Nalewka z aronii – miażdżyca, wzrok, antyoksydanty, cukrzyca, odporność
Owoce aronii (znane również jako jagody aronii) są bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Mówiąc prościej, przeciwutleniacze są związkami chemicznymi lub substancjami, takimi jak witamina E i C, znajdującymi się w żywności, które chronią komórki organizmu przed szkodliwymi skutkami utleniania. Nalewka z aronii ma aromatyczny, cierpki smak.
Nalewka z aronii zapobiega chorobom nowotworowym
Głęboki, purpurowy kolor tej małej jagody zdradza jedną z jej tajemnic. Związek faktycznie odpowiedzialny za jego kolor nazywa się antocyjaniną. Naukowcy odkryli, że antocyjany mają silne właściwości antynowotworowe. Aronia, która ma wyższe stężenia antocyjanów niż jakiekolwiek inne owoce, może hamować rozwój raka w dwojaki sposób:
- Badania pokazują, że nalewka z aronii skutecznie hamuje wzrost komórek rakowych poprzez blokowanie różnych etapów ich życia
- Wywołuje również proces zwany apoptozą – który powoduje, że komórka rakowa obumiera
Włączenie do codziennej diety żywności o właściwościach przeciwnowotworowych, w tym aronii wydaje się prostym, proaktywnym krokiem w kierunku zapobiegania tym groźnym chorobom.
Super moc nalewki z aronii
Jagody aronii są bogate w dwa rodzaje związków fenolowych: antocyjany i procyjanidyny (ten sam rodzaj przeciwutleniaczy, który znajduje się w herbacie i czerwonym winie). Jagody aronii są również potężnym magazynem witaminy C, a razem te składniki odżywcze pomagają chronić przed radykalnym uszkodzeniem komórek i stresem oksydacyjnym oraz związanymi z tym problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe, miażdżyca, zapalenie stawów, a nawet zaburzenia neurologiczne.
Nalewka z aronii pomaga walczyć z cukrzycą
Badania przeprowadzone na pacjentach z cukrzycą wykazały, że spożywanie nalewki i soku z aronii nie powodowało wzrostu stężenia glukozy we krwi. Jeszcze bardziej zaskakujący był fakt, że poziom glukozy we krwi mierzone po okresie postu były niższe u pacjentów, którzy przyjmowali dzienną dawkę preparatu z aronii przez trzy miesiące.
Nalewka z aronii bogata w przeciwutleniacze
Aronia okazuje się być pełna antyutleniaczy. Do tej pory większość osób słyszała o szkodach wyrządzanych przez wolne rodniki. Wolne rodniki przyczyniają się do powstawania wielu chorób i są związane ze starzeniem się. Te dwa fakty same w sobie powinny być wystarczającą motywacją, aby je zrozumieć i podjąć działania, aby temu zapobiec. W uproszczeniu, wolne rodniki to atomy lub grupy atomów w organizmie, które mają nieparzystą liczbę elektronów. Ponieważ elektrony lubią być sparowane, szukają innego elektronu. W czasie tego procesu błony komórkowe lub DNA zdrowych komórek. W rezultacie komórki te mogą umrzeć lub źle funkcjonować. Niestety na tym proces się nie kończy, ponieważ wolne rodniki rozpoczynają reakcję łańcuchową poszukując dostępnych elektronów. Od kwercetyny, epikatechiny, kwasu kawowego i malwidyny po luteinę, zeaksantynę i karoten, aronia zapewnia ogromną ochronę antyoksydacyjną, która może poprawić ogólny stan zdrowia poprzez eliminację wolnych rodników we krwi, skórze, narządach i tkankach.
Nalewka z aronii poprawia funkcje poznawcze
Jeden z najbardziej szkodliwych wpływów wolnych rodników oddziaływuje na mózg i ścieżki poznawcze. Antocyjany występujące w owocach aronii są bezpośrednio związane ze wzrostem aktywności szlaków nerwowych i zmniejszeniem stresu oksydacyjnego w mózgu, zmniejszając w ten sposób pojawienie się choroby Alzheimera, demencję i inne zaburzenia poznawcze związane z wiekiem.
