Koper włoski: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni
Koper włoski zwany również fenkułem to roślina, która bardzo dobrze znana jest karmiącym matkom, ponieważ pobudza laktację, a także pomaga uporać się z niemowlęcymi kolkami, jednak cenią ją sobie również osoby, które zmagają się z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego.
Z uwagi na fakt, iż fenkuł nie jest uprawiany w Polsce na szeroką skalę, to musimy eksportować go najczęściej z krajów Bliskiego Wschodu, jednak coraz częściej hodowany jest również w krajach europejskich (w szczególności w basenie Morza Śródziemnego skąd tak na prawdę pochodzi), a także w Ameryce Południowej. Jeszcze do niedawna koper włoski wykorzystywany był głównie w tradycyjnej medycynie naturalnej, jednak coraz częściej gości na naszych stołach, jako nieodłączny element wielu potraw. Dlaczego jednak warto spożywać koper włoski i w jaki sposób można go wykorzystać podczas przygotowywania codziennych dań?
Charakterystyka kopru włoskiego
Koper włoski składa się z dosyć dużej bulwy o jasnozielonym lub białym zabarwieniu, z której wyrastają grube łodygi pokryte niewielkimi listkami przypominającymi swoim wyglądem ogrodowy koperek. Podczas kwitnienia rośliny na jej łodygach pojawiają się białe kwiatostany, z których następnie pozyskuje się cenne dla zdrowia nasiona. Które części rośliny można jednak spożywać?
W zasadzie wszystkie, czyli cebulę, łodygi, owoce, nasiona oraz bulwę. Nasiona fenkułu z uwagi na sporą zawartość olejku eterycznego sprawdzają się idealnie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Z kolei herbatka z owoców rośliny pomaga uporać się ze wzdęciami, a także z wieloma kobiecymi dolegliwościami. Niestety napary i herbatki z kopru włoskiego nie mogą być spożywane przez dzieci, a także kobiety w okresie ciąży, ponieważ znajdujący się w roślinie olejek wykazuje dosyć silne działanie estrogenne.
Koper włoski na problemy z układem oddechowym
Koper włoski w naturalnej medycynie wykorzystywany jest jako środek wykrztuśny, ponieważ zmniejsza gęstość oraz objętość wydzieliny, ułatwiając tym samym funkcjonowanie na co dzień w przebiegu grypy i przeziębienia. Warto również wiedzieć o tym, iż fenkuł wykazuje właściwości napotne oraz przeciwgorączkowe, dlatego tez można po niego sięgać, walcząc z wirusami wywołującymi nieprzyjemne objawy przeziębienia.
W trakcie trwania choroby warto sięgać nie tylko po świeże warzywo, ale również po olejek eteryczny, który może być wykorzystany do inhalacji. W jaki jednak sposób można ją przygotować? Dodając kilka kropli olejku do gorącej wody i wdychając unoszące się opary, pamiętając jednak o tym, aby na głowę założyć ręcznik.
Wartości odżywcze kopru włoskiego
Koper włoski nie ma zbyt wielu kalorii (w 100 g znajduje się około 31 kcal), dlatego tez może być bez obaw spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Jakie jeszcze składniki odżywcze stanowią nieodłączny element rośliny? W koprze włoskim można znaleźć nieznaczne ilości błonnika i białka, witaminę A, C, E, K, z grupy B, cynk, wapń, sód, fosfor, magnez, żelazo, a także dosyć duże ilości potasu.
Koper włoski a funkcjonowanie układu pokarmowego
Owoce rośliny z uwagi na fakt, iż wzmagają wydzielanie soku żołądkowego, sprawdzają się bardzo dobrze przy problemach z trawieniem, ponieważ pomagają poprawić perystaltykę jelit.
Po herbatkę z kopru włoskiego warto również sięgać przy kłopotach z apetytem, ponieważ substancje zawarte w koprze w bardzo skuteczny sposób pomagają go pobudzić.
Koper włoski na laktację
Herbatka z kopru włoskiego od setek lat stosowana jest przez karmiące matki, ponieważ w przypadku problemów z pokarmem, pomaga w naturalny sposób pobudzić laktację. Z tego też względu owoce oraz nasiona rośliny dodawane są do aptecznych herbatek, jednak w walce z problemem można wykorzystać również świeże warzywo. Przed zakupem herbatki na laktację z koprem włoskim należy jednak skonsultować się z lekarzem, ponieważ znajdujące się w roślinie estrogeny mogą wpływać negatywnie na dziecko.
Jeśli chodzi natomiast o spożywanie herbatek z kopru włoskiego przez kobiety w ciąży (np. wtedy, gdy zmagają się one z problemami trawiennymi), to również nie jest to wskazane z uwagi na ewentualne ryzyko pojawienia się problemów ze zdrowiem dziecka.
Koper włoski a kobiece dolegliwości
Herbatka z kopru włoskiego polecana jest wszystkim tym kobietom, które chciałyby przyspieszyć miesiączkę, a także cierpią na dosyć nieprzyjemne dolegliwości związane z okresem menopauzy. Setki lat temu owoce fenkułu uważane były za jeden z afrodyzjaków, dlatego też świeże warzywo można włączyć do codziennego menu, aby podnieść swoje libido.
Oczywiście, aby zobaczyć jakieś pozytywne efekty, należałoby spożyć dosyć duże ilości kopru włoskiego, co raczej nie jest możliwe, jednak przy niewielkiej ilości produktu również można zauważyć niewielką poprawę.
Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu kopru włoskiego?
Świeży koper charakteryzuje się czystą i zbitą bulwą, która powinna mieć biały lub jasnozielony kolor. Jeśli na straganie widoczne są wyłącznie warzywa, które mają sine bulwy z widocznymi plamami, to po taki produkt nie należy sięgać, ponieważ nie jest on już niestety pierwszej świeżości.
Podczas zakupu warzywa nie należy jednak zwracać wyłącznej uwagi na jego wygląd, ponieważ równie ważny jest zapach, który przypomina lukrecję lub anyż. Fenkuła najlepiej przygotowywać zaraz po zakupie (lub w ciągu 2 pierwszych dni), ponieważ wraz z biegiem czasu traci on nie tylko swoje walory smakowe, ale również wartości odżywcze. W sklepach oprócz świeżego warzywa można również zakupić suszone nasiona, które powinny być przechowywane w suchym miejscu, najwyżej przez 6 miesięcy.
Koper włoski
Kliknij i sprawdź ceny!
Zastosowanie kopru włoskiego w kuchni
Koper z uwagi na swoje właściwości lecznicze znalazł zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej, natomiast ze względu na walory smakowe, można go dodawać do wielu potraw. W jaki jednak sposób fenkuł może być wykorzystany w kuchni?
Koper włoski nadaje się idealnie zarówno do gotowania, jak i do smażenia, pieczenia, a nawet spożywania na surowo. Można go z powodzeniem dodawać do sałatek, zup warzywnych oraz jako dodatek do mięs i owoców morza. Z uwagi na dosyć specyficzny smak i aromat nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż może niestety zdominować całkowicie potrawę.
Podczas przygotowywania potraw z fenkułem warzywo należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia (piasek, ziemię). W następnej kolejności należy odciąć łodygi, krojąc następnie bulwę na pół i usuwając cały głąb. W kuchni można wykorzystać nie tylko bulwę kopru włoskiego, ale również łodygi z liśćmi (nadają się idealnie jako dodatek do zup warzywnych) oraz nasiona. Ususzone nasiona można z powodzeniem zmielić, wykorzystując je następnie w takiej postaci jako przyprawę do potraw mięsnych i rybnych.