Środek na każdą chorobę – olej lniany

0 199
5/5 - (3 votes)

Początki wykorzystywania oleju lnianego

Historia uprawy lnu jest ściśle związana z krajami Bliskiego Wschodu. Tysiące lat przed narodzeniem Chrystusa, na terenach obecnego Egiptu i krajów ościennych zajmowano się hodowlą lnu w celu pozyskiwania z niego drogocennych składników. W kolejnych latach, uprawa lnu przeniosła się na rejon Morza Śródziemnego. Pierwsze, spisane informacje na temat właściwości leczniczych rośliny pochodzą z około V w. p.n.e.. W tym okresie, grecki filozof Hipokrates zalecał spożywanie lnu w schorzeniach błon śluzowych, biegunki oraz boleści brzucha. Co więcej, w średniowieczu przywódca Franków, Karol Wielki, który nakazywał spożywanie lnu swoim poddanym. Być może, już wtedy zauważono, że olej lniany posiada terapeutyczne właściwości. W XIX wieku, Mahatma Gandhi stwierdził, że „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Bardzo interesującym faktem związanym z korzystnym działaniem lnu jest działalność dr Johanna Budwiga, który stosował go wśród pacjentów chorych na ciężkie nowotwory. Sukces opierał się na diecie białkowo-lnianej.

Jak powstaje olej lniany?

Bazowym surowcem oleju lnianego jest len, a w gruncie rzeczy jego nasiona czyli siemię lniane. Związku z tym, że len jest rośliną włóknodajną i bardzo oleistą, często wykorzystywany był w życiu codziennym człowieka. Jeszcze kilka wieków temu wykorzystywany był do produkcji ubrań.

Proces otrzymywania oleju lnianego nie jest zbytnio skomplikowany. Tłoczy się go tylko i wyłącznie na zimno. W wyniku produkcji otrzymuje się produkt o żółtej barwie, specyficznym zapachu i orzechowym smaku. Sama metoda tłoczenia na zimno polega na produkcji oleju w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza. W wyniku składniki oleju – nienasycone kwasy tłuszczowe, pozostawiają w sobie naturalne struktury i właściwości. To właśnie bioaktywne związki i nienasycone kwasy tłuszczowe działają na organizm człowieka leczniczo. Warto zaznaczyć, że olej lniany tłoczony na zimno nieoczyszczony nie jest dostępny w sklepach z kilku powodów. Po pierwsze, zawarte w oleju wysokolinolenowym kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 nie są trwałe. Pod wpływem światła, dostępu do powietrza i wysokiej temperatury ulegają szybkiemu utlenianiu, a co za tym idzie, degradacji właściwości. Aby taki olej mógł zachować swoje składniki odżywcze musiałby być przechowywany w warunkach chłodniczych, bez żadnego dostępu do światła ani powietrza.

Dostępne w sklepach, aptekach i placówkach z produktami BIO, oleje lniane posiadają bardzo niską zawartość kwasów omega-3, związku z czym ich działanie jest znacząco obniżone.

Współczesne zastosowanie

Generalnie, olej lniany posiada dwa obszary korzystnego oddziaływania na człowieka. Po pierwsze, pozytywnie wpływa na wygląd zewnętrzny, a więc na urodę. Bardzo często stosuje się go na włosy, ciało i twarz. Po drugie, niesamowicie działa na niektóre schorzenia człowieka. Zastosowanie oleju lnianego jest szerokie, począwszy od układu nerwowego, skończywszy na układzie trawiennym.

Zdrowie

W aspekcie właściwości leczniczych należy wymienić następujące sfery:

  • Układ trawienny: skład oleju wspomaga pracę procesów trawiennych. Przede wszystkim ją przyspiesza. Poza tym, pobudza przemianę materii, co w konsekwencji chroni organizm przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Dodatkowo, regeneruje i ochrania błony śluzowe jelita cienkiego oraz grubego. I co najważniejsze, tworzy barierę ochronną przed powstawaniem hemoroidów.
  • Układ nerwowy: pozytywnie oddziałuje na jego pracę przy chorobie Alzheimera, stwardnieniu rozsianym, depresji czy też uszkodzeniach nerwów u chorych na cukrzycę. Rozluźnia mięśnie przy występowaniu mrowień i drętwienia kończyn. Dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego w oleju lnianym, polepsza się pamięć, wzrok i nastrój.
  • Układ sercowo-naczyniowy: olej obniża cholesterol, hamuje agregację i adhezję płytek krwi, przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i wysokiemu ciśnieniu. Poza tym, polepsza pracę serca i zmniejsza ryzyko zatrzymania krążenia.
  • Układ immunologiczny: olej lniany wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko powstawania alergii i aktywizuje podziały komórkowe.

Olej lniany
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Uroda

Obok właściwości zdrowotnych, olej lniany pozytywnie wpływa na jakość i wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Pozytywne właściwości spowodowane są zawartością kwasu omega-3 i lignanów.  Zastosowanie obejmuje:

  • Wykorzystywanie oleju do masaży relaksacyjnych – działa odżywiającą i nadaje skórze elastyczność.
  • Stosowany jest do walki z łuszczycą i egzemą, ponieważ działa kojąco i regenerująco.
  • Pomaga nawilżać komórki naskórka, który jest narażony na suchość i promieniowanie słoneczne.
  • Hamuje wypadanie włosów i łysienie wśród mężczyzn.

Najważniejsze właściwości

  • Doskonały produkt uzupełniający dietę uczących się dzieci i dorosłych – kwas omega-3 pomaga w prawidłowym rozwoju neuronów.
  • Zapobiega w rozwoju zespołu ADHD.
  • Dobrze działa na leczenie trądziku.
  • Korzystnie wpływa na regulację cyklu miesiączkowego u kobiet i na równowagę hormonalną.
  • Zawarty w oleju kwas omega-3 i omega-6 zabezpiecza kobietę w ciąży przed poronieniem lub wczesnym porodem.
  • Działa kojąco na bóle menstruacyjne i pozwala łagodnie przejść czas menopauzy.
  • Pomaga walczyć z bezpłodnością u mężczyzn.
  • Wspomaga wzrost mięśni oraz redukuję poziom tkanki tłuszczowej.
  • Skraca czas regeneracji mięśni wśród osób aktywnych fizycznie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.