Szarlotka bez glutenu – zrób coś smacznego na ząb!
Masz ochotę na coś pysznego? Przygotuj sobie ciasto albo inny deser na ząb, tylko dla siebie. Przecież nie musisz piec tylko dla innych, prawda? Na co masz ochotę? My proponujemy szarlotkę! Tym razem bezglutenową.
Bezglutenowa szarlotka – pyszna niezależnie od dnia tygodnia
Zrób ją, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Z deserem nie trzeba czekać na niedzielnych gości. Przygotuj ją tylko dla siebie i pozwól sobie na odrobinę rozpusty. Szarlotkę zrobisz bez większych problemów – to bardzo proste ciasto. Zacznij już teraz, jeśli masz wszystkie składniki pod ręką! Potrzebujesz 2 szklanek mąki bezglutenowej, na przykład kukurydzianej czy ryżowej. Świetnie sprawdzi się też mąka kokosowa. Wsyp ją do miski, dodaj jedno jajko, 50 gramów cukru oraz kostkę masła. Musisz zagnieść ciasto kruche. Pamiętaj, że mąka bezglutenowa ma inne właściwości niż pszenna. Dlatego nie zdziw się, jeśli deser będzie wyglądać inaczej. Po wyrobieniu ciasta zawiń je w folię i pozostaw w lodówce przez godzinę. Gdy będzie się chłodzić, możesz przygotować jabłka. Przygotuj 1,5 kilograma ulubionych jabłek, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok, a następnie posyp odrobiną cynamonu jabłka. Wyjmij ciasto i przekrój je na dwie części. Jedną ułóż na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka. Teraz wykorzystaj pozostałą część ciasta – zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach wprost na jabłka. Teraz musisz ją tylko upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz ciasto przez godzinę.
Ciasto czekoladowe bezglutenowe
Jeśli nie przepadasz za jabłecznikiem, zawsze możesz zrobić ciasto czekoladowe bez mąki pszennej – bezglutenowe, wilgotne i pyszne. Jak je zrobić? W rondlu rozpuść kostkę masła, dodaj do niego dwie tabliczki gorzkiej czekolady i mieszaj, aż masa będzie jednolita. Następnie zmiksuj 3 jajka ze szklanką cukru (możesz użyć go mniej). Dodaj do rondelka z masłem – jednak zrób to dopiero wtedy, gdy masa będzie ostudzona. Do masy czekoladowej przesiej 150 gramów mąki, na przykład ryżowej. Gdy masa będzie gotowa, przelej ją na foremkę wyłożoną papierem. Piecz w 160 stopniach przez pół godziny. To znacznie szybszy deser, który możesz zajadać po niecałej godzinie przygotowań.
Jaki deser wybierzesz dla siebie? Oba są bezglutenowe, pyszne i naprawdę idealne do kawy, którą możesz cieszyć się w samotności, na tarasie czy balkonie, w ciepły letni dzień.