W wielu polskich domach można znaleźć butelkowany sok z aronii, który zwłaszcza zimą uchodzi za nieoceniony specyfik zapobiegający przeziębieniom. Jednak aronia ma bardzo dużo właściwości leczniczych i uchodzi za najzdrowszy owoc jaki w Polsce rośnie powszechnie. Dlatego też aronia nie jest droga, sezonowo pojawia się w wielu sklepach, a nawet można ją hodować we własnym ogródku i samemu robić sok. Z kolei na drogeryjnych półkach coraz częściej można znaleźć kosmetyki z wyciągami z aronii, ponieważ roślina ta świetnie działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco. Znajduje więc wiele zastosowań, choć najpowszechniej używana jest w postaci soku z owoców.
Sok z aronii – charakterystyka
Właściwości lecznicze samej aronii są znane już od wieków. Mimo, że Polska jest jednym z potentatów w uprawie krzewów aronii to roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej i przywędrowała do Europy za pośrednictwem Miczurina, jednego z najbardziej znanych rosyjskich sadowników, który sprowadzał nieznane u nas gatunki roślin i z powodzeniem je hodował. Aronia dobrze przyjęła się w Europie, ponieważ jest spokrewniona z jarzębiną, która również w Polsce występuje powszechnie. Europejski klimat jest więc łagodny dla roślin z tej grupy, a sama aronia rośnie i owocuje w wielu regionach Polski. Najpopularniejszą odmianą jest Aronia melanocarpa, czyli aronia czarnoowocowa, z której owoców robi się własnie słynny sok.
Owoce aronii są bardzo obfite w składniki odżywcze, mineralne i przejawiają właściwości lecznicze. Sok z aronii charakteryzuje się ciemnym, ale czerwonawym kolorem i cierpkim smakiem. Nawet barwnik w tych owocach jest zdrowy. Barwniki występujące w tych owocach (a także w czarnych jagodach, jeżynach czy czarnej porzeczce) to antocyjany, które wzmacniają odporność i niwelują szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego, który odpowiada za przyspieszenie starzenia się skóry. Można więc powiedzieć, że sam barwnik chroni przed spadkiem odporności oraz utratą młodego wyglądu skóry zbyt szybko. Za smak tych jagód odpowiadają z kolei taniny, które również są korzystne dla organizmu ludzkiego.
Sama aronia jest uznawana za najzdrowszy owoc świata, ponieważ nawet, jeśli zbierana jest na terenach miejskich to wciąż można ją z powodzeniem i bez obaw o zatrucie jeść. Owoce aronii nie gromadzą herbicydów, metali ciężkich czy pestycydów. Oznacza to, że nawet owoce zebrane przy drodze wystarczy umyć i zjeść, ponieważ w żaden sposób nie zaszkodzą. Aronia jest też bardzo bogata w witaminy i mikroelementy, a nawet zawierają błonnik.
Aronia – witaminy i mikroelementy
W owocach aronii można znaleźć najróżniejsze witaminy i mikroelementy, a przeciwutleniacze w niej zawarte mogą chronić nie tylko przed starzeniem się skóry, ale nawet przed rakiem. Przede wszystkim w aronii można znaleźć bardzo duże ilości witaminy P, czyli biaflawonoidów. Chronią one samą roślinę przed wirusami, bakteriami, grzybami a nawet szkodliwym działaniem słońca. Po zjedzeniu takiego owocu przez człowieka bronią w ten sam sposób organizm ludzki zapewniając ochronę przed chorobami spowodowanymi wirusami, bakteriami i grzybami. Ale też są przeciwutleniaczami. Flawonoidy jakie można znaleźć w aronii to między innymi: leukocyjany, antocyjany, katechiny, kwarecytyny i rutyna.
A do tego aronia zawiera witaminy takie jak B2, B3, B9 czyli kwas foliowy, K, C i E. Bioflawonoidy, witaminy C i E podawane razem sprawiają, że wszystkie te zdrowotne substancje lepiej się wchłaniają. A same witaminy C i E nazywa się też witaminami młodości i często są one składnikiem kremów do cery dojrzałej, choć ogólnie wspomagają naturalne mechanizmy obronne ciała, w tym pomagają chronić organizm przed degeneracją i między innymi rozwojem komórek rakowych. Ale jest to środek zapobiegawczy, nie leczniczy o czym warto pamiętać. Z mikro i makro minerałów, które można w aroniach znaleźć można wymienić przede wszystkim wapń, żelazo i miedź, które dość łatwo można znaleźć w różnych warzywach i owocach, ale też znajdziemy tutaj rzadziej występujące molibden, jod, bor czy mangan. Nie brakuje tu też fosforu, potasu, sodu czy cynku.
