Masło orzechowe: wartości odżywcze, właściwości, rodzaje, zastosowanie
Masło orzechowe zaliczane jest wprawdzie to grona bardzo kalorycznych produktów spożywczych, jednak z uwagi na zawartość samych orzechów może stanowić zdrowy składnik codziennej diety. Oczywiście sklepowe półki uginają się od ciężaru masła orzechowego, jednak w większości przypadków takie produkty zawierają wiele niezdrowych dodatków takich jak cukier oraz utwardzony tłuszcz roślinny. Prawdziwe masło orzechowe powinno zawierać wyłącznie prażone orzeszki arachidowe oraz odrobinę soli. Czy warto jednak włączyć do codziennej diety masło orzechowe, czy powstaje ono wyłącznie z orzechów arachidowych, jakie zawiera wartości odżywcze i w jaki sposób można je wykorzystać w kuchni?
Czym jest masło orzechowe?
Masło orzechowe to produkt spożywczy, który produkowany jest z uprażonych orzechów, najczęściej tych arachidowych, jednak można również spotkać masła produkowane z migdałów lub nerkowców. Orzechy arachidowe należą od dłuższego czasu do najtańszych na rynku orzechów, dlatego też zdecydowana większość masełek powstaje właśnie tych orzechów.
Wartości odżywcze i właściwości masła orzechowego
Masło orzechowe, które nie zawiera żadnych dodatków w postaci cukru oraz utwardzonego tłuszczu roślinnego, czyli najlepiej takie wyprodukowane w domowym zaciszu, może stanowić zdrowy element naszej codziennej diety, gdyż zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Masło orzechowe zawiera dosyć duże ilośći białka (pełnowartościowego), dlatego też powinny po nie sięgać w szczególności te osoby, które przebywają na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem znajdującym się w maśle orzechowym są nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, omega-6 i omega-9, które pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, spowalniają proces starzenia się skóry, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, wykazują właściwości antynowotworowe, a także dbają o nasze serce. Wśród korzystnych dla naszego zdrowia substancji w maśle orzechowym można również znaleźć
- antyoksydanty, które pomagają wyregulować stężenie glukozy we krwi, a także zapobiegają wystąpieniu niebezpiecznych chorób serca
- tryptofan, czyli aminokwas wpływający pozytywnie na koncentrację, a także poprawiający pracę mózgu
- błonnik, który pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny, wzmagając tym samym metabolizm oraz poprawiając trawienie. Błonnik obecny w maśle orzechowym wspomaga proces odchudzania, ponieważ dostając się do żołądka, pomaga zwiększyć uczucie sytości.
- witaminę E, która nie bez przyczyny nazywana jest witaminą młodości, ponieważ walcząc z wolnymi rodnikami, pomaga opóźnić proces starzenia się skóry, a także chroni nasze DNA, zapobiegając rozwojowi niebezpiecznych nowotworów
Rodzaje maseł orzechowych
Najpopularniejszym masłem jest oczywiście to produkowane z orzechów arachidowych, jednak z uwagi na niekorzystny stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 po masło to lepiej nie sięgać zbyt często, jednak istnieje jeszcze inne wyjście z tej sytuacji, a mianowicie wprowadzenie do swojej codziennej diety większej ilości produktów spożywczych bogatych w kwasy omega-3. Oprócz masła z orzechów arachidowych w sklepach można znaleźć również inne masła produkowane z migdałów, nerkowców, orzechów brazylijskich, orzechów laskowych oraz orzechów włoskich. Każde z tych maseł charakteryzuje się nieco inną zawartością składników odżywczych, smakiem oraz właściwościami, dlatego też warto po nie sięgać zamiennie, przygotowując je najlepiej w domowym zaciszu. Dlaczego? Przede wszystkim z tego względu, gdyż domowe masło orzechowe nie zawiera żadnych zbędnych substancji, a oprócz tego jego cena będzie znacznie niższa, a jak wiadomo orzechy nie należą niestety do najtańszych produktów.
Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu masła orzechowego?
Podczas zakupu masła orzechowego w sklepie najważniejsze jest to, aby bacznie przyjrzeć się jego składowi, ponieważ im większa ilość orzechów w takim produkcie, tym lepiej dla naszego zdrowia. Najlepszym masłem będzie oczywiście to, które zawiera w 100% wyłącznie orzechy i pozbawione jest całkowicie takich niezdrowych dodatków jak utwardzony tłuszcz roślinny, cukier, czy też syrop glukozowo-fruktozowy. W supermarketach niestety takiego produktu można szukać z lupą, dlatego też masło orzechowe najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub też przygotować samodzielnie w domu.
Masło orzechowe
Kliknij i sprawdź ceny!
Domowe masło orzechowe
Składniki:
- 700 g orzechów ziemnych,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nieprażone orzeszki ziemne wrzucić na patelnię na kilka minut, prażąc je na złoty kolor. Tak przygotowane orzechy zmielić przy pomocy blendera ok. 4-5 razy w zależności od tego, jaką konsystencję masła chce się uzyskać. Jeśli masło ma mieć jednolitą i gładką konsystencję, to należy zmielić je 5 razy, jeśli jednak chce się uzyskać masło o chropowatej strukturze, to 3 mielenia powinny w zupełności wystarczyć. Gdy masło będzie już gotowe można dodać do niego szczyptę soli, aby nadać mu nieco innego smaku.
Pralinki z masłem orzechowym
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady,
- odrobina gruboziarnistej soli morskiej,
- 10 łyżeczek masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. W foremce przeznaczonej do produkcji muffinek rozłożyć papilotki, wkładając do każdej z nich łyżkę płynnej czekolady oraz płaską łyżeczkę masła orzechowego, przykrywając go ponownie łyżką czekolady. Całość należy posypać odrobiną soli, wkładając pralinki do lodówki, aby stężały.
Ciasto marchewkowe z masłem orzechowym
Składniki:
- 45 g mąki jaglanej,
- 135 g mąki owsianej,
- 200 g startej marchwi (na drobnych oczkach),
- 100 g cukru kokosowego,
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
- 240 ml mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 10 łyżek masła orzechowego
Składniki na polewę:
- 2 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka cukru kokosowego,
- odrobina mleka,
- 30 g odżywki białkowej waniliowej
Sposób przygotowania:
Masło orzechowe roztopić a piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Mąkę owsianą wymieszać z mąką jaglaną, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem kokosowym oraz szczyptą soli. W osobnej miseczce wymieszać mleko z jakiem, przelewając je do przygotowanych wcześniej suchych składników. Do masy dodać roztopione masło orzechowe oraz startą marchewkę mieszając całość, aż wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelewając do niej ciasto oraz piekąc je przez pół godziny. W małej misce zmiksować składniki na polewę, wlewając tyle mleka, aby polewa nie była ani za gęsta, ani za rzadka. Tak przygotowaną polewą można polać ciasto po jego przestygnięciu.
Lody z masłem orzechowym
Składniki:
- 250 g masła orzechowego,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki śmietany 36%,
- 1/3 szklanki cukru brązowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki waniliowego ekstraktu
Sposób przygotowania:
Do małego garnka włożyć masło orzechowe oraz wlać mleko, podgrzewając całość do momentu, aż obydwa składniki połączą się ze sobą. Następnie dodać do garnka dodać pozostałe składniki, podgrzewając całość na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści (należy przez cały czas mieszać). Całość zdjąć z palnika, wystudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Tak przygotowaną mieszankę na drugi dzień przelać do maszyny do lodów, przełożyć następnie do plastikowego pojemniczka i włożyć do zamrażarki. Lody gotowe!