją następnie do cebuli. Po upływie kilku minut dodać wątróbkę drobiową, podsmażając całość przez kilka minut, doprawiając na koniec odrobiną soli. Tak przygotowaną potrawę najlepiej podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.