Selen – właściwości,rola w organizmie ludzkim, źródła

0 272
5/5 - (5 votes)

Selen jest pierwiastkiem, który do dziś kryje przed człowiekiem swoje tajemnice. Występuje w przyrodzie w minimalnych ilościach, a jest niezbędny człowiekowi do prawidłowego funkcjonowanie tarczycy. Ma wpływ na zwiększenie naszej odporności, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na pewnego rodzaju nowotwory.

Kiedy i jak odkryto selen?

Pierwiastek jakim jest selen został odkryty w 1817 roku, a odkrywcą był szwedzki chemik J. J. Berzelius. Jednakże dokładne zbadanie tego elementu nastąpiło w ubiegłym wieku z uwagi na rozwój metod laboratoryjnych. Postęp nauki pozwolił na określenie jego poziomu we krwi.

Jaką rolę pełni selen w organizmie człowieka?

Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania wymaga wielu pierwiastków, w tym selenu. Dostarczany człowiekowi pierwiastek potrafi:

  • zadbać o właściwe działanie enzymów,
  • usuwać wolne rodniki,
  • chronić komórki i czerwone krwinki,
  • wspomóc odporność organizmu,
  • zadbać o odpowiednie funkcjonowanie tarczycy,
  • wspomaga leczenie depresji, a także
  • łagodzi ból, który towarzyszy reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

Niedobór selenu może pojawić się w bardzo rzadkich przypadkach, gdy organizm ludzki zmaga się z takimi przypadłościami jak:

  • ciężkie zaburzenia wchłaniania pokarmu z przewodu pokarmowego,
  • żywienie pozajelitowe,
  • stany po usunięciu dużych części jelita cienkiego.

Z kolei z małym poziomem tego pierwiastka można spotkać się u osób chorych na takie choroby jak:

  • AIDS,
  • depresja,
  • choroby naczyń krwionośnych,
  • immunologiczne,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • dysfunkcja tarczycy,
  • retinopatia.

Niski poziom selenu w organizmie to także większe ryzyko zachorowania na nowotwór.

Czy można przedawkować selen?

Niestety selen może nas zarówno uchronić przed nowotworem jak i sprawić, że się pojawi. Z tego powodu należy pamiętać, że wszystko jest dobre dla naszego organizmu w rozsądnych granicach. Jest to również uzależnione od indywidualnych potrzeb człowieka i jego podatności na choroby. Dlatego decyzja o suplementacji tego pierwiastka powinna zostać skonsultowana z lekarzem. W przypadku przedawkowania selenu może pojawić się tzw. selenoza, czyli przewlekłe zatrucie selenem. Do jego objawów zalicza się:

  • utratę włosów i paznokci,
  • nudności i wymioty,
  • stany depresyjne,
  • niestabilność emocjonalna,
  • czosnkowy oddech,
  • nerwowość,
  • zaburzenia ze strony układu nerwowego.

Jest to powód dla którego warto zapoznać się z zalecanymi dziennymi dawkami selenu uwzględniającymi płeć i wiek człowieka.

Gdzie znajdę selen?

Według ustaleń ekspertów źródłem selenu są takie pokarmy jak orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, wołowina, filet z indyka, jajko, czosnek, grzyby, nasiona słonecznika, nasiona lnu, korzeń cykorii, kapusta, sałata, a nawet ryż, suszona żurawina, śliwki czy kasza gryczana. Zawartość selenu w produktach jest uzależniona od jego ilości w glebie czy biodostępności. W Polsce głównym źródłem selenu w diecie są mięso i pełnoziarniste przetwory zbożowe.

Czym grozi niedobór selenu?

Brak selenu w diecie prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy, co z kolei prowadzi do spowolnienie procesów przemiany materii, a tym samym wzrost masy ciała. Niedobór selenu przez dłuższy okres czasu może także powodować gorsze przyswajanie jodu, co też przyczynia się do pogorszenia działania tarczycy. Niedobór tego pierwiastka sprzyja również:

  • osłabieniu systemu odpornościowego,
  • zwiększeniu agregacji płytek krwi,
  • obniżeniu zdolności do niszczenia komórek rakowych.

