Migdały kalifornijskie- właściwości i zastosowanie w codziennej diecie
Spożywanie bakalii jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto sięgnąć po migdały kalifornijskie. Te bakalie mają wiele cennych właściwości odżywczych. Warto dowiedzieć się więcej na ich temat i poznać ich zastosowanie w codziennej diecie. Urozmaicony jadłospis to bardzo ważna kwestia dla utrzymania zdrowia, a migdały kalifornijskie sprawdzają się w profilaktyce wielu chorób.
Migdały kalifornijskie – poznaj właściwości odżywcze tych orzechów
Choć migdały zawierają sporą ilość tłuszczu, to należy wiedzieć, że są to tłuszcze, które są pożądane, czyli nienasycone. W związku z tym regularne spożywanie migdałów kalifornijskich wpływa na dobre funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Migdały należy spożywać ze względu na profilaktykę miażdżycy, cukrzycy, zawału czy też udaru mózgu. Dzięki temu można ograniczać poziom złego cholesterolu. Migdały kalifornijskie są cennym źródłem witamin z grupy B i witaminy E. Te orzechy są również bogate w pożądane w diecie odżywcze pierwiastki, między innymi selen, mangan, magnez i cynk. Są bogactwem fitosteroli, flawonoidów, a także amigdaliny, stąd mogą być częścią profilaktyki antynowotworowej. Migdały kalifornijskie warto spożywać ze względu na zawartość witaminy B1, która odgrywa istotną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych. Niedobór tej witaminy może wpływać na zaburzenia funkcji czynności układu nerwowego. Warto wiedzieć, że w 100 g migdałów znajduje się aż 49 g tłuszczów, ale trzeba wiedzieć, że tylko ok. 4 g to kwasy tłuszczowe nasycone. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6. Trzeba dbać o zrównoważoną ilość migdałów w diecie. Już 100 g dostarcza bowiem 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, 71% witaminy B2, 24% B3, 19% B1 oraz 24% folianów. W 100g migdałów zapewniamy sobie ponadto 111% zapotrzebowania na miedź, 94% manganu, 87% magnezu, 65% fosforu, 40% cynku, 38% żelaza i 24% wapnia. Wystarczy jeść garść migdałów 2-3 razy w tygodniu.
Zastosowanie migdałów kalifornijskich w codziennej diecie
Migdały kalifornijskie dostarczają 596 kcal w 100 g. Są to jednak kalorie, które ze względu na własności odżywcze tych bakalii są bardzo potrzebne dla naszego organizmu. Migdały kalifornijskie można spożywać na surowo jako przekąskę. Warto łączyć je z innymi bakaliami, owocami albo płatkami owsianymi. Oczywiście można także zmielić migdały i połączyć z cukrem, a także białkiem. Właśnie w ten sposób powstaje marcepan. Łącząc pokruszone migdały z wodą, można uzyskać tzw. mleko migdałowe. Pokruszone migdały warto dodawać do lodów i innych deserów. Warto sięgać po tę zdrową przekąskę na co dzień i dodawać ją do potraw. W ten sposób można dbać o swoje zdrowie.