Kombucha – wartości odżywcze, odporność, odchudzanie, stawy, chrząstka, wrzody

0 301
5/5 - (5 votes)

Kombucha to sfermentowana, lekko gazowana herbata o właściwościach zdrowotnych, takich jak wspomaganie trawienia, wspomaganie odchudzania, detoksykacja, obniżanie poziomu cholesterolu, poprawa zdrowia serca, kontrolowanie cukrzycy i ochrona wątroby. Pomaga również w zmniejszaniu bólu stawów i przynosi ulgę w przypadku wrzodów żołądka.

Kombucha, czyli grzyb herbaciany

Kombucha powstaje w wyniku fermentacji cukrowej herbaty z symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży. Kombucha jest sprzedawana na całym świecie w sklepach detalicznych i online. Można ją również przygotować w domu, stosując kulturę startową, cukier i herbatę. Czarna herbata i cukier biały są preferowanymi substratami do przygotowania, ale można również stosować zieloną herbatę. Uważa się, że kombucha pochodzi z północno-wschodnich Chin i była używana już w trzecim wieku p.n.e, gdzie została doceniona za wyjątkowy, orzeźwiający smak i imponującą gamę korzyści leczniczych.

Wartości odżywcze herbaty kombucha

Kombucha zawiera szereg gatunków drożdży i bakterii z polifenolami, aminokwasami i kwasami organicznymi. Po zakończeniu procesu fermentacji herbata osiąga potęgę odżywczą z bogactwem minerałów takich jak sód, liczne korzystne enzymy, szereg witamin, takich jak witaminy B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina), witamina C (kwas askorbinowy) i wiele zdrowych składników, takich jak kwas glukonowy, kwas szczawiowy, kwas octowy, kwas glukuronowy, oraz fruktoza.

Kombucha oczyszcza organizm

Kombucha zawiera duże ilości kwasów organicznych, takich jak kwas glukuronowy i silne przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze wychwytują wolne rodniki i neutralizują ich działanie, tym samym regenerując i chroniąc organizm przed przewlekłymi chorobami i stanami zapalnymi. Ponadto zapobiega szkodliwym skutkom zanieczyszczeń powodowanych przez produkty naftowe wraz z tworzywami sztucznymi, pestycydami, żywicami i metalami ciężkimi.

Kombucha wspomaga trawienie

Kombucha jest fermentowana żywą kolonią bakterii i drożdży, dzięki czemu działa jako probiotyk, utrzymując zdrowe jelita i przynosi ulgę w różnych zaburzeniach trawiennych, w tym przewlekłych zaparciach i biegunkach. Znajdujące się w niej enzymy trawienne wzmacniają działanie kwasu glukuronowego i wspomagają rozkład białek i sacharydów, dzięki czemu układ trawienny jest bardziej wydajny.

Kombucha pomaga schudnąć

Kombucha wspomaga metabolizm. Wysoka przemiana materii pomaga w utracie wagi, ponieważ sprawia, że czujemy się bardziej pobudzeni i częściej uprawiamy regularne ćwiczenia fizyczne. Również zawartość cukru i kalorii w tej sfermentowanej herbacie jest bardzo mała, pięciokrotnie mniejsza niż w napoju gazowanym.

Kombucha chroni wątrobę

Kombucha posiada niezwykłą zdolność do detoksykacji organizmu. Zawiera duże iliści odtruwającego kwasu glukuronowego, który wiąże toksyny z wątroby i eliminuje je poprzez nerki. Pomaga to zmniejszyć obciążenie trzustki i utrzymuje wątrobę w zdrowiu. Badania wykazały, że herbata ta pomaga w przywróceniu poziomu glutationu i jest niezwykle skuteczna w zmniejszaniu hepatotoksyczności. Badanie porównawcze przeprowadzone na czarnej herbacie, herbacie kombucha i czarnej herbacie poddanej obróbce enzymatycznej dowiodło wyższości herbaty kombucha w zapewnieniu ochrony wątroby przed toksycznością ze względu na zawarte w niej przeciwutleniacze.