Tak duży wpływ tego elementu na nasz organizm sprawia, że powinniśmy regularnie wykonywać badania określające jego poziom w organizmie. Zalecana dawka spożycia selenu dla osób powyżej 11 roku życia to 55 mikrogramów tego pierwiastka.

Wpływ selenu na skórę głowy?

Selen to również składnik preparatów wspierających zdrowie skóry głowy stosowanych m.in. przy łojotoku. Z dodatkiem siarki skutecznie ogranicza aktywność komórek łojowych.

Selen- „pierwiastek młodości”?

Pierwiastek ten jest przede wszystkim znany jako silny przeciwutleniacz. Oznacza to, że dzięki swoim właściwościom chroni kwasy nukleinowe przed zniszczeniem czy naruszeniem, wzmaga odporność i opóźnia starzenie się organizmu. chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo selen ma wpływ na:

  • poprawę elastyczności tkanek,
  • łagodzenie objawów menopauzy,
  • zmniejszenie ryzyka pojawienia się zawału serca i udaru mózgu,
  • zapobieganie i leczenie łupieżu,
  • walkę ze zmęczeniem, depresją czy nerwowością,
  • płodność mężczyzn,
  • przyśpieszenie regeneracji komórkowej,
  • podrażnienia skóry,
  • codzienną witalność.

Czy i jak przyjmować selen?

Badania wykazały, że ilość przyjmowanego selenu(w diecie) ma wpływ na wielkość tarczycy, pojawianie się woli i problemów tarczycowych u osób cierpiących na niedobór jodu. Udowodniono również, że osoby które przyjmują codziennie właściwe dawki witaminy C, E i selenu zmniejszają tym ryzyko zachorowania na raka tarczycy nawet o 67%.,Osoby, które stosują dietę ubogą w selen powinny dodatkowo suplementować ten pierwiastek.

Warto podkreślić, ze selen jest składnikiem centrów aktywnych enzymów antyoksydacyjnych. Natomiast przyjmowanie selenu w ciąży minimalizuje też częstość poporodowego zapaleniu tarczycy. Preparaty z selenem mają także wpływ na zapobieganie przedwczesnym porodom, gestozie czy właśnie poporodowemu zapaleniu tarczycy. Jednakże dla pozostałych osób zalecana jest profilaktyka niedoboru selenu poprzez właściwą dietę, aby uniknąć niekorzystnego wpływu selenu na organizm. Brak konkretnych zaleceń dotyczących selenu wynika z braku udokumentowanych badań. Obecnie postuluje się o rozpoczęcie badań nad lekami hamującymi aktywność SeP(aktywność selenoprotein P). Póki co w przeprowadzonych badaniach czy eksperymentach nie udowodniono przeciwrakowego działania preparatów selenu. Dodatkowo pojawiły się głosy, że suplementacja selenem może mieć wpływ na zwiększoną zapadalność na cukrzycę typu 2 czy nieprzyjazny wpływ na profil cholesterolowy, a nawet na pojawienie się stwardnienia bocznego zanikowego (SLA).

Selen
Kliknij i sprawdź ceny!

Badania nad selenem… wciąż trwają?

Rok 1949 udowodnił, że selen może zapobiegać tworzeniu się guza wątroby u szczurów. Natomiast już w 1957 roku badacz dr Klaus Schwartz ogłosił, że wyciąg z dodatkiem selenu może zapobiec martwicy wątroby u szczurów. Kolejny naukowiec dr Jon Martin z Colorado dowiódł, że właściwości selenu wynikają ze zdolności zmuszania organizmu do wytwarzania antyciał, a witamina E wzmacnia tą właściwość selenu. Także Polacy mają swój wkład w badaniach nad selenem, gdyż Zespół Kliniki hematologicznej w Krakowie udowodnił, że selen niweluje aflatoksyny co prowadzi do ochrony komórek przed rakotwórczym działaniem mykotoksyn. Dodatkowo selen ma niszczący wpływ na pleśń. Badania objęły także kobiece mleko, które posiada 2 razy więcej selenu niż mleko krowie. Może to świadczyć o zapotrzebowaniu człowieka na ten składnik.

komórki i czerwone krwinki

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/selen-wlasciwosci-i-zrodla-w-zywnosci_37021.html

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.