Czym jest miód manuka?
Miód manuka jest gatunkiem miodu otrzymywanego z nektaru herbacianych krzewów manuka rosnących w Nowej Zelandii. Krzewy te są wiecznie zielone i posiadają niepozorne, białe kwiaty będące źródłem nektaru. Charakterystyczne cechy oryginalnego miodu manuka:
- smak określany zwykle jako mineralny i lekko gorzki, nie podobny do żadnego innego miodu
- obecność aktywnego składnika noszącego nazwę MGO
- aromatyczny zapach przypominający nutę wrzosu i wilgotnej ziemi
- okres produkcji pokrywający się z czasem kwitnienia krzewów
- miejsce produkcji: Nowa Zelandia bądź Australia
- jednorodność (wyłącznie z krzewów manuka)
Oryginalny i jednocześnie najdroższy miód manuka pochodzi właśnie z Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii, gdzie można go określać jako produkt regionalny (porównywalny do Zakopiańskiego oscypka). Krzewy posiadają bardzo duże wymagania co do uprawy, mogą rozkwitnąć jedynie na bardzo czystych terenach.
Aktywny składnik miodu
Aktywnym składnikiem jest methylglyoxal, w skrócie MGO. Na rynku można spotkać oznaczenia na etykietach: MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ i MGO 550+. Im wyższe jego stężenie, tym lepszej jakości miód. Składnik ten wykazuje działanie bakteriobójcze
Właściwości zdrowotne miodu manuka
Miody o stężeniu 30+ zwykle nie charakteryzują się dużymi właściwościami. Aby poczuć zdrowotne działanie produktu, należy zakupić słoiczek z etykietą MGO 100+ lub więcej. Miody manuka MGO 100+ oraz wyższe posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Wiele badań potwierdziło skuteczność miodu przy leczeniu zaburzeń trawienia, nadkwasoty, wrzodów żołądka czy zespołu jelita wrażliwego. Antybakteryjne działanie hamuje rozwój wielu bakterii, w tym gronkowca, paciorkowca, pałeczki okrężnicy, helicobacter pylori i pałeczki jelitowej.
Często stosowany w przypadku wystąpienia zakażeń dróg moczowych, odleżyn, egzemy i trudno gojących się ran. Zaleca się dodawanie łyżeczki miodu do herbaty w okresie jesienno-zimowym jako profilaktyka przeziębień i grypy. W tym przypadku zaleca się stosowanie miodu o niższym stężeniu MGO, a gdy choroba już wystąpi – o wyższym stężeniu. Łagodzi on wówczas kaszel, zmniejsza katar, a także zwalcza ból gardła. Spis zdrowotnych właściwości znajduje się poniżej:
- obniża ciśnienie
- poprawia krążenie krwi
- przyspiesza produkcję nowych komórek krwi
- zwiększa wydzielanie żółci
- zmniejszanie objawów choroby Crohna
- leczenie zapalenia dziąseł
- zmniejsza zmiany skórne w przypadku półpaśca
- poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego
- reguluje jelitową flotę bakteryjną
- zapewnia dobrą kondycję skóry
- wspomaga leczenie zapalenia zatok
- przyspiesza leczenie anginy oraz innych chorób gardła
Jak spożywać miód manuka?
Ten rodzaj miodu można spożywać jak każdy inny. Dodając do kawy bądź herbaty jako zamiennik cukru, używając jako składnik podczas pieczenia ciast bądź jako dodatek do deserów.
Miód manuka można również spożywać w czystej postaci w celach poprawy zdrowia i urody. Należy wówczas jeść go na czczo, najlepiej z samego rana. Zalecana ilość wynosi 2-3 łyżeczki, a jeśli istnieje taka możliwość, po spożyciu tej dawki warto odczekać około 20 minut zanim przygotuje się śniadanie. Inna metoda bazuje na spożyciu 2-3 łyżeczek miodu 20 minut przed każdym posiłkiem (śniadaniem, obiadem i kolacją).
Inni amatorzy miodolecznictwa rozpuszczają produkt w wodzie, trzeba jednak pamiętać, aby była ona chłodna. Miód traci bowiem swoje cenne właściwości w temperaturze około 40 stopni Celsjusza.