Świeże aronie są też bardzo dietetyczne, ponieważ w 100 gramach owoców zjemy tylko 156 kalorii. Co prawda taka ilość dostarczy aż 33,88 gram węglowodanów, z czego cukry proste to aż 14,22 gram, ale również 17 g błonnika!
Ekologiczny sok z aronii
Kliknij i sprawdź ceny!
Właściwości lecznicze soku z aronii
Sam fakt, że owoce aronii dostarczają tak wielu witamin i chronią przed spadkiem odporności może być świetną motywacją do wprowadzenia soku z aronii do swojej codziennej diety. Ale kto szczególnie powinien pić ten napój, aby zachować zdrowie, polepszyć jego stan czy zniwelować przykre skutki już wykrytych schorzeń? Praktycznie każdy. Ten sok nadaje się między innymi dla cukrzyków, ponieważ mimo zawartości cukrów prostych to ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Dlatego można go z powodzeniem wprowadzić jako składnik diety u osoby chorującej na cukrzycę. A do tego składniki zawarte w tym soku świetnie wzmacniają żyły, a co za tym idzie przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Dlatego też powinny po niego sięgnąć osoby nie tylko chorujące na różnorodne schorzenia układu krążenia, ale też te, które obciążone są ryzykiem zachorowania. Dodatkowo rutyna i antocyjan zawarte w jagodach wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne co prowadzi też do lepszej przepuszczalności.
Nie dość, że aronia sama w sobie nie kumuluje metali ciężkich to pomaga je wypłukiwać z organizmu. Dlatego taki sok powinny pić osoby pracujące w przemyśle ciężkim, jako dodatkową ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Także osoby, które dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu mogą sięgnąć po sok, ponieważ owoce aronii neutralizują szkodliwe promienie UV choć przyda się również odpowiedni krem z filtrami, aby działać od wewnątrz i od zewnątrz. Jest to ważne, ponieważ szkodliwe działanie promieni UV to nie tylko szybsze starzenie się skóry, ale również różne nowotwory skóry.
Bioflawonoidy mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi co poprawia pracę drobnych naczynek krwionośnych. Między innymi w oczach czy wokół mieszków włosowych. U wielu osób widać drobne czerwone żyłki na oczach, które nie powinny być aż tak widoczne lub tzw. naczynka na twarzy i udach, które również nie powinny być popękane czy widoczne w postaci całej siatki. Sok z aronii może właśnie pomóc na te przypadłości. Warto też wiedzieć, że sok z aronii może być zbawienny dla osób, które mają już choroby oczu lub wadę wzroku i coraz gorzej widzą. Pomijając, że owoce jagód ogólnie wspomagają widzenie to aronia może opóźniać występowanie objawów jaskry, zaćmy a nawet degeneracji plamki żółtej na siatkówce oka.
Jak zrobić sok z aronii w domu?
Oczywiście w wielu sklepach spożywczych można kupić gotowy sok z aronii. Z powodzeniem można butelkowany sok znaleźć też w sklepach ze zdrową żywności i naturalnymi przetworami. Bardzo często zdarza się, że na lokalnych targach i rynkach osoby, które robią w domu taki sok wystawiają go na sprzedaż. Jednak zrobienie takiego zdrowego soku w domu nie jest trudne i nie potrzeba szczególnych umiejętności, aby zrobić taki sok bez konserwantów czy dodatków.
Składniki do zrobienia soku:
- 1 kg owoców,
- 300 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 szklanka wody.
Owoce wystarczy umyć i rozdrobnić np. tłuczkiem i wsypać do garnka. Wystarczy dodać pozostałe składniki i gotować przez 30 minut. Po tym czasie sok trzeba przecedzić np. przez ściereczkę lub gazę i przelać do wyparzonych wcześniej butelek lub słoików. W celu pasteryzowania gotuje się zamknięte butelki lub słoiki w garnku z wodą przez 15 minut. Można też zrobić od razu większą ilość soku. Do tego potrzeba powiększyć ilość składników proporcjonalnie do ilości owoców liczonych w kilogramach.
Aronia nadaje się też do zrobienia dżemów, galaretek, powideł czy nawet nalewki. Można też świeże owoce wysuszyć i zimą dodawać do kompotów czy herbaty. Wykorzystanie aronii w kuchni jest bardzo proste, a owoce w każdej formie przyniosą pożytek ze względu na swoje właściwości.