Sandacz: charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy
Sandacz to jedna z najsmaczniejszych ryb, która z uwagi na brak ości oraz bardzo delikatne i kremowe mięso doceniana jest nie tylko przez krytyków kulinarnych, oraz światowych szefów kuchni, ale również przez dzieci i wielu dorosłych. Wspomniana ryba zawiera szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego też warto wprowadzić ją do codziennego menu jako świetną i zdrową alternatywę dla mięsa. Jakie jednak wartości odżywcze ma sandacz i jakie przepyszne dania można przygotować na bazie wspomnianej ryby?
Charakterystyka i wartości odżywcze sandacza
Sandacz to słodkowodna ryba drapieżna, którą charakteryzuje bardzo jasne mięso o kremowej konsystencji. Z uwagi na fakt, iż sandacz nie zawiera praktycznie ości, to rybę tę można z powodzeniem podawać dzieciom. Jeśli chodzi natomiast o sposób przygotowywania sandacza, to najlepiej piec go w piekarniku lub na parze, jednak można ją również wykorzystać podczas przygotowywania zupy rybnej. Mięso sandacza zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, wśród których można wymienić w szczególności pełnowartościowe białko stanowiące główny budulec naszych kości i mięśni. Wśród pozostałych składników znajdujących się w rybie można również wymienić witaminy A i E, kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a także liczne minerały. Jeśli chodzi natomiast o zawartość kalorii, to warto wiedzieć o tym, iż sandacza zaliczany jest do niskokalorycznych ryb, ponieważ w 1 filecie znajduje się około 200 kcal. Oczywiście rybę zazwyczaj serwuje się z różnymi sosami lub panierką, które zwiększają nawet kilkukrotnie kaloryczność całej potrawy, jednak raz na jakiś czas można sobie na coś takiego pozwolić.
Sandacz w sosie kurkowym
Składniki:
- 4 filety z sandacza wraz ze skórą,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos kurkowy:
- 400 g kurek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżka masła,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 150 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść natki pietruszki,
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Kurki bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, zalewając je następnie wrzącą wodą na około 1 minutę. Po upływie tego czasu grzyby należy przelać (najlepiej na sitku) zimną wodą i bardzo dokładnie osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym do momentu, aż się zeszkli. Po tym czasie do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz kurki. Całość należy podsmażyć przez około 2 minuty, oprószając następnie kurki mąką oraz dolewając śmietanę i sok z cytryny. Sos należy dusić do momentu, aż zgęstnieje, dodając do niego na koniec posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Sandacza dokładnie umyć pod bieżącą wodą, oczyszczając go z łusek oraz osuszając przy pomocy papierowego ręcznika. W następnym kroku należy pokroić go na mniejsze porcje, nacinając skórę nożem w kilku miejscach. Tak przygotowaną rybę przyprawić odrobiną soli i pieprzu, skrapiając jego mięso sokiem z cytryny. Przygotowaną w ten sposób rybę odstawić na kilka minut do lodówki, smażąc ją następnie na oleju rzepakowym przez około 8 minut (od strony skóry). Następnie należy przewrócić ją na drugą stronę, smażąc przez jeszcze 2 minuty. Gdy ryba będzie już gotowa, można wyłożyć ją na talerz, polewając przygotowanym wcześniej sosem.
Sandacz smażony z sosem ziołowym
Składniki:
- 4 dzwonka sandacza,
- 2 łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- po 2 łyżki bułki tartej i mąki pszennej
Składniki na masło ziołowe:
- 100 g masła,
- po 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki i szczypiorku,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rybę bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i polać z sokiem z cytryny. Masło (musi być miękkie) wymieszać z natką pietruszki, szczypiorkiem oraz solą. Przygotowane w ten sposób masło ziołowe uformować w wałek o średnicy około 2 cm, zawijając je następnie w folię i wkładając do zamrażarki. Sandacza doprawić odrobiną soli i pieprzu, smarując go następnie oliwą z oliwek. Mąkę wymieszać z bułką tartą, panierując w niej rybę. Tak przygotowaną rybę usmażyć na patelni przez około 4 minuty z każdej stronie, wykładając go na talerz oraz układając na niej przygotowane wcześniej masło ziołowe.
Sandacz w sosie kokosowo-winnym
Składniki:
- 1 filet z sandacza,
- 1 szklanka białego wina,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- garść pieczarek,
- kilka łyżek śmietany,
- kawałek świeżego imbiru,
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażając następnie na odrobinie oleju. Po upływie kilku minut dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, smażąc przez chwilę i wlewając następnie mleko kokosowe. Sandacza umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i natrzeć odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę włożyć do sosu razem ze świeżo utartym imbirem i winem. Gdy sos się nieco zredukuje należy zmniejszyć ogień dusząc całość przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania do sosu należy dodać kilka łyżek śmietany i danie gotowe.
Zupa z sandacza z borowikami
Składniki:
- 1 l wywaru drobiowego,
- 250 g filetu z sandacza,
- 0,5 kg borowików,
- po 100 g marchwi i ziemniaków,
- 1/2 pora (biała część),
- 50 g selera,
- 1/2 cebuli,
- garść kopru,
- 100 g śmietany,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml oleju rzepakowego,
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą oraz pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przygotowane składniki należy przesmażyć na oleju rzepakowym, przygotowując w międzyczasie rybę. Sandacza dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę, gotując je następnie w wywarze drobiowym. Gdy będą już miękkie należy do garnka dodać rybę oraz grzyby z cebulą i czosnkiem. Po upływie około 20 minut do zupy należy dodać śmietanę, doprawiając całość solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Filet z sandacza w cieście francuskim
Składniki:
- 2 filety z sandacza,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szklanka włoszczyzny,
- 150 g pieczarek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb,
- 4 łyżki startego żółtego sera,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Sandacza umyć pod bieżącą wodą, osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami, odstawiając rybę do lodówki na jakiś czas. W międzyczasie obrać, umyć i posiekać cebulę, podsmażając ją na maśle i oliwie. Gdy cebula się zarumieni dodać do niej oczyszczone i starte na tarce pieczarki, posypując całość odrobiną soli i pieprzu. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę masła i oliwy, podduszając na niej warzywa aż staną się całkowicie miękkie. Ciasto francuskie przeciąć na pół, układając na każdej części filety z sandacza. Na wierzch ryby wyłożyć pieczarki i warzywa, posypując całość startym żółtym serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać prostopadle do ryby, nakładając je następnie na filet (na przemian tak, aby powstała plecionka). Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym dokładnie żółtkiem, układając następnie rybę na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Przygotowane w ten sposób ciasto z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.