Kozieradka: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni i w kosmetyce
Kozieradka nazywana inaczej grecką koniczyną to roślina, której cenne dla zdrowia właściwości lecznicze wykorzystywane były już kilka wieków temu, jednak po dziś dzień wiele osób korzysta z jej dobrodziejstw. Kozieradka pomaga m.in. załagodzić objawy choroby wrzodowej, zmniejszyć stężenie zarówno cholesterolu, jak i cukru we krwi, a także oddziałuje bardzo korzystnie na wygląd zewnętrzny.
Warto jednak wiedzieć o tym, iż kozieradka znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w naturalnej medycynie i kosmetyce, ale również w kuchni. Jakie jednak cenne dla zdrowia i urody właściwości wykazuje kozieradka i w jaki sposób można ją stosować?
Wartości odżywcze kozieradki
Nasiona kozieradki zawierają dosyć duże ilości błonnika (wspomaga on oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii) oraz białka, a jeśli chodzi o ich kaloryczność, to w 100 g produktu znajduje się około 323 kcal. Jakie jeszcze cenne dla zdrowia substancje znajdują się w kozieradce? W roślinie tej można również znaleźć:
- witaminę A,
- kwas foliowy,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- cynk, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód, a także magnez.
Kozieradka na wrzody żołądka i dla zdrowej wątroby
Frakcje polisacharydowe obecne zarówno w maceracie, jak i w ekstrakcie wodnym z nasion kozieradki wspomagają leczenie wrzodów żołądka, ponieważ okrywają jego zmienioną zapalnie błonę śluzową, tworząc na jej powierzchni ochronny płaszcz.
Dzięki temu jest ona w idealny sposób zabezpieczona przed różnego rodzaju czynnikami drażniącymi a obecny do tej pory obrzęk, ulega zmniejszeniu. Warto również wiedzieć o tym, iż regularnie spożywane nasiona kozieradki wspomagają ochronę komórek wątroby, dlatego też osoby zmagające się z chorobami tego narządu nie powinny zapominać o wspomnianej roślinie.
Kozieradka na cholesterol i cukrzycę
Znajdujące się w nasionach kozieradki saponiny steroidowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, ponieważ nasilają jego metabolizm, a także przemianę do postaci kwasów żółciowych. Dzięki temu ewentualne ryzyko rozwoju miażdżycy, a także bardzo niebezpiecznych chorób serca zostaje zminimalizowane, dlatego też po nasiona kozieradki powinny sięgać w szczególności osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Z kolei substancje śluzowe będące nieodłącznym elementem rośliny pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi, jednak należy pamiętać o tym, aby spożywać je w formie kleiku, ponieważ w takiej właśnie postaci wykazują największą skuteczność.
Kozieradka na apetyt
W obecnych czasach coraz większa liczba osób zaczyna dbać o swoją wagę, stosując różnego rodzaju kuracje odchudzające, jednak w społeczeństwie można znaleźć osoby, którym zależy na odmiennym efekcie. Niedowaga to bardzo poważny problem, z którym należy walczyć, a pomocne w tym przypadku mogą okazać się zmielone nasiona kozieradki.
W jaki jednak sposób działa ona na organizm? Spożyta przed posiłkiem pomaga poprawić apetyt, dzięki czemu możliwe jest zwiększenie porcji każdego dania bez uczucia przejedzenia.
Kozieradka na kobiece problemy
Izoflawony znajdujące się w nasionach kozieradki działają niemal identycznie jak kobiece estrogeny, ponieważ pomagają załagodzić bardzo nieprzyjemne objawy pojawiające się podczas miesiączki.
Kozieradkę do swojego codziennego menu powinny również wprowadzić kobiety będące w okresie menopauzy, ponieważ znajdujące się w tej roślinie substancje redukują zmiany nastroju, a także uderzenia gorąca.
