Syrop klonowy: co to jest, skład, zalety i potencjalne działanie

0 617
5/5 - (4 votes)

Co to jest syrop klonowy?

Syrop klonowy to swoistego rodzaju gęsty napój wytwarzany ze słodkiego soku z klonu. Najbardziej popularny jest w rejonach Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej. W Polsce nie jest tak powszechny, chociaż ogólnodostępny. Być może dlatego, że w Polsce preferuje się swój rodzimy biały cukier jako środek słodzący. Co istotne, aż 80% wszystkich dostępnych zasobów syropu klonowego produkowanych jest w Kanadzie. Proces produkcji syropu klonowego składa się z dwóch etapów. Pierwsza faza to wycięcie odpowiednio kształtnej dziury w drzewie oraz oczekiwanie na wyciek płynu, który kolejno jest zbierany do pojemnika. Drugi etap to gotowanie zebranego płynu do momentu wyparowanie wody. Otrzymany gęsty syrop następnie się filtruje i usuwa zanieczyszczenia. W taki sposób otrzymuje się naturalny syrop klonowy, który uważany jest za najbardziej popularny słodzik na świecie. Oprócz tego, że jest odżywczy, to na dodatek zdrowszy, niż cukier.

Rodzaje syropu klonowego

Generalnie istnieje kilka gatunków syropu klonowego, których zasadnicza różnica tkwi w jego kolorze. Klasyfikacja syropu klonowego zależy do kraju w jakim jest on skupowany. W USA funkcjonują jego dwie generacje. Pierwsza klasa, którą jest A to syropy klonowe o kolorze jasnym, średnim i ciemnym bursztynowym. Natomiast klasa B to bardzo ciemny syrop klonowy. W Polsce, zazwyczaj można kupić syrop klonowy barwy średnio bursztynowej. Jak widać, główna różnica tkwi w kolorze. Skąd ta zbieżność? Ciemniejsze syropy klonowe wytwarzane są z soku, który zostaje ekstrahowany w bardzo późnym okresie zbioru. Warto jednak zauważyć, że ciemne syropy klonowe mają mocniejszy i bardziej wyraźny smak. Zwykle są używane do pieczenia ciast, ciasteczek i innych wypieków. Te jaśniejsze syropu stosowane są bezpośrednio na wypieki, na przykład do polewania tradycyjnych w Ameryce naleśników.

Skład

Najważniejszym faktem dotyczącym syropu klonowego jest to, że zawiera on w sobie pewne minerały i niektóre przeciwutleniacze. Oczywiście, niżej podane dane dotyczą naturalnego syropu klonowe, a nie tego rafinowanego i pełnego szkodliwej fruktozy. Tak wiec, 10 dekagramów naturalnego syropu klonowego zawiera:

  • 7% dziennego zapotrzebowania na wapń,
  • 6% dziennego zapotrzebowania na potas,
  • 7% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
  • 28% dziennego zapotrzebowania na cynk,
  • 165% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Jak można łatwo zauważyć, syrop klonowy zawiera przyzwoite ilości niektórych składników mineralnych, zwłaszcza manganu i cynku. Jednak, to nie wszystko. Syrop klonowy jest zdrowy, ale zawiera również spore ilości cukru, który jak wiadomo nie należy do najzdrowszych elementów. Syrop klonowy to około 75% sacharozy a jego 100 gramów dostarcza około 67 gramów cukru. Dlatego też, spożywanie syropu klonowego powinno odbywać się z umiarem. Jego nadmierne spożywanie przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Cukier jest szkodliwy, wiadome jest to już od dawien dawna. To, że syrop klonowy posiada duże ilości manganu i cynku nie powinno skłaniać konsumentów do jego nadmiernego jedzenia. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość zawartego w syropie cukru.

Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość minerałów, należy ustalić sobie dobrze zbilansowaną dietę, która będzie pełna zdrowych warzyw i owoców oraz potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania mięsa. Jeśli plan żywieniowy jest dobrze ułożony, nie ma możliwości cierpienia na niedobór niektórych minerałów.

