Mąka kokosowa: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy
Maka kokosowa stanowi świetną alternatywę dla mąki pszennej oraz żytniej, ponieważ zawiera dosyć duże ilości cennego dla zdrowia błonnika, a oprócz tego nie zawiera glutenu, czyli substancji, która nie jest wskazana do spożycia przy nietolerancji glutenu.
Z uwagi na dosyć szerokie zastosowanie oraz liczne właściwości zdrowotne po mąkę kokosową sięgają nie tylko weganie, wegetarianie oraz chorzy na celiakię, ale również wszystkie te osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. W jaki jednak sposób powstaje mąka kokosowa, jakie ma wartości odżywcze, jak wpływa na nasze zdrowie i w jaki sposób można wykorzystać ją w kuchni?
Czym jest mąka kokosowa?
Mąka kokosowa to tak naprawdę produkt uboczny powstający podczas produkcji mleka oraz oleju kokosowego. Zazwyczaj ma formę drobnego proszku i odznacza się lekkim aromatem oraz posmakiem kokosa, jednak w odróżnieniu od niego nie jest zbyt słodka. Dzięki temu można wykorzystać ją zarówno podczas przygotowywania słodkich deserów, jak i wytrawnych dań.
Z powodzeniem mąkę kokosową można zastąpić mąkę pszenną, żytnią lub kukurydzianą, biorąc jednak pod uwagę fakt, iż opisywana mąka charakteryzuje się specyficznymi wymaganiami. Z jakiego jednak kraju importujemy mąkę kokosową? Egzotycznym krajem, który może poszczycić się produkcją mąki kokosowej na szeroką skalę są Filipiny, skąd wspomniana mąka trafia nie tylko do krajów europejskich, ale również do Ameryki Północnej oraz Południowej.
Wartości odżywcze mąki kokosowej
Mąka kokosowa to nic innego jak wysuszone i zmielone w drobny pył płatki kokosowe pochodzące wprost z wnętrza orzecha kokosowego. W 100 g mąki znajduje się około 330 kcal i pod względem kaloryczności wypada ona dosyć korzystnie na tle pozostałych mąk, czyli mąki pszennej, kukurydzianej czy też żytniej.
Z uwagi na fakt, iż nie zawiera glutenu, może być z powodzeniem spożywana przez osoby, które nie tolerują tego składnika. W mące kokosowej można znaleźć dosyć spore ilości błonnika, a także białko, średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, fosfor, potas oraz magnez.
Właściwości lecznicze mąki kokosowej
Mąka kokosowa stanowi świetną alternatywę dla innych dostępnych na rynku mąk, dlatego też warto wprowadzić ją do codziennego menu, dodając ją do wielu potraw zarówno tych słodkich, jak i słonych. Z uwagi na fakt, iż jest ona zaliczana do grona nisko-węglowodanowych mąk, to poleca się ją do spożycia wszystkim tym osobom, które zmagają się z problemem zaburzonej gospodarki cukrowej. Jak zostało wspomniane nieco wcześniej, mąka kokosowa pozbawiona jest całkowicie glutenu, dzięki czemu sprawdza się idealnie w diecie wszystkich tych osób, które mają problem z nietolerancją glutenu lub są uczulone na ten składnik. Kolejnym cennym składnikiem obecnym w mące kokosowej jest błonnik, który wspomaga walkę z nadmiarem kilogramów, dlatego też wszystkie osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowej wagi powinny nieco bliżej zaprzyjaźnić się z opisywaną mąką. Obecny w mące kokosowej błonnik wspomaga usuwanie z organizmu zbędne produktów przemiany materii oraz toksyny, poprawiając tym samym metabolizm oraz eliminując nieprzyjemne zaparcia prowadzące do rozwoju hemoroidów. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe właściwości produktu, to warto wiedzieć, iż mąka kokosowa:
- pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom glukozy we krwi,
- reguluje zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego,
- zapobiega rozwojowi nowotworów układu pokarmowego,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
Zastosowanie mąki kokosowej w kuchni
Z uwagi na fakt, iż mąka kokosowa ma delikatny posmak orzecha kokosowego i nie jest zbyt słodka, to można ją wykorzystać podczas przygotowywania nie tylko deserów, ale również wytrawnych potraw. Z uwagi na dosyć sporą zawartość błonnika mąka kokosowa podczas gotowania pochłania dosyć duże ilości wody i staje się dosyć gęsta. Podczas przygotowywania potraw z mąki kokosowej najlepiej mieszać ją z innymi mąkami. Z powodzeniem można nią zagęszczać sosy oraz zupy. Nadaje się również idealnie do wypieku ciast i ciasteczek, nisko-węglowodanowego chleba, pizzy oraz naleśników. Podczas pieczenia deserów z mąką kokosową należy jednak pamiętać o tym, aby zmieszać ją z odpowiednią ilością wody. Najlepiej używać ich w stosunku 1:1, przykładowo na 3 łyżki mąki kokosowej dodać 3 łyżki wody. Bardzo ważny jest również sposób przechowywania mąki kokosowej, dzięki czemu zbyt szybko się nie zepsuje (z uwagi na fakt, iż bardzo szybko wchłania wilgoć). W jaki jednak sposób należy ją przechowywać? Najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym i suchym miejscu.
Czy mąkę kokosową można przygotować w domu?
Mąkę kokosową można bez problemu zakupić obecnie w każdym sklepie ze zdrową żywnością, jednak można ją również przygotować w domowym zaciszu. Poniżej można zapoznać się z bardzo prostym do wykonania przepisem.
Mąka kokosowa
Kliknij i sprawdź ceny!
Przepis na domową mąkę kokosową
Składniki:
- 1 opakowanie wiórków kokosowych (200g),
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe należy zalać 1,2 l wody, pozostawiając je zamoczone w wodzie na całą noc. Następnego dnia wiórki z wodą należy podgrzać, przelewając następnie do blendera i miksując przez kilka minut. Powstałą masę należy przelać przez sitko lub gazę, wyciskając bardzo dokładnie miąższ. Odciśnięte wiórki należy ponownie zalać pozostałą ilością wody, ponownie miksując i przelewając przez gazę. Tak przygotowane wiórki należy następnie rozprowadzić na blaszce, susząc je w piekarniku nastawionym na 100 lub 80 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny (najlepiej z termoobiegiem), pamiętając jednak o tym, aby od czasu do czasu przemieszać wiórki. Po upływie wyznaczonego czasu wiórki należy wyjąć z piekarnika, ostudzić oraz zblendować na proszek. Tak przygotowaną mąkę kokosową można od razu wykorzystać lub przełożyć do słoika.
Przepis na naleśniki z mąki kokosowej
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka śmietanki 36%,
- 1 laska wanilii lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki cukru (najlepiej kokosowego),
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli, o
- lej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka należy ubić z ekstraktem waniliowym oraz śmietanką na gładką masę. W drugiej misce należy wymieszać ze sobą cukier, mąkę kokosową, sodę oraz sól. Do tak przygotowanych suchych składników należy bardzo powoli dolewać przygotowaną wcześniej mokrą mieszankę, mieszając całość bardzo dokładnie. Na rozgrzaną patelnię należy wylać odrobinę oleju, smażąc następnie na niej naleśnikowe placuszki (o wybranej grubości). Ciasto należy smażyć z jednej i drugiej strony przez kilka minut tak, aby się nie przypaliło. Przygotowane w ten sposób naleśniki można podawać z owocami, bitą śmietaną lub słodkim sosem.