Rokitnik początkowo występował na tenarach Chin, Grecji, Rosji i Tybetu, często nazywana, jako ,,złoto Syberii”. Od wielu lat jest rośliną cenioną za właściwości zdrowotne i odżywcze, dodatkowo rokitnik odnalazł zastosowanie w kuchni i kosmetyce.
Rokitnik posiada około 190 bioaktywnych substancji zdrowotnych, do najważniejszych należą: antyoksydanty, aminokwasy, flawonoidy, mikroelementy (np. potas, bor, wapń, krzem), witaminy (A, C, D, E i inne, a także liczne prowitaminy.
Roślina rośnie zazwyczaj w pobliżach rzek i mórz, a owoce rokitnika utrzymują się przez całą zimę. Z tego też powodu rokitniki jest bardzo ładną i docenianą rośliną ozdobną. Charakteryzuje się małymi pomarańczowymi kuleczkami, które są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców świata. Oprócz tego posiada wąskie i lancetowate liście oraz żółto-zielone kwiaty.
Zalety i zastosowanie rokitnika
Do największych zalet rokitnika należą jego bogate zbiory bioaktywnych substancji taki jak:
- duża zawartość witaminy C, E, D, K i innych
- wiele składników mineralnych między innymi: żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń, krzem, potas
- źródło antyoksydantów, flawonoidów, fenoli, lipidów, aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych
- duża ilość kwasów tłuszczowych- kwas omega-7 (źródło pozytywnych właściwości zdrowotnych i przeciwutleniaczy)
Rokitniki i witamina C
Rokitnik – oferta Natur Sklep posiada bardzo dużą ilość witaminy C, jest ona praktycznie porównywalna do dzikiej róży. Witamina C potrzebna jest głównie w okresie jesienno-zimowym, dlatego też stosowanie rokitnika w tym czasie to bardzo dobry pomysł na wzmocnienie odporności. Kwas askorbinowy w rokitniku ma różną ilość, jest ona uzależniona od miejsca występowania rośliny. Rokitnik z okolic mórz i ogrodów odznacza się zawartością 200-250 mg witaminy C w 100 g, natomiast z obszarów górskich około 405-1100 mg w 100 g. Przeciętny mężczyzna według Instytutu Żywności i Żywienia potrzebuje około 90 mg kwasu askorbinowego, więc 100 g owoców z rokitnika znacząco przewyższa dzienną normę. Dlatego jest polecany przy znaczących niedoborach witaminy C oraz dla osób mających problemy z ciśnieniem.
Rokitnik i dolegliwości
Oprócz witaminy C rokitnik zawiera dużą ilość witaminy E oraz steroli roślinnych, które znacząco obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. Dzięki temu bronią organizm ludzki przed miażdżycą, chorobą wieńcową serca, udarem mózgu i zawałem serca.
Dodatkowo obecny potas oraz kwas askorbinowy w rokitniku obniżają ciśnienie krwi i są skuteczne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Dzięki witaminie K krew szybciej krzepnie, a rany łatwiej się goją, zasługą jest produkcja protrombiny (czynnika II) w wątrobie.
Rokitnik w postaci oleju bardzo pomaga przy zgadze, chorobach wrzodowych, chorobach dwunastnicy i żołądka. Olej rokitnikowy stosowany jest również w celu przeciwdziałaniu negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich oraz toksycznych lekarstw (dzięki obecności kwasów organicznych). Rokitnik sprawia, że wrzody szybciej się goją, a dolegliwości bólowe znikają. Olej rokitnikowy działa korzystnie na liczne choroby skóry (oparzenia, odmrożenia, odleżyny, trudno gojące się rany i zmiany grzybicze), a także przy uszkodzeniach skóry przez promieniowanie nuklearne.
Oprócz tego rokitnik w postaci naparów można stosować na choroby układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł, a także w przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Rokitnik to roślina dodająca dużo energii, ma działanie podobne do kawy, ale dużo zdrowsze. Picie naparów jest polecane dla sportowców i osób mających, na co dzień do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym.
Rokitniki i kosmetyka
Właściwości zdrowotne rokitnika zostały docenione również w kosmetyce, z rośliny przygotowuje się płukanki koloryzujące, samoopalacze i balsamy koloryzujące. Rokitnik zawiera dużą ilość beta-karotenu, który barwi skórę lub włosy na delikatny odcień pomarańczy. Rokitniki dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów – działa regeneracyjnie, poprawia elastyczność i nadaje połysk włosom. Dodatkowo pomaga nawilżyć skórę głowy, zwalczyć łupież oraz pobudza włosy i stymuluje ich wzrost. Kremy do twarzy na bazie rokitnika głównie są przeznaczone dla osób starszych i mających suchą cerę.
Rokitnik i kuchnia
Rokitnik doskonale przydaje się w kuchni podczas przygotowania przetworów, herbat, nalewek, soków, dżemów, galaretek oraz olejów. Rokitnik to jedna z niewielu roślin, która nawet podczas gotowania czy suszenia(wysoka temperatura) utrzymuje swoje właściwości zdrowotne – nie traci witamin. W postaci surowej rokitnik może być stosowany, jako dodatek przypominający cytrynę dodawany do herbaty. Natur Sklep posiada w sprzedaży rokitnik w postaci oleju lub owoców, który można wykorzystać w kuchni, kosmetyce oraz przy licznych dolegliwościach.
Więcej na stronie natur-sklep.pl
Materiał zewnętrzny