Ogórki kiszone – skład, właściwości zdrowotne, jak przyrządzić w domu

0 2 450
5/5 - (6 votes)

Ogórki kiszone to podstawa polskiej kuchni. Niemalże każdemu z nas przekąska ta kojarzy się z wakacjami na wsi oraz babcinymi obiadami, przywołując na pamięć wyjątkowe smaki dzieciństwa. Niemniej jednak, ogórki kiszone to nie tylko rozkosz dla naszych kubków smakowych. Wbrew pozorom zawierają one w sobie wiele wartościowych związków i substancji odżywczych. Rzecz jasna jedzenie ogórków kiszonych nie jest w stanie wspomóc nas w walce z jakąkolwiek dolegliwością, niemniej jednak stanowią one bardzo wartościowy dodatek do codziennego jadłospisu.

Dlaczego ogórki kiszone są tak cenne? Co ciekawego kryje się w ich składzie? W jaki sposób przyrządzić ogórki kiszone samemu? Na wszystkie powyższe pytania oraz wiele innych znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule.

Ogórki kiszone – skład

Kiedy zalejemy ogórki osoloną wodą z ziołowymi dodatkami, warzywa podlegają skomplikowanemu procesowi chemicznemu, który potocznie nazywamy „kiszeniem”. Całość przemian zachodzących w słoikach z ogórkami opiera się na fermentacji mlekowej. Odbywa się ona dzięki działalności bakterii mlekowych, które nie tylko konserwują, lecz także wzbogacają kiszone warzywa o charakterystyczny, kwaśny smak. Co więcej, taki sposób przyrządzenia ogórków dodaje im wartości odżywczych, których nie posiadają one w świeżej formie.

W procesie kiszenia dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12). Poza tym wszystkie kiszonki zawierają witaminę E, A oraz K. Ponadto ogórki kiszone bogate są w probiotyki, błonnik oraz acetylocholiny.

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne

Ogórki kiszone to prawdziwe bogactwo zdrowotnych substancji! Rzecz jasna nie należy traktować tej przekąski jako lekarstwa, niemniej jednak może ona wydatnie pomóc w zaspokajaniu zapotrzebowania na witaminy oraz związki odżywcze. Poniżej omówiono poszczególne elementy składu chemicznego ogórków kiszonych, z wyszczególnieniem jak każdy z nich wpływa na nasze zdrowie.

  • Błonnik. Ten cudowna substancja jest kluczem do właściwego trawienia. Co prawda ogórki kiszone nie zawierają go wiele, niemniej jednak spożywanie ich bardzo pozytywnie wpływa na pracę całego układu trawiennego. Poza tym błonnik zmniejsza poziom cholesterolu oraz reguluje wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
  • Dublowanie się witamin. Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. „Nazwa witamina” pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, co oznacza „życie”. Dzięki procesowi fermentacji ogórki kiszone zawierają nawet do pięciu razy więcej pewnych witamin, niż ogórki surowe. Dlatego też warto jeść je w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia oraz grypy.
  • Witamina K. Witaminę K znajdujemy głównie w kiszonkach oraz produktach fermentowanych. Niestety, obecne społeczeństwo nie je tego typu przetworów w wystarczającej ilości. Na szczęście, nasze polskie ogórki zawierają w swoim składzie bardzo dużo witaminy K, bo średnio aż 72.1 mikrogramów w jednej porcji. Równa się to aż 58% dziennego zapotrzebowania dla mężczyzn i 80% dla kobiet. Ogórki przed kiszeniem zawierają około 5 razy mniej witaminy K! Wpływa ona zbawiennie na gospodarkę krzemową oraz poziom krzepliwości krwi.
  • Witamina A. Jedna porcja ogórków kiszonych zaspokaja prawie 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę A dla mężczyzn i 50% dla kobiet. Substancja ta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina A dostępna w ogórkach kiszonych, wpływa korzystnie na krew, polepsza wzrok oraz poprawia gospodarkę hormonalną dzięki zbawiennemu wpływowi na działanie tarczycy.
  • Witamina C. Dzięki procesowi fermentacji mlekowej, w ogórkach kiszonych znajduje się dwa razy więcej witaminy C niż w ogórkach świeżych. Związek ten odgrywa kluczową rolę w budowaniu naszej odporności oraz wypieraniu sezonowych chorób – gryp, przeziębień oraz infekcji dróg oddechowych.
  • Probiotyki. Jedną z największych zalet ogórków kiszonych są ich probiotyczne właściwości. W roli probiotyków świetnie sprawdzają się wszystkie fermentowane produkty. Probiotyki są prawdziwym ratunkiem dla ludzkich jelit. To z kolei przekłada się na całokształt samopoczucia oraz stan naszego zdrowia. Ponadto spożywanie probiotyków jest gorąco polecane wszystkim ludziom, którzy walczą z grzybicą organów wewnętrznych.
  • Acetylocholina. Związek ten ma wiele zdrowotnych właściwości. Acetylocholina przede wszystkim reguluje ciśnienie krwi, lecz także zmniejsza zaparcia oraz poprawia pracę układu nerwowego. 