Kozieradka na mały biust
Kozieradka wpływając pozytywnie na kobiecy układ hormonalny, może nieznacznie przyczynić się do powiększenia biustu, jednak maksymalnie o kilkanaście milimetrów. W sieci można znaleźć wiele wpisów mówiących o tym, że regularne spożycie nasion kozieradki pomoże powiększyć biust nawet o kilka rozmiarów, jednak w rzeczywistości nie wygląda to niestety tak kolorowo.
Przyjmowanie kozieradki, a także stosowanie masażu piersi przy pomocy odpowiednich kosmetyków może nieznacznie powiększyć biust, jednak o spektakularnym efekcie nie ma niestety mowy.
Zastosowanie kozieradki w kuchni
Wysuszone i zmielone nasiona kozieradki w polskiej kuchni nie są raczej stosowane, jednak kuchnia azjatycka bardzo ceni sobie tę właśnie przyprawę. W jaki jednak sposób można ją wykorzystać? Najlepiej dodając ją do zup, sałatek, makaronu, zapiekanek, dressingów, a także jako dodatek do mięs i ryb.
Przed dodaniem nasion kozieradki do przygotowywanej potrawy należy je lekko uprażyć, pozbywając się tym samym specyficznej goryczki, która mogłaby pogorszyć smak dania. Oprócz nasion można również wykorzystać świeże kiełki lub liście kozieradki (niestety dosyć ciężko je zdobyć), które nadają się idealnie jako dodatek do sałatek oraz soków i koktajli.
Zastosowanie kozieradki w kosmetyce
Nasiona kozieradki w formie okładów pomagają załagodzić stany zapalne skóry, a także takie zmiany jak owrzodzenia oraz ropnie. W jaki jednak sposób można przygotować leczniczy okład ze wspomnianej rośliny? Wystarczy w tym celu zaopatrzyć się w 1 łyżkę zmielonych nasion kozieradki oraz 1 szklankę gorącej wody. Obydwa składniki należy ze sobą bardzo dokładnie wymieszać, gotując następnie w garnuszku pod przykryciem przez około 3 minuty. Po ściągnięciu garnka z palnika mieszankę należy wystudzić, namaczając następnie gazę w powstałym wywarze i przykładając ją do zmienionej chorobowo skóry.
Aby efekty były jak najlepsze, okłady należy wykonywać od 2 do 3 razy dziennie. Leczniczy odwar z kozieradki może również zostać wykorzystany do przemywania skóry tłustej, trądzikowej oraz łojotokowej, zmniejszając tym samym produkcję sebum, które w nadmiarze zatyka ujścia gruczołów łojowych, doprowadzając tym samym do pojawiania się na skórze pryszczy, grudek oraz krostek. Z pewnością niewiele osób wie o tym, iż kozieradka w zbawienny sposób wpływa na włosy i skórę głowy, zapobiegając wypadaniu kosmyków, a także stymulując ich wzrost. W jaki jednak sposób można wzmocnić włosy przy pomocy kozieradki? Przygotowując z jej nasion leczniczą wcierkę.
Kozieradka
Kliknij i sprawdź ceny!
Przepis na wcierkę przeciwko wypadaniu włosów
Przygotowanie takiej wcierki jest niezwykle proste, jednak najważniejsze jest to, iż w odróżnieniu od gotowych produktów zawiera ona wyłącznie naturalne substancje, dzięki czemu nie powoduje podrażnień ani reakcji alergicznych.
Aby przygotować taką wcierkę, należy 3 łyżki zmielonych nasion kozieradki (do kupienia w każdej aptece i sklepie zielarskim) zalać 150 ml wody, zagotowując następnie mieszankę i odstawiając następnie do wystudzenia. Tak przygotowaną wcierkę należy zaaplikować na włosy i skórę głowy, owijając następnie kosmyki folia oraz ręcznikiem. Po upływie 3 godzin mieszankę należy bardzo dokładnie zmyć szamponem, powtarzając zabieg raz na tydzień. Już po miesiącu stosowania kuracji można zaobserwować pierwsze efekty, jednak należy pamiętać o tym, aby wcierkę stosować systematycznie.