Mazurek: charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy

0 163
5/5 - (5 votes)

Mazurek to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kremu, które ląduje na naszych stołach głównie w okresie Świąt Wielkiej Nocy, jednak z powodzeniem można piec je w domowym zaciszu o każdej porze roku. Czym jednak charakteryzuje się mazurek, czy zawiera on jakieś cenne dla naszego zdrowia wartości odżywcze, kto nie powinien spożywać tego ciasta i w jaki sposób można je przygotować w domowej kuchni?

Czym charakteryzuje się mazurek?

Mazurek to tradycyjne Wielkanocne ciasto, które najczęściej powstaje z dwóch warstw ciast różnego rodzaju, jednak z powodzeniem można go przygotować również z jednego rodzaju ciasta. Tradycyjnie pieczone mazurki mają na wierzchu kratownicę, którą wykonuje się z pozostałej części ciasta, jednak coraz częściej odchodzi się od tej tradycji. Mazurki już wiele lat temu zyskały bardzo dużą popularność dzięki temu, iż przekładane są różnymi kremami np. kajmakowym, chałwowym czy też orzechowym, dlatego też nie ma się w zasadzie czemu dziwić, iż dzieciaki wprost za nimi przepadają. Czym jeszcze odznaczają się mazurki? W szczególności tym, iż są one dosyć niskie, ponieważ ich wysokość nie powinna przekroczyć 4 cm. Najczęściej wypieka się je w kształcie prostokąta, jednak można również spotkać mazurki owalne oraz trójkątne.

Wartości odżywcze mazurka

Niestety mazurek, podobnie zresztą, jak i inne ciasta nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych, a proces pieczenia dodatkowo eliminuje większość cennych dla zdrowia witamin. Wprawdzie we wspomnianym cieście można znaleźć nieznaczne ilości witamin A, E oraz B12, jednak biorąc pod uwagę sporą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, to najlepiej nie zjadać tego ciasta w zbyt dużych ilościach. Mazurek to dosyć kaloryczny wypiek, ponieważ w 100 g produktu można znaleźć około 350 kcal, dlatego też osoby, które dbają o swoją sylwetkę, powinny zrezygnować ze spożycia tego deseru. Kto jeszcze nie powinien delektować się smakiem mazurka? Z pewnością osoby, które zmagają się z cukrzycą, chorobami układu sercowo-naczyniowymi oraz otyłością. Spore ilości cukru mogą niestety doprowadzić do rozwoju próchnicy, cukrzycy typu 2, a nawet nadciśnienia tętniczego. Z kolei spora zawartość masła zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz niebezpieczne dla zdrowia i życia choroby serca. Oczywiście w okresie Wielkanocnym można sobie pozwolić na zjedzenie bardzo małego kawałka mazurka, jednak należy pamiętać o tym, aby nie przesadzać z jego ilością.

Mazurek cytrynowy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki wody

Składniki na syrop cytrynowy:

  • 1 cytryna,
  • po 1/2 szklanki cukru i wody

Składniki na krem:

  • 100 g białej czekolady,
  • 150 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sitko, dodając do niej cukier waniliowy, cukier puder oraz miękkie masło. Całość należy posiekać, dodając następnie do mieszanki jajko i zagniatając wszystkie składniki na gładką masę. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem oraz wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. Do małego garnka wsypać cukier, dolać wodę oraz włożyć obraną i pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość należy gotować przez około 30 minut do momentu, aż cytryna stanie się szklista. W międzyczasie można przygotować krem, mieszając ze sobą serek mascarpone z dwiema łyżkami syropu cytrynowego oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej cytryną. Przygotowanym w ten sposób kremem posmarować spód ciasta, układając na wierzchu cytryny oraz schładzając mazurka przez kilka godzin w lodówce.

Mazurek Rafaello

Składniki na spód:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 3 białka,
  • 80 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę:

  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g pralinek Rafaello,
  • 3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, dodając następnie pokrojone w kostkę masło oraz siekając całość do momentu, aż powstanie kruszonka. W następnym kroku do masy dodać żółtka, zagniatając całość na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekąc w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gdy ciasto będzie się piekło można przygotować bezę. W tym celu białka należy ubić na sztywno, dodając do niego bardzo powoli cukier tak, aby powstała puszysta masa. W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę ziemniaczaną ze zmielonymi migdałami, dodając suche składniki do ubitego wcześniej białka. Całość należy bardzo powoli wymieszać łyżką, wykładając masę na upieczony wcześniej kruchy spód. Ciasto wraz z masą wstawić do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, można przygotować polewę. Czekoladę podzielić na mniejsze części, roztapiając ją razem ze śmietaną i dodając do niej następnie sok z cytryny. Gdy powstanie gładka masa tak przygotowaną polewą polać ciasto, posypując je wiórkami kokosowymi oraz układając na jego wierzchu pralinki Rafaello. Całość należy schłodzić przez około godzinę i gotowe.

Fit mazurek

Składniki na ciasto i dekorację:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g oleju kokosowego bio,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 opakowania płatków migdałowych,
  • gotowa polewa czekoladowa

Składniki na krem:

  • 200 g masła orzechowego (bez dodatków),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek syropu klonowego

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sitko i wsypać do miski, dodając do niej następnie olej kokosowy i miksując całość do momentu, aż powstanie kruszonka. W następnym kroku dodać proszek do pieczenia, syrop klonowy oraz ekstrakt waniliowy miksując wszystkie składniki na gładką masę. Tak przygotowane ciasto uformować w kulkę, owijając folią i umieszczając w lodówce na około 45 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładając je następnie do formy i piekąc w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Gdy ciasto będzie się piekło można przygotować krem. Masło orzechowe należy wymieszać z sokiem z cytryny i syropem klonowym, rozsmarowując tak powstałą masę na kruchym spodzie. Mazurka można udekorować gotową polewą czekoladową oraz płatkami migdałowymi.

Mazurek chałwowy

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji,
  • kilka sztuk orzechów włoskich

Składniki na masę chałwową:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g chałwy waniliowej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki śmietany 36%

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko i wsypać do miski, dodając do niej cukier, mąkę ziemniaczaną oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość rozetrzeć palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki należy następnie dodać jajko, zagniatając ciasto na gładką masę, formując je na kształt kuli, owijając folią oraz wstawiając do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach i ponownie wsadzić do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi, należy wstawić je do piekarnika nastawionego na temperaturę 200 stopni Celsjusza na około 30 minut. Orzechy włoskie zmielić przy pomocy blendera, dodając do nich cukier, śmietankę oraz chałwę. Całość zmiksować na gładką masę, przekładając ją następnie do garnka i zagotowując. Tak przygotowanym kremem wysmarować upieczony wcześniej spód, ozdabiając całość rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą oraz pokruszonymi kawałkami orzechów włoskich.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.