Orzechy brazylijskie: pochodzenie, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Smaczne, chrupiące oraz zdrowe? Takie właśnie są orzechy brazylijskie, które jeszcze do niedawna nie cieszyły się w naszym kraju zbyt dużą popularnością, jednak obecnie zaliczane są do grona najsmaczniejszych przekąsek.
Pomimo tego, iż zaliczane są do grona jednych z najbardziej kalorycznych produktów, to jednak zawierają w sobie jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, gdyż biorą czynny udział w wielu procesach, które w nim zachodzą. Orzechami brazylijskimi powinni zajadać się nie tylko studenci oraz pracownicy umysłowi, ale również mężczyźni, jednak aby dowiedzieć się dlaczego, warto przeczytać poniższy wpis.
Pochodzenie i charakterystyka orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie to tak naprawdę nasiona bardzo wysokiego drzewa zwanego orzesznicą wyniosłą, które od setek lat rośnie w tropikalnych lasach puszczy amazońskiej. Z tego też względu można bardzo łatwo domyślić się, iż miejscem pochodzenia orzechów brazylijskich są takie kraje jak Brazylia, Peru, czy też Boliwia, skąd importowane są do niemal wszystkich krajów świata.
Każdego roku orzesznica brazylijska daje blisko pół tony owoców, jednak nie ma się w zasadzie czemu dziwić, gdyż może ona osiągać wysokość nawet 50 metrów. Wiecznie zielone drzewo orzesznicy charakteryzuje się przepięknie pachnącymi kwiatami oraz owocami zawierającymi około 25 nasion, czyli znanych nam orzechów brazylijskich.
Niestety wspomniane orzechy nie należą do najtańszych pomimo dosyć pokaźnych zbiorów, ponieważ drzewo orzesznicy zaliczane jest do grona zagrożonych gatunków, a oprócz tego okres wzrostu drzewa jest dosyć długi.
Wartości odżywcze orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie z uwagi na zawartość tłuszczu nie należą niestety do najmniej kalorycznych produktów, gdyż w 100 g mają aż 650 kcal, jednak znajdujący się w nich tłuszcz to tak naprawdę cenne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspomniane orzechy zawierają również dosyć duże ilości białka, nieznaczną ilość błonnika oraz śladowe ilości cukru.
Z uwagi na dosyć dużą ilość witaminy E oraz witaminy B1 orzechy brazylijskie wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są nie tylko za rozwój nowotworów, ale również na pogorszenie wyglądu skóry. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe substancje odżywcze, to w orzechach brazylijskich można również znaleźć witaminę C, kwas foliowy, cynk, wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez oraz potas.
Dlaczego mężczyźni powinni sięgać po orzechy brazylijskie?
Orzechy brazylijskie w odróżnieniu od pozostałych orzechów oraz innych produktów spożywczych stanowią najbogatsze źródło selenu, czyli pierwiastka, który pomaga poprawić jakość nasienia, wpływając tym samym korzystnie na szybkość poruszania się oraz sprawność plemników.
Warto również wiedzieć o tym, iż obecność w organizmie selenu wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów, a także przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu. Z tego też względu, aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, warto zadbać o to, aby każdy mężczyzna spożył około 50 g wspomnianych orzechów.
Wpływa orzechów brazylijskich na nasz profil lipidowy
Profil lipidowy to badanie krwi oznaczające stężenie cholesterolu w naszej krwi, a także jego frakcji, a mianowicie LDL oraz HDL. Niestety profil lipidowy większości z nas nie prezentuje się zbyt dobrze, ponieważ codzienna dieta bogata w wysoko przetworzone produkty spożywcze oraz niezdrowe tłuszcze doprowadza do jego pogorszenia.
Czy można go zatem jakoś poprawić? Oczywiście zmieniając całkowicie swoją dietę i wprowadzając do niej orzechy brazylijskie. Regularne spożycie tych orzechów pomaga bowiem obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), przy jednoczesnym wzroście tego dobrego (HDL). Z tego też względu osoby, które zmagają się ze zbyt wysokim stężeniem LDL powinny pomiędzy posiłkami zajadać nie słodycze i słone przekąski, a raczej orzechy brazylijskie.
Pozostałe właściwości orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie z uwagi na zawartość wielu bardzo ważnych witamin i minerałów wykazują szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych, ponieważ:
- zmniejszają ryzyko zawału serca oraz rozwoju miażdżycy,
- wspomagają walkę ze stresem,
- pomagają pozbyć się zmęczenia, a także wzmacniają koncentrację, dlatego też po orzechy brazylijskie powinny sięgać w szczególności uczniowie, studenci oraz osoby wykonujące ciężką pracę umysłową,
- wzmacniają naszą odporność,
- wspomagają prawidłowe funkcjonowanie skóry, ochraniając ją przed nadmierną utratą wody,
- zmniejszają ryzyko rozwoju niebezpiecznych zarówno dla zdrowia, jak i dla życia nowotworów
Uwaga na alergię!
Orzechy brazylijskie, podobnie zresztą, jak i inne orzechy, mogą doprowadzić do pojawienia się objawów alergii pokarmowej, wśród których można wymienić nudności, wymioty, bóle brzucha oraz biegunkę.
Z tego też względu po wspomniane orzechy nie powinny sięgać osoby zmagające się alergiami pokarmowymi, a także kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Zastosowanie orzechów brazylijskich w kosmetyce i w kuchni
W przemyśle kosmetycznym orzechy brazylijskie, a raczej produkowany z nich olej z uwagi na zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych znalazł bardzo szerokie zastosowanie i stanowi obecnie nieodłączny element wielu kosmetyków.
Wspomniany olej wykazuje zbawienny wpływ na skórę wrażliwą, suchą oraz dojrzałą, ponieważ pomaga dogłębnie ją nawilżyć i natłuścić, a także poprawia jej koloryt. Obecnie w sklepach można bez problemu zakupić różnego rodzaju kremy i balsamy zawierające olej z orzechów brazylijskich, jednak olej ten można również dostać w czystej postaci, dodając go następnie do ulubionych kosmetyków.
Jeśli chodzi natomiast o zastosowanie orzechów brazylijskich w kuchni, to najlepiej spożywać je solo, jednak warto również wykorzystać je jako dodatek do ciast, ciasteczek, galaretek, czy też sałatek owocowych.
Orzechy brazylijskie
Kliknij i sprawdź ceny!
Czekoladowe ciastka z orzechami brazylijskimi
Składniki:
- 200 g cukru (najlepiej brązowego),
- 1 jajko,
- 130 g masła,
- 30 g kakao,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 180 g mąki pszennej,
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- tabliczka czekolady,
- 150 g orzechów brazylijskich
Sposób przygotowania:
Brązowy cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym (można również użyć ekstraktu waniliowego lub świeżej laski waniliowej), ucierając je następnie z masłem. Do utartej mieszanki należy dodać kakao, cynamon oraz jajko. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, wsypując następnie mąkę i odrobinę soli. Czekoladę wraz z orzechami należy posiekać na mniejsze kawałki, dodając do powstałej wcześniej masy oraz dokładnie miksując. Z powstałego ciasta należy uformować ciasteczka, przekładając je następnie na wyłożoną papierem blaszkę. Do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika należy włożyć ciasteczka, piekąc je przez około 10 minut.