Kumkwat: pochodzenie, charakterystyka, właściwości, zastosowanie w kuchni
Pomarańcze i mandarynki to jedne z najpopularniejszych owoców egzotycznych, które lądują na naszych talerzach niemal każdego dnia. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku spokrewnionego z nimi kumkwatu, który wygląda niemal identycznie jak one, jednak w odróżnieniu od nich posiada w pełni jadalną skórkę. Z
tego też względu powinien gościć w naszym menu znacznie częściej niż mandarynki i pomarańcze, jednak stosunkowo niedawno zaczął pojawiać się na naszych sklepowych półkach. Czym jednak charakteryzuje się kumkwat, dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu i w jaki sposób można wykorzystać go w kuchni?
Pochodzenie i charakterystyka owocu
Kumkwat to typowo egzotyczny owoc, który swoim wyglądem przypomina miniaturową pomarańczę. Owoce kumkwatu rosną na niewielkim krzewie lub drzewie, które pochodzi z Azji (a pisząc ściślej to z Chin), jednak w połowie XIX wieku roślinę sprowadził do Europy szkocki botanik Robert Fortune. To właśnie na jego część najpopularniejszą odmianę kumkwata nazwano kilkadziesiąt lat później „Fortunella margarita„.
Obecnie kumkwaty uprawiane są nie tylko w Chinach, ale również w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej, a także w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Z uwagi na wymagania klimatyczne uprawa kumkwatu w Polsce nie jest niestety możliwa, dlatego też owoce rośliny musimy eksportować z innych krajów europejskich. Kumkwaty rosną na kilkumetrowych krzewach, które mają kolczaste gałęzie oraz eliptyczne liście.
Kumkwat cytrusom nierówny
Kumkwat to owoc, który zaliczany jest do egzotycznych cytrusów, jednak w odróżnieniu od pomarańczy, mandarynek oraz cytryn posiada bardzo miękką i cienką skórkę, którą bez obaw można spożywać. Sam owoc charakteryzuje się nieco kwaśno-gorzkim smakiem, jednak w połączeniu ze słodką skórką swoim kubkom smakowym można zafundować prawdziwą ucztę smaków.
Odmiana Fortunella margarita bardzo dużą popularnością cieszy się w Grecji (w szczególności na wyspie Korfu), ponieważ stanowi lokalny smakołyk. Warto jednak wiedzieć o tym, iż równie popularną odmianą jest Fortunella japonica, której owoce mają kulisty kształt oraz dosyć kwaśny smak. Na straganach w rejonie Morza Śródziemnego można bez problemu zakupić nie tylko świeże owoce, ale również różnego rodzaju przetwory.
Na które z nich warto jednak zwrócić uwagę? Zdecydowanie na wszystkie, ponieważ zarówno likier z kumkwatów, jak i kumkwaty kandyzowane, te znajdujące się w syropie, a także konfitury i dżemy odznaczają się niezwykłym smakiem, który powinien przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Niestety znalezienie takich smakołyków na polskich sklepowych półkach może sprawić wiele problemów, jednak nie oznacza to, iż są one niedostępne.
Gdzie jednak należy szukać kumkwatowych przetworów? Z pewnością można je znaleźć w wielu sklepach internetowych, jednak okazjonalnie pojawiają się również w supermarketach w szczególności podczas tzw. tygodni z kuchnią grecką.
Wartości odżywcze kumkwatu
Kumkwat to prawdziwa skarbnica cennego dla zdrowia potasu, jednak w produkcie tym można również znaleźć witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także wapń, magnez oraz fosfor. Z uwagi na fakt, iż kumkwaty nie zawierają zbyt wielu kalorii oraz cukrów prostych, to mogą być spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej.
Dodatkowym ich atutem jest błonnik, który pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, a także toksyny. Niestety w Polsce owoce kumkwatu w porównaniu z pomarańczami oraz mandarynkami nie należą do najtańszych, jednak raz na jakiś czas warto zafundować sobie odrobinę luksusu, kupując kilka sztuk wspomnianego owocu.
Uprawa rośliny w przydomowym ogródku nie jest niestety możliwa z uwagi na panujący w Polsce klimat, jednak w domowych warunkach w niewielkiej donicy jest to jak najbardziej możliwe, jednak aby zobaczyć na swoim drzewku pierwsze owoce, należy uzbroić się w cierpliwość.
Właściwości lecznicze kumkwatu
Kumkwat dzięki dosyć dużej zawartości witaminy C wspomaga walkę z dosyć nieprzyjemnymi objawami przeziębienia takimi jak uporczywy kaszel oraz katar.
Regularne spożycie tego owocu w okresie jesienno-zimowym pomaga zwiększyć naszą odporność, dzięki czemu organizm może w naturalny sposób zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje. Z kolei witamina E zwana witaminą młodości, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za przedwczesne starzenie się skóry, a także bierze czynny udział w transporcie tlenu do wszystkich komórek organizmu.
Kolejną cenną substancją znajdującą się w kumkwacie jest witamina A, która wpływa bardzo korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także zwalcza różnego rodzaju wykwity skórne i wzmaga apetyt (z tego też względu warto podawać ją niejadkom).
Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu owoców?
Choć kumkwat nie jest w Polsce zbyt popularnym owocem, to jednak można znaleźć go w wielu supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Podczas jego zakupu niezwykle ważne jest to, aby przyjrzeć się bacznie jego skórce, która powinna być lśniąca i pozbawiona plam oraz przebarwień.
Jeśli chodzi natomiast o przechowywanie owocu, to w temperaturze pokojowej można trzymać go przez co najwyżej 5 dni, natomiast w lodówce nawet przez 3 tygodni (wiele osób jest jednak zdania, iż żadnych owoców cytrusowych nie powinno się przechowywać w lodówce).
Zastosowanie kumkwatu w kuchni
Kumkwat najlepiej spożywać na surowo wraz ze skórką, pamiętając jednak o tym, aby bardzo dokładnie umyć go gorącą wodą (najlepiej przy użyciu szczoteczki), ponieważ jego powierzchnia pryskana jest różnymi środkami przedłużającymi jego trwałość.
Dosyć dużą popularnością zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego cieszą się zarówno kumkwaty kandyzowane, jak i te w słodkim syropie. Z powodzeniem można dodawać go do galaretek, sałatek, ciast, ciasteczek, sorbetów, lodów oraz koktajli.
Owoc bardzo dobrze komponuje się z mięsami, grzanym winem oraz takimi przyprawami jak cynamon, imbir oraz chili. Z kumkwatu można przygotować ponadto przepyszną marmoladę, którą można smarować świeże pieczywo.
Przepis na marmoladę z kumkwatu
Składniki:
- 400 g owoców kumkwatu,
- 4 mandarynki,
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
- 150 ml naturalnego miodu
Sposób przygotowania:
Owoc kumkwatu należy przekroić na cztery części, usuwając z niego wszystkie nasiona. Z uwagi na fakt, iż kumkwat posiada charakterystyczną goryczkę, to należy go na dobę wstawić do lodówki, aby się jej pozbyć. Drugiego dnia owoce kumkwatu należy pokroić w drobną kostkę, podobnie zresztą jak skórkę z mandarynek. Jeśli chodzi natomiast o mandarynkowy miąższ, to należy wycisnąć z niego jak największą ilość soku. Do garnka należy włożyć pokrojone kumkwaty, skórę z mandarynek, sok z pomarańczy i z mandarynek, a także miód. Całość należy gotować na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż marmolada zgęstnieje i gotowe.