Mleko kokosowe: co to jest, jak powstaje, składniki odżywcze, zalety i wady
Ostatnio mleko kokosowe stało się bardzo popularnym produktem spożywczym. To nie tylko zamiennik tradycyjnego mleka, ale również bardzo dobry dodatek do dań. Co więcej, mleko kokosowe posiada wiele wartości i korzyści zdrowotnych. To fit wersja mleka, która w swoim smaku jest niezwykle kusząca.
Co to jest mleko kokosowe?
Mleko kokosowe to produkt płynny, który pochodzi z białego miąższu dojrzałych brązowych orzechów kokosowych, które są owocem drzewa kokosowego. Tego typu mleko ma gęstą konsystencję, która jest w dodatku kremowa i bardzo smaczna. W krajach azjatyckich, mleko kokosowe jest stosowane powszechnie i dodawanego do różnych rodzajów potraw tajskich. Ponadto, mleko jest popularne na Hawajach, Indiach, a teraz nawet w krajach Europy.
Warto pamiętać, że mleko kokosowe to nie jest to samo, co woda kokosowa, która występuje w niedojrzałych zielonych kokosach. W przeciwieństwie do wody kokosowej mleko nie występuje naturalnie w postaci płynnej. Stały miąższ miesza się z wodą, aby uzyskać mleko kokosowe, które stanowi około 50% wody. Woda kokosowa ma ponad 90% wody, co zdecydowanie różnią ją od produktu mlecznego. Poza tym, zawiera znacznie mniej tłuszczów i składników odżywczych.
Jak powstaje mleko kokosowe?
Mleko kokosowe można podzielić ze względu na konsystencje. Generalnie, produkowane są te bardziej gęste oraz te mniej gęste, czyli wodniste. Poziom gęstości zależ od stopnia przetworzenia.
- Bardzo gęste:miąższ kokosowy jest drobno starty i gotowany łącznie z wodą. W następnej kolejności jest ono cedzone przez gazowe tworzywo. W wyniku takiego mechanizmu wytwarza się gęste mleko kokosowe.
- Bardzo rzadkie:po zrobieniu gęstego mleka kokosowego, starty kokos pozostały w tworzywie gazowym łączy się z wodą, a następnie gotuje. Proces odcedzania następnie powtarza się w celu wytworzenia rzadkiego i płynnego mleka.
W tradycyjnej kuchni, a więc tej które regularnie wykorzystuje produkty łączone z mlekiem kokosowym, gęste mleko stosowane jest w deserach oraz sosach. Natomiast, rzadkie mleko kokosowe wykorzystuje się do wykonywania zup i rzadkich sosów. Znaczna większość mleka kokosowego, którą można spotkać w największych supermarketach w Polsce, zawiera połączenie dwóch typów mleka, zarówno tego gęstego jak i rzadkiego. Aby być zadowolonym z jakości mleka, warto przygotować go w domowych warunkach.
Składniki odżywcze w mleku kokosowym
Mleko kokosowe to wysokokaloryczny produkt, dlatego też jego spożycie powinno być umiarkowane. Według przeprowadzonych badań, ponad 90% jego kalorii stanowią tłuszcze, które w większości mają postać nienasyconą, znaną pod nazwą trójglicerydów.
Mleko kokosowe jest również dobrym źródłem wielu witamin i minerałów. Jedna 250 mililitrowa szklanka mleka zawiera następujące parametry:
- Kalorie:
- Tłuszcze:57 gramów.
- Białko:5 gramów.
- Węglowodany:13 gramów.
- Włókno:5 gramów.
- Witamina C:11% wartości RDI.
- Kwas foliowy:10% wskaźnika RDI.
- Żelazo:22% wskaźnika RDI.
- Magnez:22% wskaźnika RDI.
- Potas:18% wartości RDI.
- Miedź:32% wskaźnika RDI.
- Mangan:110% wartości RDI.
- Selen:21% RDI.