W kontekście indeksu glikemicznego, syrop klonowy ma parametr wynoszący 54, natomiast zwykły cukier około 65. Oznacza to, że syrop klonowy podnosi poziom cukru we krwi wolniej niż zwykły cukier.

Zalety syropu klonowego

Uszkodzenia oksydacyjne organizmu są uważane za jeden z poważniejszych mechanizmów starzenia się człowieka oraz rozwoju niektórych chorób. Proces oksydacyjny składa się z niechcianych reakcji chemicznych, które swoim zasięgiem obejmują wolne rodniki. Wolne rodniki to cząsteczki posiadające niestabilne elektrony. Przeciwutleniacze to substancje, które mogą neutralizować wolne rodniki i zmniejszać uszkodzenia oksydacyjne, potencjalnie zmniejszając ryzyko niektórych chorób. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że syrop klonowy ma w sobie około 24 różniących się przeciwutleniaczy. Na przykład, ciemniejsze syropy, czyli te należące do klasy B, zawierają o wiele lepsze przeciwutleniacze, niż te, które zawierają jaśniejsze syropy klonowe. Jednakże sytuacja jest bardzo podobna, jak w przypadku minerałów. Liczba przeciwutleniaczy jest wciąż niska w porównaniu z dużymi ilościami cukru.

Potencjalne działanie

Wspomaga pracę wątroby

Niedawno przeprowadzone badanie na obszarze Stanów Zjednoczonych, wykazało, że spożywanie syropu klonowego przyczynia się do lepszej kondycji ludzkiej wątroby. Eksperyment polegał na przyjmowaniu przez 11 dni naturalnego syropu klonowego. Po tym czasie, analizy wykazały, znacząco obniżone poziomy enzymów wątrobowych AST, ALT i LDH we krwi, standardowe biomarkery do oceny czynności wątroby. Obserwacje profilowania ekspresji genów również sugerują mechanizm, dzięki któremu dieta z syropem klonowym spowodowała, że geny zaangażowane w produkcję szkodliwego amoniaku w wątrobie uległy zmniejszeniu, czyli były mniej aktywne.

Badanie to przyczynia się do coraz lepszego zrozumienia niesamowitego potencjału zdrowotnego syropu klonowego. Prócz tych podstawowych właściwości, którymi jest działanie przeciwutleniające, okazuje się, że syrop klonowy ma związek z prawidłowym działaniem wątroby.

Wspomaga funkcjonowanie mózgu

Naturalny syrop klonowy znalazł się wśród zdrowych, funkcjonalnych pokarmów, które są obiecujące w ochronie komórek mózgowych przed szkodliwym działaniem choroby Alzheimera.

W jednym z badań stwierdzono, że ekstrakt z syropu klonowego może pomóc w zapobieganiu nieprawidłowym fałdowaniu i zbijaniu się dwóch typów białek znajdujących się w komórkach mózgowych – beta amyloidzie i peptydzie tau. Kiedy białka komórkowe fałdują się nieprawidłowo i zbijają razem, gromadzą się i tworzą płytkę, która bierze udział w patogenezie choroby Alzheimera i innych chorób mózgu. Inne badania wykazały, że czysty ekstrakt z syropu klonowego zapobiega migotaniu (splątaniu) białek beta amyloidu i wywiera działanie neuroprotekcyjne w komórkach mózgu. Naukowcy odkryli, że zmniejszenie funkcji komórek mózgowych wiąże się z chorobą Alzheimera i innymi problemami neurologicznymi.

Syrop klonowy
Kliknij i sprawdź ceny!

Uwaga!

Mimo że syrop klonowy zawiera pewne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, należy pamiętać, ze jest on również bardzo bogaty w cukier. Porównując skład syropu klonowego z innymi produktami, to na gołe oko widać, że jego skład odżywczy jest fatalny. Tym samym lepiej spożywać zdrowsze produkty, jak owoce, warzywa i nieprzetworzone środki. Natomiast zastąpienie rafinowanego cukru czystym, jakościowym syropem klonowym może przynieść korzyści zdrowotne tylko potencjalnie. Sumując jego działanie, to pogarsza on jakość odżywiania. To, że syrop klonowy jest lepszy od białego cukru, nie oznacza, że jest zdrowy.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.