Rewelacyjne dodatki do urozmaicenia bitej śmietany
Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował bitej śmietany. Jest to bardzo prosty, a przy tym pyszny deser, który przypadnie gustom zarówno dzieci, jak i dorosłych smakoszy. Jak idealnie ubić śmietanę? Czy można urozmaić ten ponadczasowy deser?
Jak ubijać śmietanę – porady i triki
Do bitej śmietany potrzebujemy przede wszystkim jednego, podstawowego składnika czyli śmietanki. Najlepsza będzie taka o zawartości co najmniej 30% tłuszczu. Im więcej tłuszczu, tym szybciej i lepiej ubije się nasza śmietana.
Przed ubijaniem powinniśmy bardzo dobrze schłodzić śmietankę. Minimum to 24 godziny w lodówce.
Warto na pół godziny przed ubijaniem schłodzić miskę – metalową lub szklaną. Nie zaszkodzi schłodzenie również mieszadeł miksera czy ręcznej ubijaczki.
Śmietana jest dobrze ubita, gdy podczas pracy mieszadła miksera pozostawiają wyraźne ślady. Drugą oznaką ubicia jest „sztywność”. Jak ją sprawdzić? Wystarczy odwrócić do góry dnem miskę ze śmietaną. Jeśli jest ubita, na pewno nie wypłynie z miski.
Nie ubijajmy śmietany zbyt długo, gdyż po długim i intensywnym ubijaniu śmietana się zważy. W ten sposób zamiast pysznego deseru otrzymamy masło.
Czy tylko śmietanka z mleka krowiego?
Wydawać by się mogło, że bitą śmietanę można otrzymać tylko i wyłącznie w efekcie ubijania śmietany z mleka krowiego. Otóż okazuje się, że istnieje wegańska alternatywa dla tradycyjnej bitej śmietany.
Pierwszą z nich jest bita śmietana kokosowa. Jest równie pyszna co tradycyjna, ale mniej kaloryczna i posiada lekko kokosowy posmak, który doskonale współgra z różnymi deserami. Jak ją zrobić?
- Puszkę z mlekiem kokosowym chłodzimy minimum 24 godziny w lodówce. NIE MIESZAMY.
- Oddzielamy z puszki część stałą od wody kokosowej.
- Ubijamy za pomocą miksera część stałą, czyli miąższ z tłuszczem kokosowym.
- W trakcie ubijania wsypujemy 2 – 3 łyżki cukru pudru. Ubijamy do sztywności.
- Gotową bitą śmietanę przechowujmy w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury dodatkowo stężeje.
Drugim cudownym produktem na uzyskanie bitej śmietany jest aquafaba. Brzmi dosyć egzotycznie, ale tak naprawdę jest to po prostu woda po ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Ma specyficzną konsystencję oraz zapach, ale spokojnie – świetnie się ubija, a po dodaniu cukru i odrobiny skórki z cytryny nie poczujecie różnicy.
Podobnie jak w wypadku śmietanki z mleka kokosowego, musimy naszą aquafabę dobrze schłodzić. Ubijanie wody po ciecierzycy jest bardziej czasochłonne i może trwać 15 – 20 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Idealnie będzie pasować do truskawek i innych owoców sezonowych.
Syfon do bitej śmietany
Kliknij i sprawdź ceny!
Smaki i kolory bitej śmietany
Kiedy chcemy wprowadzić do naszego deseru odrobinę fantazji, nowego smaku czy po prostu stworzyć kolorowy deser dla dzieci, możemy wypróbować dodatków smakowych. Co można dodać do bitej śmietany:
- kawa rozpuszczalna – piękny kolor i smak, idealny do tortów,
- Galaretka – kilka łyżek chłodnej, rozpuszczonej galaretki nada niepowtarzalnego koloru oraz smaku,
- Cynamon – polecamy zwłaszcza do szarlotki,
- Aromaty do ciast, np. migdałowy lub cytrynowy,
- Kakao – zbyt duża ilość może wpływać na konsystencję śmietany
- Rum lub Brandy – propozycja dla dorosłych koneserów
- Skórka starta z cytryny lub pomarańczy – nada świeżego i cytrusowego aromatu
Kremy z bitą śmietaną
Bita śmietana to idealna baza na kremy do tortów i ciast. Jest lekka, ma neutralny smak i świetnie łączy się z różnymi dodatkami. Jak łączyć bitą śmietanę z różnymi składnikami?
Bita śmietana z żelatyną
Chociaż nie jest to dodatek smakowy to z pewnością zapewni trwałość kremu, również przez jakiś czas poza lodówką. Aby śmietana dobrze połączyła się z żelatyną należy na każde 250 ml śmietany, dobrać płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml wody. Tak rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę wlewamy powoli do ubitej śmietany i dodajemy cukier. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji otrzymujemy trwały i zbity krem.
Bita śmietana z mascarpone
Tworząc takie połączenie zyskujemy krem, który na doskonałą gęstość, a przy tym jest trochę mniej kaloryczny i do tego aksamitny w smaku. Wystarczy na dwie części ubitej śmietany dodać jedną część serka mascarpone. Do tego trochę cukru, dodatek kakao lub owoców i otrzymujemy pyszny krem do tortów.
Smakowa bita śmietana
Bardzo fajną i smaczną propozycją są smakowe bite śmietany. Nie tylko takie mieszane z galaretką i owocami, ale także takie z dodatkiem toffi czy rozpuszczonej czekolady. Jeśli decydujemy się na tego typu smaki musimy pamiętać o konieczności dodania żelatyny lub innego stabilizatora. Dzięki temu mamy pewność, że nasz deser będzie miał oczekiwaną gęstość.
Bita śmietana w zupie?
Otóż tak. Jeśli pominiemy dodatek cukru, uzyskamy świetny dodatek do zup. Ubita śmietanka w zupie krem nie tylko pięknie się prezentuje, ale też niesamowicie smakuje. Warto przekonać się o tym samemu.
Jak widać bita śmietana to deser bardzo uniwersalny i łatwy w wykonaniu. Możemy przyrządzić propozycję na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od naszych oczekiwań oraz kreatywności.