Miedź – korzyści zdrowotne, niedobory i źródła
Miedź jest jednym z elementarnych składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Związku z tym, że jest on potrzebny we wszystkich tkankach organizmu, odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu czerwonych krwinek oraz utrzymaniu komórek nerwowych i układu odpornościowego. Poza tym, kooperuje z innymi składnikami w celu tworzenie odpowiedniej ilości kolagenu i absorbowaniu żelaza. Ponadto, odgrywa rolę w produkcji energii. Miedź magazynuje się w najważniejszych narządach wewnętrznych takich jak wątroba, mózg, serce, nerki oraz mięśniach szkieletowych. Warto wiedzieć, że nadmiar oraz niedobór miedzi może wpływać na funkcjonowanie mózgu. Zbyt mała ilość miedzi wiąże się głównie z upośledzeniami pracy mózgu, które doprowadzają do rozwoju chorób tj. choroba Menkesa, Wilsona oraz Alzheimera. Niedobór miedzi zdarza się bardzo rzadko. Jeśli już występuję, to może doprowadzić do chorób układu krążenia i innych trudności z sercem.
Informacje w pigułce
- Miedź jest niezbędna do szeregu funkcji organizmu.
- Niedobór miedzi występuje rzadko, z wyjątkiem szczególnych chorób, takich jak choroba Menkesa czy Alzheimera.
- Stosowanie suplementów miedzi nie jest zawsze konieczna, ponieważ wystarczy spożywać go z naturalnych produktów żywnościowych. Suplementacja może doprowadzić do braku równowagi.
- Nierównowagę miedzi powiązano również z objawami choroby Alzheimera.
- Każdy, kto rozważa suplementację miedzi, powinien najpierw porozmawiać z lekarzem.
Korzyści zdrowotne
Miedź, jak już wiadomo, jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla organizmu człowieka. Wraz z żelazem umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek. Ponadto, pomaga człowiekowi w utrzymaniu zdrowych kości, naczyń krwionośnych, nerwów i funkcji układu odpornościowego, a także przyczynia się do efektywnego wchłaniania żelaza. Warto wiedzieć, że odpowiednia ilość miedzi w diecie może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym i rozwoju osteoporozy.
Układ krążenia
Zbyt mała ilość miedzi w organizmie wiąże się bezpośrednio z wysokimi parametrami cholesterolu i poziomu ciśnienia krwi. Dlatego też, osoby, które cierpią na niewydolność serca powinny korzystać z suplementów miedzi.
Praca neuronów
Kilka lat temu, amerykański naukowiec, badacz oraz chemik opracował i wprowadził do zastosowania sondę fluorescencyjną, której głównym zadaniem było śledzenie ruchów miedzi w komórkach nerwowych i poza tym obszarem. Wnioski z badania przedstawiały się następująco:
- Miedź pełni funkcje przełącznika-impulsu, hamulca dla każdej komórki nerwowej.
- Zbyt duże ilości miedzi, które dostają się do komórek, zmniejszają sygnalizacje neuronów. W momencie spadku poziomu miedzi, ta sama sygnalizacja zostaje wznowiona.
Funkcja odpornościowa
Zbyt mała ilość miedzi może prowadzić do schorzenia, które nazywane jest neuropatią. To choroba, która polega na dużych niedoborach białych krwinek lub neutrofili, które dbają o eliminowanie infekcji. Ściśle z tym związana jest sytuacja, podczas której osoba z niskim poziomem neutrofili jest bardziej narażona na choroby zakaźne.
Osteoporoza
Poważny niedobór miedzi jest ściśle związana z mniejszą gęstością mineralną kości i wyższym ryzykiem rozwoju osteoporozy. Jednakże, nie istnieją jeszcze pewne wyniki badań, które potwierdziłyby związek niedoboru miedzi z źle funkcjonującymi kośćmi.
Produkcja kolagenu
Miedź odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrych poziomów kolagenu i elastyny, głównych składników strukturalnych ciała człowieka. Niedawno przeprowadzone badania potwierdziły, że miedź może mieć właściwości przeciwutleniające oraz to, że wraz z innymi przeciwutleniaczami zapobiega starzeniu się skóry. Bez wystarczającej ilości miedzi organizm nie może zastąpić uszkodzonej tkanki łącznej lub kolagenu, który tworzy bazę dla kości. Niedobory mogą prowadzić do wielu problemów, w tym dysfunkcji stawów, ponieważ tkanki ciała zaczynają się rozkładać.
