Orzechy ziemne zdrową przekąską
Lubisz jeść orzechy? Zastanawiasz się czy warto po nie sięgać jako przekąskę? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w poniższej publikacji.
Trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po orzeszki ziemne prażone. Świetne smakują jako przekąska, a jeszcze lepiej w postaci masła orzechowego, które ma szerokie zastosowanie kulinarne. Warto wiedzieć, że w orzechach arachidowych znajduje się mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin. Nie brakuje białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego.
Jakie wartości odżywcze mają orzeszki ziemne prażone?
Orzeszki ziemne prażone to bardzo wartościowy i jednocześnie smaczny produkt. Dostarczają mnóstwo energii, ale nie są to puste kalorie. W stugramowej porcji jest ponad 560 kcal, z czego większość stanowi dobry tłuszcz – pawie 50g/100g produktu. Jest też spora ilość białka bo prawie 26 g, nie brakuje węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego.
Witaminy i minerały w orzeszkach ziemnych
W przypadku orzeszków ziemnych mówi się o bogactwie i różnorodności minerałów. Spożywając je, można dostarczyć organizmowi wapń, żelazo magnez, potas, fosfor, sód, cynk, miedź, mangan, selen i fitosterole. Nie brakuje też witamin: E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego.
Dlaczego warto spożywać orzeszki ziemne prażone?
Pomimo wysokiej kaloryczności orzechy ziemne pomagają kontrolować masę ciała i sprzyjają odchudzaniu. Są zdrową przekąską, bogatą składniki odżywcze. Zawierają sporo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko cukrzycy.
Jak pozyskuje się orzeszki ziemne?
Nie każdy wie, ale orzeszki ziemne prażone nie są tak naprawdę orzechami, ale roślinami strączkowymi. Są to owoce rośliny Arachis hypogaea, która rośnie wyłącznie w ciepłym, umiarkowanym klimacie. Konieczne jest przecięcie korzenia rośliny, następnie usuwa się z niego nadmiar gleby i pozostawia do wyschnięcia. Kolejnym krokiem jest zebranie strąków i oczyszczenie ich oraz posortowanie.
Orzeszki ziemne prażone w różnych odsłonach smakowych
W sprzedaży dostępne są fistaszki w skorupach albo wyłuskane – do wyboru są orzeszki ziemne prażone lub surowe, mogą mieć też różne dodatki smakowe, być na ostro lub słodko. Często dodaje się je do mieszanek bakaliowych, w skład których wchodzą suszone owoce. Orzeszki ziemne prażone stanowią świetną przekąskę bez żadnych dodatków, można je jeść bezpośrednio po obraniu ze skorupki. Dodaje się je też do sałatek czy potraw mięsnych.