Ponadto niektórzy eksperci zajmujących się zdrowym odżywianiem, uważają, że mleko kokosowe zawiera wyjątkowo wartościowe białka, które mogą zapewniać wiele zalet zdrowotnych.
Wpływ na wagę i metabolizm
Umiarkowane, ale i mądre stosowanie mleka kokosowego może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów. Taka korzyść wynika z obecności trójglicerydów średniego łańcucha. Ponadto, tego rodzaju trójglicerydy przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Jak sprawdzono, około połowa tłuszczu w kokosach pochodzi od średniołańcuchowego kwasu tłuszczowego zwanego kwasem laurynowym. Ponadto, związki zawarte w mleku kokosowym zmniejszają apetyt, a wręcz przeciwnie dają poczucie sytości. To dość korzystne, ponieważ zmniejsza spożycie kalorii w porównywaniu z innymi tłuszczami.
Wpływ na cholesterol i zdrowie serca
Związku z tym, że mleko kokosowe jest tak bogate w tłuszcze nasycone, często pada pytanie, czy jego spożywanie jest dobre dla serca i jego kondycji. Przeprowadzone do tej pory badania nie wykazały żadnego niekorzystnego wpływu na pracę serca i poziomy cholesterolu. Niektóre z nich, nawet wykazały, że są one bardzo dobre i stosowanie mleka kokosowego może nawet pomóc.
Zalety mleka kokosowego
Mleko kokosowe może pozytywnie wpływać na stan zdrowia osoby regularnie spożywającej tego typu produkt. Najważniejsze korzyści przestawiają się następująco:
- Redukuje stany zapalne organizmu:stosowanie miąższu z kokosa, a więc i mleka kokosowego pozytywnie wpływa na gojenie się ran, zmniejszanie obrzęku oraz stanów zapalnych.
- Zmniejsza skale owrzodzeń: picie mleka kokosowego zmniejsza liczbę owrzodzeń żołądka i jego działanie jest porównywalne do właściwości leków przeciw owrzodzeniom.
- Walczy z rozmnażaniem się wirusów i bakterii: Kwas laurynowy, który zawiera mleko kokosowe, zdecydowanie zmniejsza poziom wirusów i bakterii wywołujących infekcje, zwłaszcza te powodujące anginy.
Wady mleka kokosowego
Osoby, które są uczulone na owoc kokosa, zdecydowanie nie mogą spożywać produktów z niego przetworzonych. Jednak, tego typu alergię są bardzo rzadkie. Jednak niektórzy eksperci zaburzeń trawiennych zalecają, aby osoby, które mają nietolerancję na tego typu produkty, powinny ograniczyć spożywanie mleka kokosowego do 100 ml dziennie, a w skrajnych przypadkach z niego zrezygnować. Przy zakupie mleka kokosowego, warto zwrócić uwagę na jego skład, sposób przechowywania, opakowanie oraz cenę. Opakowanie puszkowe może zawierać szkodliwe substancje, wchodzące w reakcje z zawartością. Natomiast zbyt tanie mleko kokosowe, może okazać się niskiej jakości.
Mleko kokosowe
Kliknij i sprawdź ceny!
Do czego używać mleka kokosowego?
Mimo że mleko kokosowe jest pożywne to równocześnie posiada wiele kalorii, które są zamieniane na energię. Dodając je do dań i żywności warto o tym pamiętać i wykorzystywać je z rozsądkiem. Mleko kokosowe można dodawać do: kawy, koktajlów, smoothie, płatków owsianych, deserów, ciasteczek i innych przekąsek.
Aby wybrać najlepsze mleko kokosowe należy zwracać uwagę na kilka, istotnych rzeczy.
- Po pierwsze, dokładnie przeczytać etykietę. Należy wybierać to mleko, które zawiera tylko kokos i wodę.
- Po drugie, wybierać mleko kokosowe z bezpiecznych opakowań.
- Po trzecie, mleko kokosowe w kartonie jest bardziej pożywne i zawiera mniej kalorii.
- Po czwarte, dobrym pomysłem jest wykonanie mleka kokosowego samemu, w warunkach domowych.