Nasiona chia to nie pierwsza roślina, która została ponownie „odkryta” dla miłośników zdrowego odżywiania. Jej historia sięga czasów prekolumbijskich, gdy stanowiła trzecią najważniejszą uprawę Azteków, zaraz po fasoli i kukurydzy. Co więcej, bardzo często była środkiem płatniczym do płacenia podatków. Uprawiana w Meksyku i pd-zach Stanach Zjednoczonych dzisiaj dostępna głównie w Gwatemali i nieodmiennie w Meksyku.
W języku plemiona nahuati, chia znaczy oleisty, to dobry sposób na wyrażenie właściwości tych nasion, które wydają się nam znajome, gdy posłużymy się nazewnictwem z języka łacińskiego, bowiem chia to nic innego jak Salvia hispanica , czyli szałwia hiszpańska, nazwana tak przez hiszpańskich agresorów.
Właściwości odżywcze nasion chia
Nasiona chia zawierają kwasy omega-3 i to w ilościach większych niż przypisuje się hodowlanemu łososiowi atlantyckiemu. Są one też doskonałym źródłem wapnia, lepszym niż mleko, zawierają więcej żelaza niż popularny szpinak. Zawierają 20% pełnowartościowego białka i 34% tłuszczu, są niezwykle bogate w błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Zawierają też przeciwutleniacze: kwas chlorogenowy, kawowy, flawonoidy. W nasionach chia przede wszystkim docenia się tak cenne dla człowieka składniki mineralne jak:
- żelazo do tworzenia czerwonych krwinek
- magnez kojący nerwy
- cynk wzmacniający włosy i paznokcie
- fosfor wzmacniający kości
- witaminy: E,B1, B3
- potas obniżający ciśnienie krwi
- błonnik regulujący trawienie
- a także kwasy tłuszczowe omega -3
- kwasy tłuszczowe omega-6
Nasiona chia – działanie antynowotworowe
Nasiona chia to najlepsze źródło kwasu ALA, posiadają go więcej niż siemię lniane. A kwas ALA niweluje działanie określonych linii komórkowych odpowiedzialnych m.in. za raka piersi oraz szyjki macicy nie uszkadzając przy tym komórek zdrowych. W ten sposób dzięki podwyższonemu stężeniu kwasu ALA we krwi znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka sutka. Inne składniki: cynk i błonnik to substancje, które również wspomagają walkę z komórkami rakowymi i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Nasiona chia leczą depresję i poprawiają pamięć
Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 i omega – 6 wspomagają pracę mózgu. Zalecane są przede wszystkim młodzieży uczącej się ponieważ poprawiają pamięć i koncentrację. Wspomagają też układ nerwowy, neutralizują stres i mogą przyczyniać się do złagodzenia objawów depresji. Dlatego też zaleca się je osobom starszym, u których mogą przyczynić się do hamowania rozwoju demencji. Nasiona chia poprawiają też pracę oczu i zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Zalecane są kobietom w ciąży właśnie jako źródło kwasów omega-3, które są istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Nasiona Chia
Kliknij i sprawdź ceny!
Nasiona chia a choroby serca
Zawarty w nasionach chia kwas omega -3 ma także znaczenie w innych obszarach funkcjonowania ludzkiego organizmu, oddziałuje bowiem pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Działanie kwasów omega-3 wspieranych przez bogactwo błonnika sprawiają obniżanie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, natomiast przyczyniają się do poprawy stężenia cholesterolu dobrego. Ta regulacja i wprowadzanie równowagi zapobiega m.in tworzeniu się miażdżycy a także obniża ryzyko zachorowania na dolegliwości serca. Zawarty w nasionach potas z kolei reguluje ciśnienie tętnicze krwi a w towarzystwie innych pierwiastków chemicznych wspomaga i usprawnia pracę serca.
Ważne znaczenie dla organizmu ma też zdolność nasion chia do niwelowania stanów zapalnych. Powolne oddziaływanie w tym obszarze zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego.
Nasiona chia w profilaktyce cukrzycy
Od dawna wiadomo, że dieta bogata w błonnik to właściwa profilaktyka chroniąca m.in. przed cukrzycą typu 2. Jednak nasiona chia są także korzystne dla osób już chorych na cukrzycę. Spowalniają one bowiem wchłanianie cukru we krwi i regulują stężenie glukozy. Obfitość kwasu alfa-linolenowego oraz błonnika obniżają prawdopodobieństwo zaburzeń metabolicznych. Nasiona chia dają też poczucie sytości, wchłaniają wodę w organizmie.
Nasiona chia w dietetyce
Nasiona chia zawartością wielu składników oraz swoimi cechami fizycznymi podobne są do siemienia lnianego. A przede wszystkim posiadają one tę samą zdolność pęcznienia. Zawarty w nasionach błonnik powoduje, że w żołądku pokarm pęcznieje i daje trwałe uczucie sytości, dzięki czemu można nieco wydłużyć czas pomiędzy posiłkami.
Ponadto nasiona chia spowalniają proces absorpcji cukru i przekształcania go wraz z węglowodanami w energię. Takie niespieszne spalanie wraz z posiłkami wysokobiałkowymi cechuje się równomiernym i harmonijnym uwalnianiem energii w trakcie wielu godzin po spożyciu danego posiłku. Nasiona chia zawierają również większość niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu są doskonałym źródłem białka dla wegetarian czy sportowców uprawiających dyscypliny siłowe.