Tapioka: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy

0 812
4.5/5 - (6 votes)

Tapioka to kasza, która otrzymywana jest z manioku, czyli z egzotycznej rośliny pochodzącej wprost z Ameryki Południowej. Jej właściwości lecznicze doceniane były już setki lat temu, jednak dopiero stosunkowo niedawno zaczęto doceniać ją w Europie oraz w Azji.

Tapioka stanowi obecnie nieodłączny element codziennej diety wegan oraz wegetarian, jednak sięgają po nią również rasowi mięsożercy. W jaki jednak sposób pozyskuje się tapiokę, jakie są jej wartości odżywcze, dlaczego warto ją spożywać i w jaki sposób można wykorzystać ją w kuchni?

Tapioka, czyli kasza pozyskiwana z manioku

Jak zostało wspomniane na wstępie, tapioka pozyskiwana jest z manioku, czyli z bulwiastej rośliny, która w Polsce nie jest zbyt popularna, jednak w krajach Afryki oraz w Ameryce Południowej stanowi podstawowy element codziennej diety tamtejszych mieszkańców. Maniok jest podłużny niemal jak marchewka, jednak jego chropowata skórka ma brązowe zabarwienie, natomiast kolor miąższu zbliżony jest do koloru chrzanu.

Rośliny tej nie należy spożywać w surowej postaci, ponieważ zawiera ona tzw. glikozyd manihotoksyny, który po przemianach jest bardzo niebezpieczny zarówno dla zdrowia, jak i dla życia. Z tego też względu maniok nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej. Bulwy rośliny po procesie gotowania można od razu zjeść, jednak dosyć często otrzymuje się z nich po wysuszeniu mąkę służącą następnie do produkcji świeżego pieczywa lub do wytwarzania specjalnego alkoholu. Z tych samych bulw otrzymuje się również tapiokę, czyli kaszę, która z dnia na dzień zyskuje coraz większe grono zwolenników.

Wartości odżywcze tapioki

Tapioka w suchej postaci nie należy niestety do najmniej kalorycznych produktów, ponieważ w 100 g ma aż 358 kcal, jednak nie zawiera za to zbyt wiele tłuszczu, dlatego też osoby przebywające na diecie odchudzającej mogą jak najbardziej po nią sięgać.

Jeśli chodzi natomiast o składniki odżywcze znajdujące się w manioku, to można wśród nich wyróżnić w szczególności niewielką ilość białka i błonnika, kwas foliowy, witaminę B6, tiaminę, magnez, potas, wapń, cynk, sód, fosfor, żelazo, a także nieznaczne ilości jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tapioka idealna dla chorujących na celiakię

Tapioka z uwagi na fakt, iż nie zawiera glutenu stanowi idealny element codziennej diety wszystkich tych osób, które mają alergię na gluten, a także zmagają się z celiakią, ponieważ nie powoduje żadnych reakcji alergicznych. Można nią zatem z powodzeniem zastąpić produkty zbożowe, ponieważ dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych węglowodanów oraz niewielką ilość białka.

Tapioka dla osób z wrażliwym żołądkiem

W obecnych czasach dosyć duży odsetek ludzi zmaga się z różnego rodzaju problemami żołądkowymi, dlatego też nie mogą oni niestety sięgać po wiele produktów spożywczych.

Zarówno dzieci, jak i starsze osoby, które mają problem z wrzodami żołądka lub tez niedawno przeszły bardzo poważną operację, powinny wprowadzić na stałe do swojego menu tapiokę, ponieważ jest ona lekkostrawna i wspomaga leczenie wielu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych.

Zastosowanie tapioki w kuchni

Tapioka to bardzo uniwersalny produkt, który w krajach Ameryki Południowej wykorzystywany jest do przygotowywania niemal wszystkich potraw, ponieważ kasza z manioku pozyskiwana jest na bardzo szeroką skalę, dzięki czemu należy do grona najtańszych produktów żywnościowych.

Mąkę z tapioki można z powodzeniem wykorzystać do zagęszczania sosów oraz zup, zamiast tradycyjnej mąki, która zawiera w swoim składzie gluten nietolerowany przez wiele osób. Tapiokę można również wykorzystać do produkcji słodkich deserów takich jak np. budynie, ciasta, musy, suflety, galaretki, racuchy oraz omlety. Oprócz tego stanowi idealny zamiennik makaronu oraz ziemniaków, jednak można jej również użyć jako dodatku do różnego rodzaju sałatek.

Sposób przygotowywania tapioki

Tapiokę przed spożyciem należy oczywiście ugotować, jednak przed tym procesem należy pamiętać o tym, aby bardzo dobrze ją namoczyć. Następnie do garnka należy wlać dosyć duża ilość wody lub mleka, gotując tapiokę na małym ogniu, do momentu aż zamieni się w przeźroczyste perełki (najczęściej trwa to około 40 minut). Tak przygotowaną tapiokę można serwować z produktami mięsnymi, a także z różnymi warzywami.

Niestety znalezienie świeżej bulwy manioku na straganach oraz w supermarkecie jest dosyć trudne, dlatego też produktu najlepiej poszukiwać w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Poniżej można zapoznać się z kilkoma ciekawymi przepisami na dania, które powstają na bazie tapioki.

Pudding z tapioki

Składniki:

  • 1/4 szklanki tapioki,
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml),
  • 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe wlać do niewielkiego garnka zagotowując je (można wymieszać je z kilkoma łyżkami przegotowanej wody lub krowiego mleka) i wrzucając następnie do niego tapiokę. Całość należy zagotować (uważając, aby tapioka się nie przypaliła) i po zmniejszeniu ognia gotować pod przykryciem przez około 20 minut, cały czas mieszając zawartość garnka.

Gdy kuleczki tapioki staną się przeźroczyste, a pudding będzie miał kremową konsystencję, garnek należy ściągnąć z ognia, dodając następnie do całości wyłuskaną laskę wanilii oraz cukier. Tak przygotowany deser należy serwować od razu po przygotowaniu, ponieważ właśnie wtedy jest najsmaczniejszy.

Tapioka
Kliknij i sprawdź ceny!

Ptasie mleczko z tapioki

Składniki:

  • 1/4 szklanki tapioki,
  • 2 puszki mleka kokosowego,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem należy wlać mleko kokosowe, dodając następnie do niego wydrążone ziarenka wanilii. Następnie do garnka należy wsypać tapiokę, odrobinę soli oraz brązowy cukier, gotując całość na dosyć małym ogniu, aby składniki nie przypaliły się do dna garnka. Miksturę należy gotować przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż tapioka całkowicie zmięknie. W tym momencie do garnka należy wsypać żelatynę, cały czas mieszając zawartość garnka.

Tapiokę należy gotować następnie przez około 10 minut, przekładając ją następnie do niewielkiej keksówki, odstawiając całość do momentu wystygnięcia. W kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę, dodając do niej olej kokosowy i polewając nią następnie tapiokę. Tak przygotowany deser należy wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.

Tak przygotowane ptasie mleczko należy wyjąć z lodówki na około 30 minut przed spożyciem, krojąc je na równe kawałki (niewielkie prostokąciki). Aby nieco ozdobić ptasie mleczko, jego powierzchnię można posypać dodatkowo płatkami różanymi, zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi (najlepiej przed umieszczeniem deseru w lodówce).

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.