Nasiona chia odżywcze i lecznicze

0 106
5/5 - (6 votes)

Nasiona chia to nie pierwsza roślina, która została ponownie „odkryta” dla miłośników zdrowego odżywiania. Jej historia sięga czasów prekolumbijskich, gdy stanowiła trzecią najważniejszą uprawę Azteków, zaraz po fasoli i kukurydzy. Co więcej, bardzo często była środkiem płatniczym do płacenia podatków. Uprawiana w Meksyku i pd-zach Stanach Zjednoczonych dzisiaj dostępna głównie w Gwatemali i nieodmiennie w Meksyku.

W języku plemiona nahuati, chia znaczy oleisty, to dobry sposób na wyrażenie właściwości tych nasion, które wydają się nam znajome, gdy posłużymy się nazewnictwem z języka łacińskiego, bowiem chia to nic innego jak Salvia hispanica , czyli szałwia hiszpańska, nazwana tak przez hiszpańskich agresorów.

Właściwości odżywcze nasion chia

Nasiona chia zawierają kwasy omega-3 i to w ilościach większych niż przypisuje się hodowlanemu łososiowi atlantyckiemu. Są one też doskonałym źródłem wapnia, lepszym niż mleko, zawierają więcej żelaza niż popularny szpinak. Zawierają 20% pełnowartościowego białka i 34% tłuszczu, są niezwykle bogate w błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Zawierają też przeciwutleniacze: kwas chlorogenowy, kawowy, flawonoidy. W nasionach chia przede wszystkim docenia się tak cenne dla człowieka składniki mineralne jak:

  • żelazo do tworzenia czerwonych krwinek
  • magnez kojący nerwy
  • cynk wzmacniający włosy i paznokcie
  • fosfor wzmacniający kości
  • witaminy: E,B1, B3
  • potas obniżający ciśnienie krwi
  • błonnik regulujący trawienie
  • a także kwasy tłuszczowe omega -3
  • kwasy tłuszczowe omega-6

Nasiona chia – działanie antynowotworowe

Nasiona chia to najlepsze źródło kwasu ALA, posiadają go więcej niż siemię lniane. A kwas ALA niweluje działanie określonych linii komórkowych odpowiedzialnych m.in. za raka piersi oraz szyjki macicy nie uszkadzając przy tym komórek zdrowych. W ten sposób dzięki podwyższonemu stężeniu kwasu ALA we krwi znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka sutka. Inne składniki: cynk i błonnik to substancje, które również wspomagają walkę z komórkami rakowymi i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Nasiona chia leczą depresję i poprawiają pamięć

Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 i omega – 6 wspomagają pracę mózgu. Zalecane są przede wszystkim młodzieży uczącej się ponieważ poprawiają pamięć i koncentrację. Wspomagają też układ nerwowy, neutralizują stres i mogą przyczyniać się do złagodzenia objawów depresji. Dlatego też zaleca się je osobom starszym, u których mogą przyczynić się do hamowania rozwoju demencji. Nasiona chia poprawiają też pracę oczu i zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Zalecane są kobietom w ciąży właśnie jako źródło kwasów omega-3, które są istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Nasiona Chia
Kliknij i sprawdź ceny!

Nasiona chia a choroby serca

Zawarty w nasionach chia kwas omega -3 ma także znaczenie w innych obszarach funkcjonowania ludzkiego organizmu, oddziałuje bowiem pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Działanie kwasów omega-3 wspieranych przez bogactwo błonnika sprawiają obniżanie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, natomiast przyczyniają się do poprawy stężenia cholesterolu dobrego. Ta regulacja i wprowadzanie równowagi zapobiega m.in tworzeniu się miażdżycy a także obniża ryzyko zachorowania na dolegliwości serca. Zawarty w nasionach potas z kolei reguluje ciśnienie tętnicze krwi a w towarzystwie innych pierwiastków chemicznych wspomaga i usprawnia pracę serca.

Ważne znaczenie dla organizmu ma też zdolność nasion chia do niwelowania stanów zapalnych. Powolne oddziaływanie w tym obszarze zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego.

Nasiona chia w profilaktyce cukrzycy

Od dawna wiadomo, że dieta bogata w błonnik to właściwa profilaktyka chroniąca m.in. przed cukrzycą typu 2. Jednak nasiona chia są także korzystne dla osób już chorych na cukrzycę. Spowalniają one bowiem wchłanianie cukru we krwi i regulują stężenie glukozy. Obfitość kwasu alfa-linolenowego oraz błonnika obniżają prawdopodobieństwo zaburzeń metabolicznych. Nasiona chia dają też poczucie sytości, wchłaniają wodę w organizmie.

Nasiona chia w dietetyce

Nasiona chia zawartością wielu składników oraz swoimi cechami fizycznymi podobne są do siemienia lnianego. A przede wszystkim posiadają one tę samą zdolność pęcznienia. Zawarty w nasionach błonnik powoduje, że w żołądku pokarm pęcznieje i daje trwałe uczucie sytości, dzięki czemu można nieco wydłużyć czas pomiędzy posiłkami.

Ponadto nasiona chia spowalniają proces absorpcji cukru i przekształcania go wraz z węglowodanami w energię. Takie niespieszne spalanie wraz z posiłkami wysokobiałkowymi cechuje się równomiernym i harmonijnym uwalnianiem energii w trakcie wielu godzin po spożyciu danego posiłku. Nasiona chia zawierają również większość niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu są doskonałym źródłem białka dla wegetarian czy sportowców uprawiających dyscypliny siłowe.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.