Orzechy włoskie – opis, właściwości, zastosowania, przepisy
Charakterystyka drzewa
Orzech włoski jest dość dużym drzewem liściastym należącym do rodziny orzechowatych. W Polsce roślina ta uprawiana jest ze względu na swoje owoce oraz jako element dekoracyjny, przy czym często dziczeje. Z kolei środowisko naturalne Orzecha włoskiego obejmuje tereny Bałkanów, południowo-wschodnią Europę, wschodnią i środkową Azję, Himalaje oraz południowo-zachodnie Chiny.
Drzewo rośnie samotnie, nie konkuruje z innymi roślinami. Pień jest krótki, może osiągnąć do 2 metrów średnicy i 35 metrów wysokości. Szeroko rozbudowana korona składa się z naprzeciwległych liści długości około 30 cm.
Drzewo może żyć nawet ponad 400 lat.
Owoce orzecha włoskiego
Owoce orzecha włoskiego noszą tę samą nazwę jak drzewo. Są kulistymi bądź owalnymi nibypestkowcami. Zewnętrzna warstwa stanowi zieloną, mięsistą okrywę, która łatwo odpada w okresie jesiennym. Wewnętrzna tworzy mocno zdrewniałą skorupę, która otacza jadalne nasiono. Dojrzałe owoce osiągają długość około 4 cm i potocznie nazywane są orzechami.
W ponad 50% składają się z tłuszczy, a w 10% z wysokowartościowego białka. Są bogatym źródłem żelaza, magnezu i fosforu, a take witamin (w tym C i E). W składzie można znaleźć równie pewne ilości kwasu lanolinowego, witamin grupy B, potasu oraz cynku.
Orzechy włoskie należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ponieważ tłuszcze w nich zawarte szybko jełczeją, a całe owoce mają skłonność do pleśnienia lub wysychania. Warto równie pamiętać, że orzechy mogą silnie uczulać. Podając je dzieciom należy zwrócić uwagę na ilość jadanych nasion i uważnie przyglądać się, czy nie występują niepokojące objawy.
Właściwości zdrowotne orzechów włoskich
Korzystne zmiany w organizmie zachodzą już po spożyciu około 40 gram orzechów. Mimo dużej kaloryczności polecane są jako dodatek do diety, ponieważ posiadają wiele cennych składników odżywczych. W 100 gramach znajduje się około 5 gram błonnika, co efektywnie zaspokaja apetyt na dłuższy czas. Zwiększa on bowiem swoją objętość w jelitach. Dodatkowo owoce te usprawniają funkcjonowanie całego układu pokarmowego oraz eliminują metale ciężkie i cholesterol. Tłuszcze obecne w nasionach są naturalne i roślinne, a jednocześnie niezbędne do prawidłowej pracy wszystkich układów.
Kształt orzecha może przypominać wygląd ludzkiego mózgu, można domyślić się więc, że spożywanie orzechów będzie wpływało na pracę tego narządu. Poprawiają one koncentrację, zdolność zapamiętywania, zdolność kojarzenia faktów oraz zdrowie psychiczne. Dlatego polecane są uczącej się młodzieży szkolnej. Spożywać powinni je jednak wszyscy, gdyż orzechy przyspieszają przekazywanie impulsów w mózgu, a tym samym zwiększają ilość połączeń pomiędzy neuronami.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza zwalczają problemy związane z niedoborem tego pierwiastka. Dodatkowo wydłużają życie krwinek czerwonych i poprawiają ich zdolności wiązania hemoglobiny.
