Pasty na kanapki to świetny sposób na przygotowanie szybkiej i smacznej przekąski na każdą okazję – urodziny, domówkę, wieczór panieński i inne imprezy. Stanowią też dobry sposób na smaczną kolację.
Popularność past kanapkowych wzrasta ze względu na prostotę i szybkość ich wykonania. Obecnie kanapki z pastą możemy spotkać na prawie każdej domówce. Ich największą zaletą jest to, że do ich przygotowania nie musimy mieć praktycznie żadnej wiedzy kulinarnej – a i tak pozytywnie zaskoczą swoim smakiem.
W internecie znajdziemy setki przepisów na pasty kanapkowe. My postaraliśmy się wyselekcjonować te najsmaczniejsze i najłatwiejsze do przygotowania. Jeśli więc planujesz imprezę lub chcesz zjeść pyszną i szybką przekąskę – koniecznie zapoznaj się z przepisami zawartymi w tym artykule.
Najprostsze pasty na kanapki na bazie majonezu – do 1/4 szklanki majonezu dodaj poniższe składniki
Majonez nie musi być nudny. Poniższe pasty to pasty na bazie majonezu – kanapkę możesz zjeść z samą pastą lub dodać do niej ulubioną wędlinę, ser i warzywa.
- Majonez paprykowy – 2 łyżki stołowe wędzonej papryki i 1 łyżeczka świeżego jarmużu.
- Majonez wasabi – 1/2 łyżeczki wasabi, 1/2 łyżeczki wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
- Majonez z czosnkiem i pieprzem – 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz.
- Majonez koperkowy – 1 łyżeczka musztardy, 1/4 łyżeczki suszonego kopru.
- Majonez pesto – 1,5 łyżeczki pesto.
- Majonez z niebieskim serem – 2 łyżki niebieskiego sera pleśniowego, 1/2 łyżeczki pikantnego sosu, 1,5 łyżeczki szczypiorku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
- Majonez cytrynowy – ¾ łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny.
- Majonez andaluzyjski – 1/4 szklanki ketchupu, 1/4 szklanki żółtej musztardy, drobno posiekane ogórki konserwowe.
- Majonez jalapeno – 1 mała papryczka jalapeno, ½ łyżeczki soku z limonki, 1/4 łyżeczki rozgniecionego czosnku, szczypta suszonego oregano.
- Majonez prowansalski – 1 łyżka świeżego szczypiorku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka soku z cytryny.
- Pikantny majonez chrzanowy – 3 łyżki startego parmezanu, 3 łyżki chrzanu, ¼ łyżeczki papryki cayenne.
Kanapka bez pasty jest jak długa podróż bez muzyki – dojedziesz z punktu A do punktu B, aczkolwiek będzie to dosyć nudna droga. Dlatego tez polecamy Ci wypróbować poniższe pasty na kanapki.
Pasty na kanapki poniżej 10 minut!
1. Oliwkowa Tapenada
Oliwkowa tapenada to pyszna pasta pasująca praktycznie do wszystkiego – indyka, wędliny, kurczaka, tuńczyka czy prosciutto. Do jej wykonania najlepiej użyć blendera, ale posiekanie wszystkich składników na drobne kawałeczki też będzie dobrym pomysłem.
Posiekaj 1 szklankę czarnych, drylowanych oliwek i wsyp je do małej miseczki. Dodaj jedną łyżeczkę octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki soli oraz świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj miksturę z 1/2 szklanki pieczonej, posiekanej czerwonej papryki i 1/2 szklanki posiekanej, świeżej pietruszki. Dodaj oregano. Jeśli lubisz ostre smaki, do Tapenady możesz dodać posiekany ząbek czosnku. Pastę podawaj na świeżym pieczywie skropionym oliwą z oliwek.
2. Pesto z białej fasoli
Ta pasta na kanapkę zawdzięcza swą konsystencję białej fasoli, a nie serowi czy innym, tłustym produktom. Możesz z niej przygotować crostini – chleb tostowy posmaruj pastą, dodaj też kurczaka lub indyka.
Przygotowanie tej pasty jest bardzo łatwe. Wrzuć do blendera 1 szklankę białej fasoli z puszki, 1 ząbek czosnku, 1 szklankę świeżej bazylii, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżo zmielony czarny pieprz. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pesto z białej fasoli pasuje też do makaronu pełnoziarnistego. Ugotowany makaron al-dente pokryj pesto. Podawaj z świeżo startym parmezanem.
3. Pasta na kanapki z pieczonego czosnku
Pieczenie czosnku w piekarniku wydobywa jego naturalną słodycz, co czyni go doskonałym dodatkiem do kanapki z salami lub serem.
Podgrzej piekarnik do temperatury 180C. Usuń otoczkę czosnku, odetnij też końce każdego z ząbków. Ząbki czosnku umieść na folii aluminiowej, a następnie skrop oliwą z oliwek. Umieść czosnek na 30 minut w piekarniku. Następnie wyciśnij czosnek do małej miseczki, dodaj do niego sól i pieprz.
Jeśli zostanie Ci trochę czosnku, możesz go dodać do ugotowanych ziemniaków lub zupy.
4. Pasta z marchewki i imbiru
Ta pasta kanapkowa świetnie pasuje do tuńczyka i innych ryb.
Do blendera wrzuć 5 średnich, pokrojonych w kostkę, marchwi, 1 małą szalotkę, 2 kawałki obranego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżkę oleju ryżowego i 1 łyżkę oleju roślinnego. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli zostanie Ci nadmiar pasty, możesz ją przemienić w wyśmienity dressing sałatkowy. Wystarczy, że do pasty dodasz 1 łyżkę oleju, 2 łyżki octu ryżowego i 1 łyżkę sosu sojowego.
5. Musztarda chrzanowa jako pasta na kanapki
Dodatek musztardy i chrzanu podkreśli smak każdej kanapki. Przepis jest niesamowicie prosty.
Wymieszaj 1 łyżkę chrzanu z 3 łyżkami musztardy Dijon.
Jeśli zostały Ci resztki, użyj ich jako dressingu do sałatki ziemniaczanej na ciepło. Zagotuj sześć ćwiartek ziemniaków aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Dodaj 1 łyżeczkę octu białego, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj następnie 2 łyżeczki pasty z musztardy i chrzanu, oraz garść ugotowanego, posiekanego groszku. Podawaj na ciepło jako puree.
Bonus – przepis na sos Cezara
Sos cesarski to przepyszny dodatek do każdej kanapki. Pasuje do wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka i ryb. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, jest też przy tym niesamowicie łatwy do wykonania.
Do przygotowania sosu cesarskiego potrzebujesz 1 ząbku czosnku, 1 szklanki majonezu lub jogurtu greckiego, 1/2 szklanki parmezanu oraz 2 sardynki Anchois (nie jest to składnik niezbędny). Do sosu Cezara potrzebujemy także 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczki sosu Worcestershire a także sól i pieprz do smaku (może być po ok. 1/4 łyżeczki). Wszystkie składniki blendujemy razem i otrzymujemy pyszny i świeży sos Cezara.