Artretyzm
Ciągle przeprowadzane badania analizują znaczenie miedzi w kontekście zapobiegania rozwoju zapalenia stawów. Być może wyniki testów dowiedzą o jego spektakularnym wpływie.
Działanie antyoksydacyjne
Miedź może również pełnić funkcję antyoksydacyjną. Co oznacza, że może pomóc w ograniczeniu produkcji wolnych rodników. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i DNA, prowadzić do powstawania nowotworów skóry i innych zaburzeń zdrowotnych.
Poziomy miedzi w organizmie
Zalecana dzienna porcja miedzi wynosi około 1000 mikrogramów dziennie zarówno dla nastolatków jak i dorosłych. Górny limit dla dorosłych od wieku 19 lat i powyżej wynosi 10 tys. Mikrogramów na dobę. Przekroczenie tego limitu może doprowadzić do toksycznych interakcji. Jednak nadmiar miedzi w organizmie człowieka jest bardzo rzadkim stanem.
Niedobór miedzi
Zarówno niedobór jak i nadmiar poziomów miedzi w organizmie człowieka jest stanem bardzo rzadkim. Jeśli jednak już występuję, to jego przyczyna tkwi w pewnych czynnikach genetycznych i zdrowotnych, do których można zaliczyć:
- wady genetyczne metabolizmu miedzi,
- problemy z absorpcją miedzi,
- zbyt wysokie spożycie suplementów cynku lub witamin C,
- niektóre stany, takie jak demielinizacja ośrodkowego układu nerwowego, polineuropatia, mielopatia i zapalenie nerwu wzrokowego.
Związku z tym, że miedź jest przechowywana w wątrobie, niedobory rozwijają się bardzo powoli i ich kontrola musi być regularna.
Cynk i witamina C
Wysokie spożycie cynku – powyżej 150 mg dziennie oraz witaminy C – powyżej 1500 mg dziennie, może wywoływać niedobór miedzi, ponieważ oba te składniki będą konkurować ze sobą podczas wchłaniania w jelicie.
Przyczyny niedoboru u małych dzieci
Niedobór miedzi występuje u niemowląt, które spożywają krowie mleko zamiast zmodyfikowanego. Mleko krowie ma niską zawartość miedzi. Dzieci poniżej 1 roku życia powinny być karmione piersią, a jeśli nie, karmione wyspecyfikowanym środkiem. Mleko krowie nie ma odpowiednich składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju małych dzieci.
Skutki niedoboru
Niski poziom miedzi, występuję bardzo rzadko, ale może doprowadzić do poważnych schorzeń zdrowotnych:
- Niedokrwistości,
- niskiej temperatury ciała,
- złamań kości,
- osteoporozy,
- utraty pigmentacji skóry,
- problemów z tarczycą.
Ponadto, choroby metaboliczne mogą wpływać na sposób wchłaniania witamin i minerałów przez organizm.
Naturalne źródła miedzi
Miedź znajduje się w wielu produktach spożywczych. Dobre źródła to:
- ostrygi i inne skorupiaki,
- pieczywo pełnoziarniste
- zielona fasolka,
- ziemniaki,
- drożdże,
- ciemne zielone liściaste warzywa,
- kakao,
- suszone owoce,
- czarny pieprz,
- orzechy nerkowca oraz migdały.
Większość owoców i warzyw ma niską zawartość miedzi, ale jest obecna w pełnoziarnistych produktach. Pełnowartościowe posiłki powinny zaspokoić wymagane poziomy miedzi.
Miedź
Kliknij i sprawdź ceny!
Suplementy
Obecnie istnieje wiele typów suplementów, których nadrzędnym składnikiem jest miedź. Jednak, dietetycy oraz lekarze zalecają uzyskiwać niezbędne witaminy i minerały ze spożywanej żywności. W ten sposób można zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nierównowagi miedzi w organizmie. Dodatkowo, składniki odżywcze w żywności działają razem, tworząc efekt, który jest bardziej znaczący niż ten uzyskany poprzez oddzielenie pojedynczych składników odżywczych.