Spożywanie orzechów wywołuje korzystne efekty w kwestii psychiki każdego człowieka. Pomaga w zwalczaniu objawów depresji, eliminuje zmęczenie i poprawia jakość snu. Badania wykazały, iż regularne spożycie orzechów wpływa na długi i dobry sen, ponieważ zwiększają produkcję melatoniny – hormonu za to odpowiedzialnego. Dodatkowo:
- wysoka zawartość kwasu foliowego (pokrywająca aż 40% dziennego zapotrzebowania) sprawia, że produkt jest zalecany zwłaszcza kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciążę. Kwas ten pływa na prawidłowy rozwój dziecka
- kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wpływa na hamowanie wzrostu komórek rakowych i zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów
- mają działanie przeciwbakteryjne, często wykorzystywane przy leczeniu trądziku młodzieńczego
- wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób pęcherzyka żółciowego (spożywając regularnie 30 gram)
- liście orzecha mogą chronić przed wystąpieniem żylaków, hamują także drobne krwawienia
- liście orzecha przeciwdziałają hemoroidom
Warto również wspomnieć, że silne działanie bakteriobójcze orzechów skierowane jest głównie przeciwko gronkowcom, bakteriom duru brzusznego i paciorkowcom. Fakt ten wykorzystywany jest podczas lecenia nieżytów przewodu pokarmowego, biegunek bakteryjnych bądź zatruć.
Zastosowanie kulinarne
Orzechy włoskie cechują się dużą kalorycznością, posiadają bowiem lekko ponad 700 kcal na 100 gram.
W kuchni posiadają tak wiele zastosowań, że mona je dodać praktycznie do każdego dania. Spożywać je można na surowo oraz jako dodatek do płatków, muesli, ciast, babeczek, a nawet sałatek czy surówek obiadowych. Zmielone stanowią bazę jednej z najbardziej popularnych mas do przekładania tortów – masy orzechowej.
Coraz częściej dodaje się je w celu wzbogacenia smaku i aromatu wykwintnych dań – głównie do mięs, rzadziej do ryb. Są również podstawowym składnikiem popularnej nalewki noszącej nazwę orzechówka.
Przepis na orzechówkę: 7 zielonych orzechów włoskich należy rozdrobnić (najlepiej blenderem), umieścić w dużym słoju, zalać 0,5 l spirytusu oraz odstawić na 6 tygodni co jakiś czas wstrząsając. Po upływie tego czasu alkohol zlewa się i łączy z syropem (200 gram cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody). Całość należy zamieszać i ponownie odstawić na około 12 miesięcy.
Zastosowanie kosmetyczne
Orzechy są bogatym źródłem cynku i substancji przeciwbakteryjnych. Właśnie dlatego wyciągi z nasion są bardzo częstym składnikiem wszelakich kremów i innych kosmetyków przeznaczonych dla skóry tłustej lub trądzikowej. Kremy do cery dojrzałej z ekstraktem z orzecha cechuje zawartość witamin A, E oraz koenzymu Q10. Składniki te zatrzymują wodę w komórkach, dodają skórze energii oraz przyspieszają jej regenerację.
Orzechy zawierają juglon. Jest to naturalny barwnik, który wykazuje działanie brązujące. Wykorzystuje się go przy produkcji samoopalaczy bądź kosmetyków służących do matowania niedoskonałości.
Nasiona są także składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz ze skłonnością do łupieżu. Działają łagodząco na stany zapalne skóry głowy. Zastosowanie w płukankach sprawia, że włosy farbowane dłużej utrzymują piękny, głęboki kolor.
Z orzechów włoskich można przyrządzić w warunkach domowych peeling. Wykonanie jest bardzo proste. Należy 7 dag obranych orzechów rozdrobnić i zalać ciepłym mlekiem, aby powstała papka. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy. Gdy papka spęcznieje i ostygnie, wystarczy nałożyć produkt na skórę twarzy i używać jak tradycyjnych peelingów.
Orzechy włoskie
Kliknij i sprawdź ceny!
Pozostałe informacje
- Nazwa orzechów pochodzi od nazwy kraju Włochy, ponieważ właśnie stamtąd drzewo dotarło do Polski
- Współcześnie największymi producentami są Stany Zjednoczone oraz Chiny
- Ze względu na kształt, w starożytności wierzono, że orzechy chronią przed wszelkimi chorobami mózgu