Ogórki kiszone a wysoka zawartość soli

Wielu fanów zdrowego żywienia uprzedziło się do ogórków kiszonych z powodu wysokiej zawartości soli. To prawda, że jest jej całkiem sporo w tego typu przetworach, niemniej jednak nie możemy wpadać w skrajności. Sól jest potrzebna w procesie przygotowywania ogórków kiszonych. Przede wszystkim pomaga ona w zabijaniu bakterii, co z kolei przekłada się na zakonserwowanie warzyw. Poza tym sól dodaje wspaniałego smaku.

Oczywiście istnieją sposoby na to, aby poradzić sobie z wysoką zawartością soli w ogórkach. Przede wszystkim warto używać wysokiej jakości, zdrowszej soli. Świetnie sprawdzi się chociażby sól himalajska, którą można bez problemu nabyć przez Internet oraz w większości sklepów. Poza tym, można spróbować maksymalnego ograniczenia użycia soli w naszych przetworach, co z pewnością pozytywnie wpłynie na ich walory zdrowotne.

Ogórki kiszone – jak przyrządzić?

Poniżej znajdziesz prosty przepis na samodzielne przyrządzenie dwulitrowego słoika ogórków. Czego będziesz potrzebował? Oto lista nieodzownych składników:

  • ogórki gruntowe – nieduże, świeże i twarde (najważniejsze by nie były nadpsute oraz by łatwo wyjmowały się ze słoika po ukiszeniu
  • wrząca woda
  • 1 czubata łyżka soli na 1 l wody
  • 2-3 gałązki kopru (najlepiej razem z łodygami)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 liście wiśni lub porzeczki (nie koniecznie, lecz są mile widziane)

Jeśli zgromadziłeś wszystkie potrzebne składniki, możemy rozpocząć przygotowania naszego pierwszego słoika ogórków kiszonych. Postępuj według poniższych kroków:

  • Ogórki wymocz w bieżącej wodzie. Następnie bardzo dokładnie wyczyść.
  • Zagotuj wodę z solą, mieszaj całość aż do rozpuszczenia soli
  • Dokładnie umyj i wyparz słoiki. Na ich dnie ułóż ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę oraz ewentualnie liście wiśni i czarnej porzeczki.
  • Umieść ogórki w słoiku. Staraj się je poukładać pionowo i ciasno. Pamiętaj, że nie mogą one wystawać ponad powierzchnię zalewy, gdyż te ich fragmenty nie ulegną pełnemu zakiszeniu.
  • Ogórki zalej wrzącą wodą z solą.
  • Zakręć słoik i poczekaj przynajmniej dwa lub trzy tygodnie. Najlepiej, by ogórki kisiły się w chłodnym i zacienionym miejscu, lecz nie wkładaj ich na razie do lodówki.

Ogórki kiszone – samo zdrowie!

Kulinarna spuścizna naszych przodków dodaje dzisiejszej kuchni smaku i zdrowia. Co ciekawe, z cudownych właściwości ogórków kiszonych korzystamy nie tylko w Polsce! Przekąska ta znana jest także w Indiach, Izraelu, Francji, Szwecji oraz na Węgrzech.

Mamy nadzieję, że dzięki radom zawartym niniejszym artykule, wprowadzisz do swojej kuchni nieco pozytywnych zmian. Życzymy smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.