Utrzymuje odpowiedni poziom cholesterolu

Kolejną doskonałą zaletą herbaty kombucha jest utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu. Badania naukowe dostarczyły jakościowych dowodów dotyczących właściwości antylipidemicznych herbaty, które pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów oraz podnieść poziom HDL (dobrego cholesterolu) w organizmie.

Kombucha kontroluje cukrzycę

Kombucha jest naturalnym środkiem leczniczym, który pomaga w tłumieniu czynników, które powodują choroby cukrzycowe. Badania porównawcze z udziałem czarnej herbaty i kombucha wykazały, że kombucha ma lepsze właściwości hamujące w porównaniu do czarnej herbaty i pomaga w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują również, że herbata wywiera działanie kojące na trzustkę u chorych na cukrzycę oraz wspomaga pracę wątroby i nerek poprzez zmniejszenie stężenia mocznika i innych niekorzystnych procesów zachodzących w błonach komórkowych.

Kombucha zapobiega rakowi

Herbata kombucha bogata w przeciwutleniacze ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i zapobiega chorobom takim jak rak, ponieważ przyczynia się ona produktywnie do utrzymania zdrowia komórek i silnej obrony immunologicznej. Badania wykazały, że obecny w niej kwas glukarowy jest dość skuteczny w profilaktyce różnych typów raka, w tym raka trzustki, okrężnicy i piersi. Jak wspomniano wcześniej, właściwości oczyszczające napoju również przyczyniają się do zapobiegania chorobom nowotworowym.

Kombucha łagodzi ból stawów

Kombucha zawiera glukozaminy, które są korzystne w zapobieganiu i leczeniu wszystkich rodzajów zapalenia stawów. Obecna w niej glukozamina stymuluje produkcję kwasu hialuronowego, który pomaga w utrzymaniu struktury chrząstki i zapewnia ulgę w bólu związanym z zapaleniem stawów. Kwas hialuronowy wspomaga redukcję uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki, oraz wspomaga elastyczności stawów poprzez wzmocnienie tkanki łącznej w celu odbudowy chrząstki.

Kombucha
Kliknij i sprawdź ceny!

Kombucha poprawia nastrój

Kombucha zawiera wiele aminokwasów, alkaloidy, kwas askorbinowy (witamina C) i witaminy z grupy B (w tym B1, B6, B9, B12), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki tym wartościom kombucha pomaga w hamowaniu uwalniania hormonu stresu, kortyzolu, zwalczaniu depresji, równoważeniu nastroju i zwiększaniu koncentracji. Regularne spożywanie tej herbaty może również pomóc przezwyciężyć zaburzenia snu. Depresja jest jednym z objawów nieszczelnego jelita. Picie herbaty może doprowadzić do wyleczenia zapalenia jelit co z kolei powoduje poprawę zdrowia psychicznego.

Kombucha zwiększa odporność

Kombucha jest bogata w liczne przeciwutleniacze, które wzmacniają obronę immunologiczną i podnoszą poziom energetyczny organizmu. Właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe tej herbaty pomagają zwalczać różne infekcje bakteryjne i wirusowe. Badanie przeprowadzone z użyciem herbaty kombucha potwierdziło fakt, że spożycie tego napoju może pomóc w pobudzeniu układu odpornościowego. Wykazano także pozytywne wyniki w odniesieniu do czynników zaangażowanych w redukcję toksyn w organizmie.

Kombucha wspiera organizm podczas infekcji

Herbata Kombucha ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą okazać się skuteczne przeciwko różnym patogenom powodującym infekcje i stany zapalne. Badania wykazały, że oprócz kwasu octowego zawiera ona inne składniki przeciwdrobnoustrojowe, które nawet przy neutralnych wartościach pH zapewniają ochronę przed wieloma mikroorganizmami, w tym Staphylococcus aureus i Helicobacter pylori.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.