Nalewka z aronii wzmacnia odporność
Podczas gdy przeciwutleniacze zyskują największą uwagę w aronii, istnieje również znaczna ilość witaminy C, która stymuluje aktywność białych krwinek i jest również kluczowym komponentem w produkcji kolagenu. Kolagen jest integralną częścią wzrostu i naprawy nowych tkanek, narządów, naczyń krwionośnych i komórek, podczas gdy białe krwinki funkcjonują na pierwszej lini odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Sok z aronii
Kliknij i sprawdź ceny!
Nalewka z aronii spowalnia proces starzenia
W aronii występuje wiele różnych składników, które mogą poprawić zdrowie i wygląd skóry. Stres oksydacyjny wpływa na skórę w miarę starzenia się, powodując zmarszczki, plamy starcze i ostrzejszy wygląd. Przeciwutleniacze w aronii mogą zapobiegać tym objawom związanym z wiekiem, ze względu na ich właściwości ściągające. Jagody aronii mogą faktycznie napinać skórę i sprawić, że będziemy wyglądać młodziej
Nalewka z aronii reguluje ciśnienie krwi
Zawartość potasu w aronii jest wystarczająco wysoka, aby mieć zauważalny wpływ na zdrowie serca, głównie dlatego, że potas jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i może złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego. Poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i tętnic zwiększa się przepływ krwi, spada ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Błonnik pokarmowy i różne antyoksydanty mają również kluczowe znaczenie dla serca, jeśli chodzi o obniżanie poziomu cholesterolu i usuwanie wolnych rodników.
Nalewka z aronii wspomaga metabolizm
Największą zaletą picia nalewki z aronii jest to, że owoce mogą przynieść wspomagać metabolizm organizmu. Może to pomóc w osiągnięciu lepszego tempa metabolizmu i przyczynić się do skuteczniejszego przekształcania energii z pożywienia. Dzięki temu organizm dobrze będzie zarządzać wchłanianiem substancji odżywczych i unikać wchłaniania tłuszczu.
Nalewka z aronii wspomaga zdrowie układu moczowego
Infekcje dróg moczowych występują u ogromnej liczby osób na całym świecie. Głównym czynnikiem sprawczym jest bakteria escherichia coli, a objawy składają się z powtarzającego się odczuwania potrzeby oddania moczu, dyskomfortu podczas oddawania moczu oraz mętnego moczu. Dobrze wiadomo, że żurawina świetnie sprawdza się w walce z zapaleniem układu moczowego, jednak badania wykazały, że jagody aronii są zwykle 5 do 10 razy bardziej skuteczne, ze względu na większą dawkę kwasu chinowego w nich zawartego, co pomaga zapobiegać infekcjom układu moczowego.
Nalewka z aronii chroni wzrok
Jagody aronii, ze wszystkich innych zdrowych zalet, zapewniają doskonałe bezpieczeństwo dla oczu. Jagody zawierają dużo karotenu, który chroni komórki przed uszkodzeniem, a także oczy przed powstaniem zaćmy. Ponadto są one bogate w przeciwutleniacze flawonoidowe, podobnie jak luteiny i zeaksantyny. Zeaksantyna ma działanie fotofiltrujące na promieniowanie UV, a zatem chroni oczy przed związanymi z wiekiem chorobami plamki żółtej u osób starszych i zapaleniem błony naczyniowej oka.
Nalewka z aronii w leczeniu zespołu metabolicznego
Według przeprowadzonych badań spożycie nalewki z aronii aronii może być skuteczne w leczeniu zespołu metabolicznego. Zespół metaboliczny to stan, który może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, stanu zapalnego i nadmiaru tłuszczu w organizmie. W badaniu 25 osób cierpiących na zespół metaboliczny spożywało 100 mg ekstraktu z aronii trzy razy dziennie przez okres dwóch miesięcy. Zauważono, że u badanych osób ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL znacząco spadły pod koniec badania.