Papaja – właściwości, składniki odżywcze, zalety

0 208
5/5 - (5 votes)

Papaja jest okrągłym, tropikalnym owocem pochodzącym z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Jej jasnopomarańczowy miąższ ma konsystencję melona, jednak jej czarne nasiona w środku, choć są jadalne, to są bardzo gorzkie. Jedno należy przyznać, papaja ma niezwykle słodki smak, któremu ulega prawie każdy.

Właściwości odżywcze

Papaja ma wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych, z których można korzystać do woli. Należy jednak pamiętać by spożywać ją z umiarem, jako część dobrze zbilansowanej diety. Chociaż zapach świeżej, dojrzałej papai należy do jakiś wybitnie zachwycających, nie oznacza, że jej smak jest zły. Papaja jest dość popularnym owocem w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. W innych rejonach geograficznych, prócz na terenach plantacji, jest rzadkim produktem. Największa produkcja tego owocu zachodzi w Indiach, w których to rocznie zbiera się ponad 5 ton.

Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie ryzyka chorób serca, cukrzycy, nowotworu. Ponadto, wspomaga trawienie, poprawia kontrolę glikemii u osób chorych na cukrzycę, obniża ciśnienie krwi i poprawia gojenia się ran.

Składniki odżywcze

Jedna, średnia, dojrzała papaja zawiera około:

  • 2,5 grama błonnika,
  • 260 miligramów potasu,
  • 88 mg witaminy C,
  • 5,4 mg kwasu foliowego,
  • 30 mg magnezu,
  • 0,068 mg witaminy A.

Przeciwutleniacze

Papaja jest bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają lub opóźniają uszkodzenia komórek od wolnych rodników. Wolne rodniki są związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za uszkodzenia komórek. Wśród listy znanych przeciwutleniaczy znajdują się witamina A, witamina C, witamina E i beta-karoten. Wszystkie te znajdują się w znacznych ilościach w papai.

Niska zawartość cukru

W porównaniu z innymi owocami tj. bananem, czereśniami czy winogronami, papaja okazuje się o wiele lepszym wyborem dla osób, które dbają o poziom cukrów we krwi. Jedna, dojrzała papaja zawiera niespełna 10 gram cukru.

Niska kaloryczność

Papaja jest idealnym owocem na przekąskę lub drugie śniadanie. Wiele osób wykorzystuje ją jako dodatek sałatek, deserów i innych dań. Taka popularność wynika z jej bardzo niskiego poziomu kaloryczności.

Lepsze trawienie

Papaja zawiera enzym zwany papainą, który pomaga rozbić białko odzwierzęce, a także inne produkty spożywcze. Osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi mogą wykorzystać właściwości papai w celu uspokojenia funkcji żołądka.

Właściwości odmładzające

Papaina pomaga również zmiękczyć i ożywić skórę. Zawiera witaminy A i C, które mogą pomóc w redukcji zmarszczek i likwidacji nieestetycznych plam. W szczególności, witamina C pomaga organizmowi produkować dodatkowy kolagen, który pomaga w zmniejszaniu zmarszczek. Związku z tym, owoc papai można wykorzystać do wykonania domowej maseczki. Na plus jest także stosowanie produktów kosmetycznych ze składem papai.

Wzmacnia odporność

Witaminy takie jak A, C i E, wszystkie obecne składniki odżywcze w papai, pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Taka formuła składu może zapobiec przeziębieniom i innym infekcjom.

Wspomaga wzrok

Witamina A z papai wspomaga dobre widzenie. Zalety witaminy A w aspekcie oczu są bardzo ważne: bez niej niektóre pigmenty wymagane do oglądania pełnego spektrum światła nie będą wytwarzane. Witamina A jest również potrzebna do odżywienia rogówki. Bez odpowiedniej podaży w diecie oczy nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości wilgoci, aby utrzymać je odpowiednio nasmarowane.

Zdrowe serce

Papaja zawiera likopen, który, jak wykazano, zapobiega utlenianiu cholesterolu, a zatem obniża jego poziomy. Ta korzyść związana z obniżeniem złego cholesterolu świadczy o dobrym wpływie papai na obniżenie ryzyka chorób serca.

Leczy zapalenie stawów

Dieta przeciwzapalna pomaga zmniejszyć bolesne objawy zapalenia stawów. Papaja zawiera wiele przeciwzapalnych witamin i minerałów, więc jest dobrym wyborem dla osób z tym schorzeniem.

Wspomaga wzrost włosów i paznokci

Papaja jest bogata w witaminy i minerały, związku z czym pozytywnie wpływa na porost włosów i paznokci.

Właściwości antyrakowe

Badania sugerują, że herbata liściasta z papai promuje „aktywność przeciwnowotworową”. W badaniu przeprowadzonym ponad 8 lat temu, zauważono, że herbata wytworzona z suszonych liści papai zwiększyła produkcję cząsteczek zwanych cytokinami typu Th1. Regulowały one układ odpornościowy w nowotworach laboratoryjnych, w tym nowotworach: szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki.

Leczenie pasożytów jelitowych

Nasiona papai posiadają właściwości lecznicze w kierunku usuwania pasożytów jelitowych. Jednak, należy pamiętać, by nie przedawkować spożytych nasion, ponieważ mogą powodować rozstrój żołądka.

Likwiduje żółte plamki

Zeaksantyna, przeciwutleniacz występujący w papai, filtruje szkodliwe niebieskie promienie światła. Uważa się, że odgrywa on ochronną rolę dbaniu o oczy i może zlikwidować zwyrodnienie plamki żółtej.

Papaja
Kliknij i sprawdź ceny!

Zalety

  • Zapobiega astmie: ryzyko zachorowania na astmę jest niższe u osób spożywających dużą ilość określonych składników odżywczych. Jednym z tych składników odżywczych jest beta-karoten zawarty w żywności, takiej jak papaja, morele, brokuły, kantalupa, dynia i marchew.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór: spożywanie beta-karotenu, bardzo ważnego przeciwutleniacza, zawartego w papajach, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wśród młodych mężczyzn dieta bogata w beta-karoten może odgrywać rolę ochronną przeciwko rakowi gruczołu krokowego.
  • Wzmacnia kości: niskie spożycie witamina K wiążą się z wyższym ryzykiem złamania kości. Odpowiednie spożycie witaminy K jest ważne dla dobrego stanu zdrowia, ponieważ poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszać wydalanie wapnia z moczem. Co w konsekwencji oznacza, że w organizmie jest więcej wapnia wzmacniających i odbudowujących kości.
  • Zawiera cholinę: cholina jest bardzo ważnym i uniwersalnym składnikiem odżywczym znajdującym się w papai, która pomaga ciału we śnie, ruchu mięśni, uczeniu się i pamięci. Cholina pomaga również w utrzymaniu struktury błon komórkowych, pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych, pomaga w absorpcji tłuszczu i zmniejsza przewlekłe zapalenie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.