Orzeszki ziemne – jak wykorzystać je w codziennej kuchni?
Możliwość łączenia ze sobą różnych smaków i stosowania rozmaitych przypraw pozwala nadać klasycznym daniom zupełnie inny aromat, który stanowi ciekawe przełamanie dla codziennej kuchni. Jednym z dodatków, który bardzo dobrze sprawdza się zarówno w potrawach przygotowywanych na słodko, jak i na słono, są orzeszki ziemne, zwane również fistaszkami.
Możliwość łączenia ze sobą różnych smaków i stosowania rozmaitych przypraw pozwala nadać klasycznym daniom zupełnie inny aromat, który stanowi ciekawe przełamanie dla codziennej kuchni. Jednym z dodatków, który bardzo dobrze sprawdza się zarówno w potrawach przygotowywanych na słodko, jak i na słono, są orzeszki ziemne, zwane również fistaszkami. Wyróżniają się one wyjątkowym smakiem i licznymi cennymi właściwościami odżywczymi. Mimo to ze względu na wysoką kaloryczność wiele osób zastanawia się, czy orzechy ziemne sprawdzą się w spożywanych każdego dnia potrawach bez przyczyniania się do problemów z utrzymaniem zdrowej wagi. Dlatego w poniższym artykule omawiamy najważniejsze właściwości odżywcze fistaszków i doradzamy, jak wykorzystać je w różnego rodzaju daniach, aby zachować zdrową kaloryczność.
Jakimi wartościami odżywczymi cechują się naturalne orzeszki ziemne?
Wysokiej jakości orzechy ziemne stają się niezwykle cennym elementem diety u osób, którym zależy na uzyskaniu dodatkowego źródła białka i na bezpiecznym podbiciu kaloryczności spożywanych posiłków. Ze względu na dużą zawartość wspomnianego białka oraz większą kaloryczności orzeszki ziemne okazują się idealnym wyborem, gdy zależy nam na rozbudowie sylwetki czy na uzupełnieniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Wówczas świetnie sprawdzają się jako dodatek do spożywanych dań, na przykład do wszelkiego rodzaju makaronów czy sałatek. Odpowiednio przygotowane orzeszki ziemne solone bardzo dobrze komponują się między innymi z kurczakiem oraz z daniami nawiązującymi do kuchni orientalnych. Można również przygotować z nich pożywne pesto, miksując ze sobą bazylię, oliwę oraz czosnek.
Decydując się na zastosowanie orzeszków ziemnych w kuchni, warto zwrócić szczególną uwagę na źródło ich pochodzenia oraz na stosowaną ilość. Ze względu na wyższą kaloryczność fistaszków dobrym pomysłem będzie trzymanie się proporcji podawanych w różnego rodzaju przepisach – szczególnie w przypadku słodkich wypieków, które zawierają więcej cukru. Oprócz tego kupując orzeszki ziemne solone, warto wybierać sprawdzone sklepy, które zapewniają naturalne produkty i nie stosują zbędnych konserwantów. Godną uwagi ofertą wyróżniają się między innymi Delikatesy Zdrowo, które nie tylko proponują klientom wysokiej jakości produkty spożywcze, ale także dbają o ekologię, stosując przyjazne dla środowiska opakowania.
Orzeszki ziemne jako sposób na uzupełnienie kalorii i poczucie sytości
Osoby, które chcą zwiększyć ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii, niekiedy miewają problemy z przygotowaniem posiłków wpisujących się w ich dzienne zapotrzebowanie. Wówczas orzeszki ziemne solone dodane do różnego rodzaju dań mogą pomóc w łatwym uzupełnieniu brakujących kalorii – przede wszystkim ze względu na fakt, że można je dodać zarówno do potraw przygotowywanych na słodko, jak i na słono. Ponadto ze względu na dużą zawartość białka orzechy ziemne zapewniają poczucie sytości, ograniczając podjadanie niezdrowych produktów spożywczych i tym samym wpływając na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych.