Kotlety mielone: skład, wartości odżywcze, przygotowanie
Kotlety mielone do jedno z najpopularniejszych w naszym kraju dań, ponieważ przepadają za nimi nie tylko dorośli, ale również dzieci. Niestety są one tak samo kaloryczne, jak kotlet schabowy, dlatego też nie powinny zbyt często lądować na naszym talerzu. Tradycyjne kotlety mielone powstają z mielonego mięsa wieprzowego, które jak wiadomo, zawiera dosyć duże ilości niezdrowego tłuszczu. Wielu osobom wydaje się zatem, iż świetną alternatywą dla takich kotletów mogą być kotlety drobiowe, jednak podczas procesu smażenia, wchłaniają one bardzo duże ilości tłuszczu. Czy należy zatem unikać kotletów mielonych, czy można raz na jakiś czas się na nie skusić? Jakie wartości odżywcze znajdują się w takich kotletach i w jaki sposób można je przygotować w domowym zaciszu?
Czym są kotlety mielone i z czego się składają?
Kotlety mielone to tak naprawdę zmielone mięso wieprzowe, drobiowe lub wieprzowo-wołowe, które następnie formowane jest w odpowiedni kształt oraz smażone na patelni. Do przygotowywanych kotletów mielonych można z powodzeniem dodawać różnego rodzaju dodatki takie jak np. posiekany koperek, grzyby lub ser. Tradycyjne kotlety mielone składają się zazwyczaj ze zmielonego mięsa, jajka, namoczonej w mleku bułce, posiekanej i podsmażonej na patelni cebuli, a także soli i pieprzu. Wiele osób modyfikuje jednak ten przepis, dodając do kotletów również przeciśnięty przez praskę czosnek lub majeranek. Dosyć ciekawym pomysłem jest również formowanie niewielkich kotlecików na kształt kuli i podawanie ich wraz z sosem pomidorowym.
Najlepsze mięso na kotlety?
Przygotowanie pysznego kotleta mielonego to nie lada wyzwanie dla niejednej osoby, ponieważ niestety kotlet kotletowi nierówny. Metodą prób i błędów można w końcu za którymś razem przygotować przepyszny kotlet, jednak należy pamiętać o tym, iż jego smak uzależniony jest głównie od wyboru odpowiedniego mięsa. Aby kotlety nie były zbyt suche i twarde lepiej nie sięgać po samo mięso drobiowe, mieszając je najlepiej z niewielką ilością wieprzowiny. Dzięki tłuszczowi obecnemu w wieprzowinie kotlety mielone stają się miękkie oraz pulchne, dosyć dobrze się formują i podczas smażenia nie dochodzi do ich rozpadu. Podczas mielenia mięsa na kotlety mielone warto w prawidłowy sposób połączyć ze sobą odpowiednie rodzaje mięsa. Jakie zatem są najlepsze połączenia? Łopatkę wieprzową warto wymieszać z mięsem drobiowym, szynką lub chudą wołowiną, natomiast karkówkę razem z szynką wieprzową. Gotowe mięso mielone można obecnie zakupić w niejednym dyskoncie spożywczym lub supermarkecie, jednak jest ono zazwyczaj wątpliwej jakości, dlatego też lepiej zmielić je samodzielnie w domu zaopatrując się jedynie w specjalną maszynkę do mielenia.
Paczkowane mięso mielone
Zakup gotowego mięsa mielonego w sklepie wydaje się dosyć prosty, jednak nic bardziej mylnego. Podczas zakupu takiego opakowania należy bacznie przyjrzeć się wszystkim informacjom znajdującym się na etykiecie, ponieważ mięso mięsu nierówne. W wielu paczkach zawartość mięsa może być niewielka, jednak dosyć często można spotkać się również z produktami zawierającymi mom, czyli bezwartościowe mięso oddzielone mechanicznie. Kiedy zatem można mieć pewność, że w mięsie mielonym znajduje się wartościowe mięso, a nie jakiś odpad? Po etykiecie, na której powinna widnieć informacja „mięso mielone”. W takim przypadku mamy pewność, iż w opakowaniu znajduje się co najmniej 99% mięsa. Na niektórych produktach można również zauważyć takie hasła jak „mięso garmażeryjne„ lub „mielonka„, jednak w takim przypadku w opakowaniu znajdują się nieznaczne ilości mięsa, przy dużym udziale wody, wypełniaczy oraz konserwantów, dlatego też takiemu „mięsu„ należy podziękować.
Wartości odżywcze mięsa mielonego
Mięso mielone przygotowane z bardzo dobrej wołowiny, które smażone jest na patelni, jednak bez użycia oleju rzepakowego ma około 200 kcal i zawiera dosyć duże ilości białka oraz tłuszczu. Z tego też względu lepiej nie smażyć go na oleju roślinnym, gdyż zarówno jego kaloryczność, jak i zawartość tłuszczu zwiększy się o co najmniej kilka procent. Pomimo tego, iż takie kotlety mielone zawierają w sobie pewną ilość niezdrowego tłuszczu, to można jednak w nich znaleźć również wiele cennych składników odżywczych. Jakich? W szczególności witaminy A, D, E, K, z grupy B, a także takie minerały jak fosfor, potas, cynk, wapń, żelazo, sód oraz magnez.
Kotlety mielone nie tylko w Polsce
Choć Polacy bardzo chętnie zajadają się kotletami mielonymi, to jednak nie jesteśmy jedyną nacją przygotowującą ten przysmak. W wielu krajach świata przyrządza się kotlety mielone, które mają jednak nieco inne nazwy. W Ameryce można spotkać się ze słynnymi hamburgerami z mielonej wołowiny, w Grecji bardzo dużą popularnością cieszą się keftedes będące mieszanką jagnięciny i wołowiny, natomiast w Turcji spożywa się tureckie kefta, które przygotowywane jest z mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego z dodatkiem aromatycznego imbiru oraz cebuli.
Przepis na tradycyjny kotlet mielony
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 mała bułka (czerstwa),
- szklanka mleka do namoczenia bułki,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 jajko,
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- niewielka ilość bułki tartej (do obtoczenia kotletów),
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso np. łopatkę, szynkę, drób lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny zmielić maszynką do mielenia mięsa. Bułkę zalać mlekiem, odstawiają na około 10 minut do namoczenia. Do większej miski przełożyć zmielone wcześniej mięso, jajko, poszatkowaną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, a także odrobinę soli i pieprzu, mieszając całość bardzo dokładnie. Podczas wyrabiania mięsa do miski należy wlewać stopniowo wodę, jednak niezbyt dużo, aby kotlety nie były zbyt wodniste. W następnym kroku z mieszanki należy uformować niewielkie kotlety, obtaczając je w bułce tartej i smażąc przez kilka minut z każdej strony na patelni. Kotlety można również upiec w piekarniku, dzięki czemu nie nasiąkną one olejem rzepakowym. W tym celu piekarnik należy nastawić na temperaturę 150 stopni Celsjusza, piekąc kotlety przez około 15 minut.
Wegańskie kotlety à la mielone
Składniki:
- po 1 szklance kaszy jaglanej oraz granulatu sojowego,
- 3 małe ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- po 1 łyżeczce cząbru i majeranku,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- odrobina mąki z ciecierzycy,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy ugotować, pamiętając o tym, aby zalać ją dwiema szklankami wody i gotować przez około 20 minut. Po zdjęciu z palnika należy ją odcedzić, odkładając następnie na bok, aby wystygła. Podobnie należy postąpić z granulatem, gotując go jednak w osolonej wodzie przez co najwyżej 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu granulat należy odsączyć, pozbywając się tym samym nadmiaru niepotrzebnej wody. Cebulę należy bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucając obydwa składniki do kaszy. Oprócz tego do miski należy dodać granulat sojowy, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość należy bardzo dokładnie zagnieść, formując z niej następnie kotleciki i obtaczając je w mące z ciecierzycy. Gdy kotleciki będą już gotowe, należy je smażyć na patelni wysmarowanej olejem rzepakowym przez kilka minut.