Spirulina jest mikroalgą spożywaną od stuleci ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i korzyści zdrowotne. Roślina została sklasyfikowana jako roślina z powodu jej bogactwa w barwniki roślinne, jak również zdolności fotosyntezy. Podobnie jak inne morskie wodorosty, jest ona spożywana na całym świecie. Może być ona składnikiem zielonego smoothie lub innych napojów, batonów energetycznych i naturalnych suplementów. Spirulina ma, niebiesko-zielony odcień. Kolor jest wynikiem specyficznego pigmentu znanego jako fikocyjanina. To właśnie fikocyjanina jest odpowiedzialna przede wszystkim za liczne korzyści zdrowotne spiruliny, w tym niezwykle wysoką liczbę antyoksydantów, która pozwala zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki organizmu i ostatecznie prowadzić do wielu chorób i przedwczesnego starzenia się.
Bogactwo aminokwasów w spirulinie
Spirulina zawiera około 65% białka, w zależności od warunków wzrostu, które są biologicznie kompletne, co oznacza, że zapewniają wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów we właściwych proporcjach. Ponadto spirulina dostarcza wszystkie wymagane aminokwasy w postaci łatwiejszej do strawienia niż mięso lub białko sojowe. Osiem głównych aminokwasów znajdujących się w spirulinie to:
- Isoleucyna, wymagana dla optymalnego wzrostu, rozwoju inteligencji i równowagi azotu w organizmie.
- Leucyna, czyli stymulator funkcji mózgu, zwiększa również poziom energii mięśni
- Lizyna buduje przeciwciała, wzmacnia układ krwionośny i utrzymuje prawidłowy wzrost komórek
- Metionina, utrzymuje zdrowie wątroby oraz działa uspokajająco i antystresowo.
- fenyloalanina wymagana przez tarczycę do produkcji tyroksyny, która stymuluje przemianę materii.
- Treonina wspomaga pracę jelit i trawienie.
- Tryptofan, zwiększa wykorzystanie witamin z grupy B, wspomaga układ nerwowy i stabilizuje emocje.
- Valina, stymuluje umysł i koordynację mięśni.
Spirulina największym źródłem minerałów
Chociaż białka są substancjami pełniącymi ważne funkcje to również wiele minerałów śladowych może głęboko wpływać na zdrowie i metabolizm. Przekształcone w naturalne formy organiczne przez Spirulinę, minerały ulegają chelatacji z aminokwasami, a zatem są łatwiej przyswajane przez organizm. Spirulina zawiera niezbędne minerały i pierwiastki takie jak;
- Potas, kluczowy minerał, który reguluje równowagę elektrolitów ciała. Niedobór może powodować zatrzymanie akcji serca, nadciśnienie, wyczerpanie nadnerczy i zapaść mięśniową.
- Wapń, minerał który jest szczególnie ważny dla zdrowia kości i zębów, ale jest również zaangażowany w przekazywanie impulsów nerwowych.
- Cynk, czyli kluczowy pierwiastek biorący udział w ponad trzydziestu kluczowych reakcjach enzymatycznych, z głębokim wpływem na zdrowie psychiczne, funkcje prostaty i układ odpornościowy.
- Magnez, którego niedobór może prowadzić do kurczowych zaburzeń mięśni, w tym nieprawidłowości serca. Pomaga przyswoić witaminy C, witaminy z grupy B i białko
- Mangan, wspomaga aktywność neuroprzekaźnika acetylocholiny i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.
- Selen, zapobiega starzeniu, szkodliwemu utlenianiu i tworzeniu wolnych rodników, zmniejsza toksyczne działanie czynników rakotwórczych i poprawia sprawność serca.
- Żelazo wspomaga powstawanie hemoglobiny, będącej nośnikiem tlenu, zawartego w zdrowych czerwonych ciałkach krwi. Niedobór żelaza występuje najczęściej u kobiet w wieku rozrodczym
- Fosfor, jeden z najważniejszych minerałów, który znajduje się w praktycznie każdej komórce. Współdziała z wapniem, aby utrzymać gęstość kości. Pomaga trawić węglowodany i witaminy z grupy B, takie jak niacyna i ryboflawina.
Spirulina, czyli bomba witaminowa
Spirulina dostarcza wielu ważnych witamin, niezbędnych do prawidłowego przeprowadzania procesów metabolicznych. W spirulinie naturalnie występują następujące witaminy
- Witamina B6: Zaangażowana w rozkład i przyswajanie białka. Chroni serce, zmniejsza obrzęki i stabilizuje poziom hormonów żeńskich.
- Biotyna, enzym, który przenosi CO, podczas pewnych reakcji biochemicznych związanych z metabolizmem węglowodanów. Działa również jako koenzym w asymilacji innych witamin z grupy B.
- Spirulina jest również wyjątkowo bogata w witaminę B12 (kobalamina). Ta witamina jest zdecydowanie najtrudniejsza do uzyskania z diety wegetariańskiej, ponieważ nie zawierają jej owoce, warzywa, zboża ani rośliny strączkowe. Spirulina ma 4 razy więcej witaminy B12 niż surowa wątroba, która od dawna uważana jest za najlepsze źródło tego składnika odżywczego. 4 gramy suszonej spiruliny to dawka, która jest wystarczająco duża, aby pokryć zalecaną dzienną dawkę witaminy B12.
- Kwas patefonowy wytwarzany przez nadnercza, wraz z cholesterolem i witaminą C, do produkcji kortyzonu i innych steroidów w odpowiedzi na stres fizyczny i psychiczny.
- Niedobór sprzyja wrażliwości na alergie, infekcje i choroby zwyrodnieniowe, takie jak zapalenie stawów i reumatyzm. Wrzody i hipoglikemia są również związane z niedoborem tej witaminy.
- Kwas foliowy niezbędny do prawidłowego tworzenia się hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Niedobór powoduje niedokrwistość, słaby wzrost, zaburzenia pigmentacji skóry i przedwczesne siwienie włosów
- Niacyna, znana również jako kwas nikotynowy, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia psychicznego.
- Witamina B2 której niedobór powoduje problemy ze wzrokiem, w tym kataraktę.
- Witamina B1 utrzymuje odpowiedni poziom glukozy we krwi. Niedobór powoduje osłabienie, uszkodzenie serca, wzdęcia brzucha i słabe natlenienie. Poważny niedobór powoduje śmierć, ponieważ toksyczność krytyczna rozwija się z niezmetabolizowanych fragmentów węglowodanów.
- Spirulina zawiera również witaminę E na poziomie porównywalnym z kiełkami pszenicy które są uznawane za doskonałe źródło tej witaminy.
Spirulina
Kliknij i sprawdź ceny!
Spirulina dla wzmocnienia odporności organizmu
Dzięki zawartości wielu substancji odżywczych spirulina uznawana ze względu na jej zdolność do wzmacniania układu odpornościowego. Ponieważ aktywnie wspomaga regenerację komórek, powoduje szybsze gojenie się ran i sprawia, że powrót do zdrowia po chorobie następuje szybciej. Oprócz tego, że Spirulina jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które pomaga w naprawie mięśni i tkanek, posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Fikocyjanina to substancja czynna w spirulinie, będąca silnym przeciwutleniaczem. Posiada również właściwości przeciwzapalne, neuroochronne i hepatoprotekcyjne, które łagodzą stan zapalny tkanek i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Badanie wykazało, że fikocyjanina pomogła również oczyścić krew w celu wsparcia funkcji wątroby.