Przepisy w diecie dr Ewy dąbrowskiej – rosół, zielone koktajle, curry z cukinii
W obecnych czasach niejedna kobieta eksperymentuje z różnymi dietami, a w ciągu ostatnich kilku lat dosyć dużą popularnością zaczęła cieszyć się tzw. dieta dr Dąbrowskiej. Wspomniana dieta to typowa dieta oczyszczająca organizm z nadmiaru zbędnych produktów przemiany materii i toksyn, oczyszczać tym samym i odtruwając organizm. Czym jednak odznacza się wspomniana dieta i jakie ciekawe przepisy można zastosować na tej diecie?
Dieta dr Dąbrowskiej
Dieta dr Dąbrowskiej zakłada spożywanie warzyw i owoców, które w swoim składzie zawierają szereg cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Dzięki wspomnianej diecie można w skuteczny sposób poprawić funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych, oczyszczając organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Poniżej można zapoznać się z kilkoma ciekawymi przepisami na potrawy, które mogą być przygotowywane na diecie dr Dąbrowskiej.
Rosół
Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 1/2 dużego selera,
- 2 średniej wielkości pietruszki,
- kawałek pora (ok. 10 cm),
- 2,5 l wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 owoce jałowca,
- pęczek natki pietruszki,
- po 1 łyżeczce soli himalajskiej i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlać 2,5 litra przefiltrowanej wody, wrzucając do niego następnie obraną i umytą pod bieżącą wodą marchewkę, selera, pietruszkę oraz pora. Gdy garnek znajdzie się już na palniku, należy dorzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz rozgniecione owoce jałowca. Gdy woda się zagotuje ogień, należy zmniejszyć, gotując zupę przez około 120 minut. Cebulę opalić nad palnikiem, wrzucając ją na kilkanaście minut przed końcem gotowania do rosołu razem z całymi ząbkami czosnku. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, garnek należy zdjąć z palnika, wyjmując z niego wszystkie warzywa. Do powstałego wywaru należy następnie dodać pęczek natki pietruszki, a także sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe po ugotowaniu warzywa, to z marchewki można przygotować makaron, przy pomocy specjalnej obieraczki, podając go następnie razem z rosołem.
Curry z cukinii
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- po 1 sztuce czerwonej i białej cebuli,
- kawałek świeżego startego imbiru (ok. 1 cm),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 300 ml wody,
- 1/2 kg pomidorów,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki, kuminu, cynamonu, kurkumy, słodkiej papryki,
- szczypta soli, pieprzu i chili w proszku,
- kilka listków świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w grubą kostkę. Do dużego garnka wrzucić pokrojoną cebulę, zalewając ją wodą oraz gotując do momentu, aż całkowicie zmięknie. W tym momencie do garnka należy dorzucić przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo starty imbir, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (należy je wcześniej zalać wrzącą wodą, dzięki czemu skórka bez problemu z nich zejdzie), a także koncentrat pomidorowy. Po upływie kilku minut do garnka należy wrzucić również obrany, umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy oraz umytą i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość należy gotować przez około 10 minut, doprawiając na koniec odrobiną soli i pieprzu oraz podając ze świeżymi listkami kolendry.
Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy i porady
Kliknij i sprawdź ceny!
Gołąbki warzywne
Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 6 małych marchewek
- 1/2 selera naciowego,
- 2 pietruszki,
- 0,5 l wywaru jarzynowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 jabłka,
- 2 duże cebule,
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego czosnku,
- szczypta soli, pieprzu i chili
Sposób przygotowania:
Marchewkę, jabłko i pietruszkę obrać, umyć pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Selera i cebulę również obrać i pokroić w cienkie plastry, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalewając je szklanką wodą oraz dusząc pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. W tym momencie do garnka należy dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wycinając jej głąb, wkładając ją następnie do dużego garnka, zalewając wrzącą wodą oraz zaparzając przez kilka minut. Tak zmiękczoną kapustę należy wyciągnąć z wody i przestudzić, zdejmując z niej ostrożnie liście. Z każdego liścia należy wyciąć twarde łyka, układając następnie na każdym liściu sporą łyżkę farszu oraz zawijając gołąbek. Tak przygotowane gołąbki należy ułożyć w garnku jeden przy drugim, zalewając je gorącym bulionem oraz gotując je przez około 30 minut.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 małe ogórki kiszone,
- kilka łyżek soku z kiszonych ogórków,
- po 1 łyżeczce suszonego koperku, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich, płatków chili i soli himalajskiej,
- po 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki i posiekanego świeżego koperku,
- 1 łyżka suszonych płatków czosnku,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską poszatkować, polać sokiem z kiszonych ogórków i delikatnie ubić wałkiem, aby nieco zmiękła. Ogórki kiszone pokroić w plasterki, natomiast selera naciowego umyć pod bieżącą wodą, obrać z włókien i pokroić w plasterki. Do dużej miski należy przełożyć kapustę, ogórki, selera oraz wszystkie przyprawy, mieszając całość bardzo dokładnie tak, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
Zielony koktajl dr. Dąbrowskiej
Składniki:
- po 1/2 grejpfruta i jabłka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 liście kapusty bok choy,
- szczypta chili,
- 1 plasterek świeżego imbiru,
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Jabłko obrać, umyć pod bieżącą wodą, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Grejpfruta wyszorować pod bieżącą wodą, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, natomiast kapustę i natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym, zalewając szklanką wody i miksując na gładki koktajl.