0,5 kg opakowanie miodu wystarcza zazwyczaj na miesięczną kurację.
Podsumowując: miód o stężeniu MGO 100+ poleca się w celu poprawy odporności oraz utrzymania ogólnego stanu zdrowia, MGO 250+ może pomóc przy zgadze, bólach brzucha, niestrawności czy refluksie, a MGO 400+ może leczyć wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita czy trudno gojące się rany. Najwyższe stężenie, tj. MGO 550+ polecane jest przy miażdżycy kończyn dolnych, anginie, egzemie, półpaścu i bakteryjnym zapaleniu zatok.
Przeciwwskazania
Bezwzględnym przeciwwskazaniem stosowania jakichkolwiek miodów jest uczulenie na produkty pszczele oraz cukrzyca. Nie wolno podawać ich również dzieciom do 1 roku życia. Poza ogólnymi przeciwwskazaniami wymienionymi powyżej, nie istnieją inne, przeznaczone wyłącznie dla miodu manuka.
Standardowe ceny miodu manuka
Cena jest ściśle związana ze stężeniem substancji aktywnej MGO. Niestety miód ten bywa często podrabiany, w związku z czym niekiedy ciężko jest zorientować się, czy wybrany produkt jest oryginalny. Średnie ceny prezentują się następująco:
- MGO 30+ około 52 zł za 250 gram, 100 zł za 500 gram i 195 zł za kilogram
- MGO 100+ około 75 zł za 250 gram, 140 zł za 500 gram i 270 zł za kilogram
- MGO 250+ około 100 zł za 250 gram, 195 zł za 500 gram i 380 zł za kilogram
- MGO 400+ około 123 zł za 250 gram, 240 zł za 500 gram i 480 zł za kilogram
- MGO 550+ około 190 zł za 250 gram i 370 zł za 500 gram
Zastosowanie kosmetyczne
Kosmetyki z miodem manuka mają swoją historię. Otóż w 1963 roku pierwszą linię tego typu produktów stworzyła córka pszczelarki, obecnie są one popularne na całym świecie i coraz bardziej doceniane, nawet przez znane osobistości świata mody i show biznesu.
Miód manuka jest bogaty w liczne substancje odżywcze, takie jak witaminy i minerały.
Jego stosowanie może poprawić wygląd i stan skóry, włosów i paznokci. Świetnie nadaje się do leczenia wrzodów skórnych, podrażnień oraz niektórych infekcji grzybiczych. Niezwykle znana jest właściwość nawilżająca. Właśnie dlatego miód manuka jest częstym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery suchej i wrażliwej. Substancje przeciwutleniające wpływają na wygładzenie struktury skóry, kremy więc mogą być stosowane przez osoby dojrzałe i starsze. Bardzo często wykorzystuje się ten miód do pielęgnacji cery trądzikowej i trudnej.
Miód manuka
Kliknij i sprawdź ceny!
Gdzie kupić oryginalny miód manuka?
Aby zakupić oryginalny produkt nie koniecznie trzeba jechać na drugi koniec świata. Należy jednak uważać, aby nie wybrać produktu podrabianego, co jest niezwykle częste w dzisiejszych czasach. Nie warto szukać oryginalnego miodu w hipermarketach i dużych sklepach spożywczych. Tam raczej nie znajdziemy tego co szukamy. W tym celu należy udać się do zielarni bądź sklepu ze zdrową żywnością – to właśnie tam najprędzej zakupimy wymarzony produkt.
W pierwszej kolejności można zwrócić uwagę na cenę. Jeśli będzie zbyt niska, stanowi to sygnał, że produkt jest najprawdopodobniej podrobiony. Dalszym krokiem może być sprawdzenie kraju pochodzenia. Oryginalny miód manuka będzie produkowany wyłącznie w Nowej Zelandii bądź Australii. Na końcu, jeśli wciąż mamy obawy, warto poprosić sprzedawcę o certyfikat. Każda seria oryginalnego miodu posiada specjalny certyfikat potwierdzający oryginalność.